M

Vad gör du åt dina energitjuvar?

av | aug 14, 2015 | Livet, Personlig utveckling | 5 Kommentarer

mitt-liv
Jag skulle vilja prata om det här med energitjuvar. Med det menar jag personer som tar mer energi av dig än du får tillbaka. De kan finnas på jobbet, i vänkretsen eller i familjen och på en massa andra ställen. Jag tror att många känner igen sig i det här dilemmat. 
Att umgås med dessa energitjuvar kan möjligen tillfälligt fylla ens behov av umgänge, men i längden känner man att man liksom inte får ut något av det. Så då känns det bättre att ta reda på varifrån behovet av umgänge kommer istället för att slösa tid på bekantskaper som inte ger något. Som yngre var jag förfärligt obekväm i sociala sammanhang. Jag hade inga problem att ställa mig upp och prata inför en stor folkmassa, för då kändes det mer som att man pratade med en ”människa” snarare än många. Men så fort det rörde sig om färre människor, till exempel en grupp okända under ett mingel eller en middag, så blev jag obekväm. Det där är en känsla som jag har jobbat mycket med under åren.
Är man som jag verksam i sociala medier och jobbar med media så förväntas du ofta vara väldigt social. Många tar kontakt med dig och vill ses, men den underliggande agendan är inte alltid uppenbar. Vill den här personen umgås för att den tror sig få några fördelar av vår bekantskap? Eller rör det sig om villkorslös vänskap? I grunden vill jag tro människor om gott, men ofta har jag blivit besviken och känt mig utnyttjad. Dock inte alltid, vilket är en väldig tur.
Numera tycker jag mestadels om att vara i ett socialt sammanhang. Jag känner att jag blir bättre och bättre på att mingla och har insett att man ju faktiskt inte behöver gå på djupet i varje diskussion man har. Tidigare har jag ofta känt att om relationen inte kan fördjupas så är det ingen idé att fortsätta ses. Riktigt så tänker jag inte längre, utan känner att vissa relationer kanske mår bra av att bara vara ytliga. När det gäller löpning har jag dock fortfarande problem med grupper. Jag trivs bäst när jag får springa ensam, eller möjligen med Ingmar. Att tvingas småprata med andra medan man springer har jag aldrig riktigt fastnat för, men vet att många gillar det.
Vet att många, särskilt unga, är väldigt måna om att ha ett rikt socialt umgänge. Man vill vara med ”överallt” och blir stressad om man skulle missa någon fest eller kanske inte bli bjuden. Jag hör till dem som alltid tyckte att det var jobbigt när förfesten var slut och man skulle iväg till något utehak med så hög musik att man inte längre kunde föra en vettig diskussion. Då kunde jag bli avis på äldre som hade långa middagar där de diskuterade livet till sent in på småtimmarna. Det var aldrig tal om att dra ut och dricka shots på något skramligt ställe.
Men åter till energitjuvarna. Att umgås med människor man egentligen inte vill umgås kan ta en massa energi. Samtidigt inser jag ju att umgänge med nya människor ingår i den personliga utvecklingen. När jag tänker efter är det nog så att det är de nära relationerna som bör begränsas. Hur många ska få veta saker om ens privatliv? Hur mycket ”får jag tillbaka” när jag anförtror mig åt dem? Hur högt värderar jag relationen, vad får vi ut av varandra? Känner jag mig bekväm i personens sällskap? Det går ju faktiskt att begränsa kontakten även om det är människor du ”måste” ha kontakt med. Har man inte den relationen är det enklare att dra ner på kontakten.
Något som också tar oerhört mycket energi är att känna att man själv värderar en vänskap mer än vad den andra gör. Det behöver inte nödvändigtvis vara så, men det kan vara en stark känsla. Ibland är det vänner där man tydligt känner att man inte är så högprioriterad. ”Jag väntar på svar från XX och så har jag lovat XX detta i helgen” till exempel. Sådant får mig att känna mig som andrafiolen. Eller personer som är dåliga på att själv ta initiativ, för annars rinner bekantskapen ut i sanden – det är en klassisk energitjuv som ju är lätt att eliminera.
Många tankar, viktigt ämne. Som alltid när det handlar om livet.
Hur hanterar du eventuella energitjuvar?

Taggar

5 Kommentarer

 1. Kjell.Nilsson

  Skriver ofta på den bloggen, innan flera år på marathonbloggen/SVD.Använder i övrigt ingen social media…
  Begränsar mig till den energitjuv som finns i din mage ! livslinjen är lång bestämde mig för tre år sedan att aldrig skrika eller höja rösten till våra barn det har jag klarat men jättesvårt.
  Ett yngre anhörig kom hem berusad 03.00 spydde ner sängen,kläder m.m.Jag tvättade hela natten,sov en timme
  gick upp och sprang 25 km.Var glad att den yngre kom hem ej nerslagen på stan var glad att hinna tvätta.
  Var ej arg vi talade nästa dag om det som hänt.Har pratat med många om partyåren alla tyckte förfesten var bäst
  sedan var det alltid någon som blev för full eller annan halvkaos.
  Även jag är ensamlöpare men kan förstå att många trivs i grupper typ team sthlm Marathon på våren
  möter jag grupp X känner igen några ansikten de kör intervaller långt ut på djurgården de som ligger sist verkar
  uppgivna,plågade…ok ingen är glad att vara sist men verkar vara lite mycket gps panik.

  Svara
  • Petra Månström

   Tack för att du delar med dig av dina tankar, Kjell!

   Svara
 2. Lotta

  Upplever inte att rubriken reflekterar innehållet i denna artikel mer än i inledningen? Handlar mer om hur du upplever olika sociala situationer- eller missar jag något?

  Svara
  • Petra Månström

   Det var en del av inläggets slutkläm som föll bort, detta är nu åtgärdat 🙂

   Svara
 3. Rund är också en form!

  Det borde vara så enkelt. Att välja bort energitjuvarna. Men trots det är det verkligen jättesvårt, tycker jag.
  Men känner igen mig i det du skriver om sociallöpning. Tycker nästan att det är jobbigare, än att socialisera i övriga livet…

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen