M

Skrattet som fastnade i halsgropen

av | jun 12, 2015 | Blogginlägg | 4 Kommentarer

runner_track

Ja, man kan skämta om allt. Men med finess. Vi löpare är också människor, trots att vi stundtals kan verka gjorda av stål… Foto: Pexels.com.


I veckan fick en krönika i tidningen ETC stor spridning i sociala medier. Den hade rubriken ”Om löpning som livsstil” med underrubriken ”Folk som älskar att springa har nästan en solid aura av självgodhet omkring sig”.
Eftersom jag gillar humor var det många som delade krönikan med mig och undrade vad jag tyckte. Men nej, hur mycket jag än försökte så kunde jag inte skratta åt texten. Skrattet fastnade i halsgropen. I synnerhet den här passagen gjorde mig riktigt besviken:
”Nu är ju maratonlöpare lite som nassarna i Sverigedemokraterna, undantag, men vi har ju alla vardagslöpare. De vi ser på arbetsplatser, skolor och gator och torg, som verkar vara helt normala människor med sunda och bra värderingar. Så plötsligt ser man dem på håll, klädda i shorts över långkalsonger, skor från framtiden och ett vattenbälte.”
Jo, jag fattar att skribenten, som titulerar sig ”komiker och säljare som samlar på slipsar”, skruvar till det lite extra för att få reaktioner. Och reaktioner har han fått, krönikan har ju delats tusenfalt. Säkerligen många gånger mer än det här inlägget kommer att delas. Men jag kan ändå inte låta bli att vara lite motvalls här, för en gångs skull. Jag tänker inte stämma in i hyllningskören av den där krönikan. Jag går till och med så långt att jag tycker att den där krönikan aldrig borde ha publicerats. Absolut, kalla mig humorlös och torr – det bjuder jag på. Kanske berörde han en öm punkt hos mig, så kan det mycket väl vara. Men likväl: Ja, jag springer maraton ibland. Men är mitt utövande av min idrott så störande att jag förtjänar att jämföras med Sverigedemokraterna? Det tycker jag var en väldigt ogenomtänkt formulering.
Jag funderar i mitt stilla sinne över vad som får krönikeskribenten att raljera så till den milda grad. Det kommer alltid att finnas folk som utövar sporter man stör sig på. Kan till exempel här och nu avslöja att crossfit är en träningsform som jag retar mig en del på. Förmodligen för jag knappt har testat den och med detta kommer säkerligen en bunt fördomar. Jag stör mig också på golf, men tänker inte skriva något elakt och raljerande om golfare för det.
Tänker inte ägna det här inlägget åt att bemöta de olika angreppen i nämnda krönika, utan bara konstatera att jag inte skrattade åt den. Det sägs att man ska kunna skämta om allt och det är jag den första att skriva under på. Men då ska skämtandet ske med finess, vilket jag inte anser är fallet här. Och JA, jag trivs med mina ”fula solglasögon och löpning i hällregn”. Finns inget bättre nästan. Och det bästa med löpning är att jag kan njuta av precis lika mycket god mat och dryck som krönikören, fast (enligt forskningen) under längre tid eftersom lagom mycket löpning förlänger livet. Vem vill säga nej till mer njutning? Inte jag åtminstone. Så nu drar jag på mig mina ”skor från framtiden” och springer mig i form till nästa after run…
Okej då, länkar motvilligt till ovan nämnda krönika 🙂
Ha en finfin fredag, oavsett om du gillar löpning och löpare eller ej!

Taggar

4 Kommentarer

 1. Kjell.

  Sitter med en öl i solen långt bort
  Från sociala media begränsar mig till
  Denna utomdentliga blogg !
  730 000 röstade på SD senaste valet
  Kanske någon joggar !
  Stel av frossa tappade jag mina löparglasögon vid marathon Sthlm
  Avundsjuk på Petras de är snygga !
  Jag gillar ej löpträning men ok
  Att springa marathon (tyvärr svårt utan
  Träning) ang ETC jag röstar ej på SD !
  Talade igår med en sd ledamot i ang
  Träna små muskler
  Den enda fast anställda på ETC har
  Jag träffat ett tag hetta hen Jenny !
  Hen älskar presstöd(hade ej slips)

  Svara
 2. Fanny

  Fast han jämförde väl inte maratonlöpare med sd utan de i sd som är mer eller mindre nazister och varje gång det påpekas så säger sd att de är bara några få undantag (fast alla vet att det är ett rasistiskt parti). Själv tyckte jag texten var rätt så rolig och träffsäker på vissa punkter. 🙂

  Svara
  • Kjell.Nilsson

   Brukar jogga förbi den
   Uteservering i Stockholm där jag nu sitter tror
   Säkert någon tyckt jag varit galen lite humor fanns i artikeln
   Men jag har sorg 12 årig
   Flicka sprängd idag i gangsterkrig Göteborg
   Vart är vi på väg ?

   Svara
 3. frida

  mest värdelösa krönika jag läst

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen