M

Vad en bra löpteknik och vätska kan göra med ditt pass

av | jun 7, 2018 | Samarbeten, Träning & hälsa | 8 Kommentarer

Hur berättar man med inlevelse om en löptur som det inte är något särskilt med? Bara en runda i mängden, ytterligare en pusselbit i det där gigantiska löparpusslet man försöker bygga – och som man knappt vet hur det ska se ut. Jag gör ett försök, häng med!

Sponsorbalk Powerade
Tiden efter maran i Prag har löpmässigt varit rätt så kämpig för mig. Innan jag åkte till Prag var jag hos min idrottsmassör och hon konstaterade att jag hade den perfekta muskeltonusen i låren, precis så här ser det ut när man är i riktig löparform! Musik i mina öron såklart.
Men så kämpade jag mig igenom de där 42,195 kilometerna och hamnade efter det i en rejäl mental och fysisk svacka. Gjorde ett nytt besök hos idrottsmassören och nu såg hon direkt att lårmusklerna var helt urlakade. Det enda vettiga i det här läget är att vila från tuffare träning och lägga in mer alternativ träning. Och det är precis vad jag har gjort. Så den senaste veckan har jag inte sprungit en meter, utan bara kört funktionell styrketräning och tankat energi i solstolen och i soffan. Faktiskt väldigt skönt.
Powerade
Powerade
Bilderna i det här inlägget kommer från ett 15 kilometer långt pass i maj, då det som alla vet var galet varmt här i stan. Det är det förresten fortfarande – och jag älskar det, men visst önskar jag att jag var den mer morgonpigga typen som kunde komma iväg och springa tidigt på morgonen innan den värsta värmen slår till. Och eftersom jag ogillar att springa sent på kvällen (vill helst ha passet avklarat innan kvällsracet börjar här hemma) så återstår typ mitt på dagen för mig.
Normalt är det helt okej, rentav skönt att springa runt lunch. Men just nu är det en utmaning, det vet inte minst ni som sprang Stockholm Marathon i lördags. Jisses, säger jag bara – eloge till alla som ställde sig på startlinjen mitt på dagen! Men åter till mitt pass, som man väl kan klassa som ett kortare långpass. Jag startade alltså mitt på dagen och planen var att ta sig bort mot Pampas Marina och vidare mot Sundbyberg och hem igen. En hyfsat flack och skön runda som jag har sprungit flera gånger.
Värmen innebär ytterligare en utmaning och innan jag gav mig ut såg jag till att vara rejält ”uppvätskad” och fylld med energi. En del kanske tycker att det är overkill att dricka sportdryck inför ett vanligt träningspass (och inte ett lopp), men vill man kunna prestera bra och inte krokna helt mot slutet tycker jag att det är en bra idé. Tränar du med hög intensitet i mer än 45 minuter eller oavsett intensitet i mer än 60 minuter är det smart att dels fylla på med sportdryck inför passet och även ta med sig en flaska (eller hälla över i vätskebälte) lite beroende på aktivitet. Nu var det ju dessutom varmt, så inget snack om att sportdrycken skulle med.
Powerade
Powerade
Powerade
Som jag beskrev i mitt första inlägg för Powerade så har jag testat många sportdrycker genom åren och just Powerade placerar sig högt upp på min lista när det gäller funktion OCH smak. För just smaken tycker jag vid sidan om själva funktionen är superviktig när det kommer till sportdrycker. Så av uppenbara skäl har det blivit mycket Powerade för mig före, under och efter mina senaste pass och jag märker stor skillnad i såväl återhämtning som piggheten under själva passet. Kan vara värt att testa även för dig som läser det här, om du vet med dig att du brukar krokna under dina pass. En bra vätskebalans är A och O när man tränar och särskilt i värme är det lätt hänt att man blir ”soppatorsk”.
Förutom att jag har blivit bättre på att säkerställa vätskebalansen under mina pass har löpteknikfokuset jag beskrev i första inlägget bidragit till att rundorna har blivit roligare. Planen var att lägga ut fler inlägg med övningstips redan nu (förutom de jag lade ut på Insta Stories nyligen), men så kom löpförbudet emellan och jag får skjuta upp detta några veckor – men det kommer! Teknikträning stärker upp viktiga löparmuskler och ofta märker man en förbättring bokstavligen från ett pass till ett annat. Väldigt häftigt!
Men åter till rundan. Även om jag har sprungit den där sträckan många gånger så bidrar årstidernas växlingar till att det aldrig blir tråkigt. Och jag är också övertygad om att olika typer av fokus (som man bestämmer i förväg) inför olika pass gör att det blir mer dynamiskt och roligare att springa.
Powerade
Powerade
Powerade
Lite mer information om Powerade:
Powerade är en isoton sportdryck (en isoton lösning innehåller lika mycket salt som kroppens egna celler) som innehåller kolhydrater, natrium och vätska, en kombination som hjälper din kropp att absorbera vätska och bibehålla vätskebalansen. Om du tränar eller tävlar med hög intensitet i mer än 45 minuter (eller oavsett intensitet i mer än 60 minuter) kan Powerade hjälpa dig att behålla rätt vätskebalans. Den levererar också bränsle snabbt till arbetande muskler, vilket hjälper dig att upprätthålla prestationsförmågan. Powerade finns i tre olika smaker och, till skillnad från vatten, stänger den inte av dina törstreceptorer i förtid. Med andra ord gör den att du känner dig törstig tills du har återställt vätskebalansen ordentligt.
Hur tänker du kring löpning i värme och vätskebalansen? Har du gjort några justeringar i ditt upplägg och ditt intag av vätska och hur i så fall? Berätta gärna!
Foto bilderna ovan: Jonas Hansen

Taggar

8 Kommentarer

 1. Ida S

  Ofta kört Enervit som sportdryck, av den enkla anledningen att många större lopp i Sverige serverar denna dryck. Känns taktiskt att vänja magen vid Enervit. Men jag håller med dig, Powerade smakar gott (godare). Dessutom behändigt att det går att köpa färdigblandad i flaska ute i butiker. ??

  Svara
  • Petra Månström

   Håller med, väldigt praktiskt med färdigblandat!

   Svara
 2. Annika

  Jag har alltid enbart vatten med mig på långpass. Dock drack jag av sportdrycken på maran i lördags, men kan inte säga att jag märkte av någon förbättring.
  Men, jag lunkade runt så min kropp var inte helt slut efter loppet och det kanske är skillnaden för de som springer riktigt fort, att de behöver det där extra.

  Svara
 3. Johanna

  Vilken idrottsmassör går du till? Skulle nog behöva besöka… Kram!

  Svara
   • Johanna

    Tack <3

    Svara
 4. Marita

  Bra tips på att få med sig vätska på rundan? Har precis börjat utöka mina rundor både tids- och längdmässigt – men har svårt att få med mig dryck…

  Svara
  • Petra Månström

   Klassikern Perfekta (vätskebälte) funkar ju alltid! Och även packa ner vätskeblåsa i en löparryggsäck 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen