M

Sexhetsen är värre än mammakroppshetsen!

av | jun 10, 2016 | Livet, Personlig utveckling | 18 Kommentarer

”Har ni inte legat på ett halvår – gör slut!”
”Dröjer det för länge innan ni ligger så kan det vara läge att söka hjälp!”
Det talas ju ofta om ”mammakroppshets”. Att kroppen, som just har fött fram ett eller flera nya liv, och följaktligen är mörbultad och skör, inte bara förväntas ta hand om sitt barn – utan också komma i smaljeansen innan ungen ens har hunnit lämna BB. Jag kan förstå att många känner sig stressade över det här, men en stress som jag tycker är långt värre är sexhetsen.
Med sexhetsen menar jag den på något sätt allmänt vedertagna åsikten att om man inte har legat en viss tid efter förlossningen så är något fel. Då ska man göra slut, anser somliga (läste nyligen på Mama.nu), eller uppsöka hjälp (enligt multipla intervjuer jag har stött på i olika medier).
Jag tänker så här: på samma sätt som en nybliven mamma kanske inte bryr sig jättemycket om ifall magrutorna syns eller ej kanske man inte heller bryr sig jättemycket om det här med att ligga. Absolut, sex är fint och mysigt och härligt, men att stressa fram ett ligg ”bara för att någon har sagt att relationen går åt pipan anars” låter ju helknasigt. Många resor värre än mammakroppshetsen, om du frågar mig. Snacka om prestationsångest!
Visst är sex en mycket viktig del av en relation, men det är absolut inte allt. Särskilt inte när man är nybliven förälder och fokuset helt naturligt ligger på det nya livet, kan det inte få vara så ett bra tag (om man nu vill) utan att man måste känna sig dålig och misslyckad? Närhet i form av kramar, kyssar och beröring kan till och med göra mer underverk för relationen än ett regelrätt ligg.
Nä, precis som man får börja träna precis när man vill (OM man vill) så tycker jag att sexet får komma när det kommer. Det kan vara ”tidigt” eller ”sent” och inget är mer rätt eller fel. Det ska absolut inte bli ytterligare ett ok på den sköra mammans  (och pappans) axlar.
Är nyfiken på era åsikter i frågan? Är sexhetsen berättigad eller ej?

Taggar

18 Kommentarer

 1. Maria

  Jag håller med dig till fullo och jag önskar att jag läst det här inlägget när jag var nyförlöst och så skör som en är då. Jag tror att denna press finns för att vi lever i ett patriarkat och vi kvinnor främst ska finnas för att behaga män (och vi ska dessutom vilja det själva). Lika olika som våra förlossningar är, lika olika är vi fysiskt och psykiskt redo att ”komma igång igen”.

  Svara
 2. Fröken K

  Jag har faktiskt inte märkt av någon sexhets o ärligt talat skiter jag fullständigt i sådant. Jag o min hade inte alltid möjlighet el ork så ofta som den ena el andra el båda ville de första 7 mån. Det blev som det blev. Till saken hör att vi varit tillsammans i 7 år och vi vet var vi har varandra. Viktigt är att prata, berätta hur fin o sexig den andre är, kramas, kyssas, gosa o ta d som det kommer. Bebistiden går ju över. Jag saknade egen tillsammanstid mest, utan sex el med sexande.

  Svara
 3. Fröken K

  När vi längtat länge utan att kunna, typ 2-3 mån fixade vi barnvakt. Det var toppen!! Sex o närhet är viktigt men d är olika för alla.

  Svara
 4. Sara

  Håller med dig helt! Har manikyr haft sex strax efter avslaget försvunnit ses man som märklig. Det råder en oerhörd heterosexuell penetrationshets överlag oavsett man är nybliven förälder eller ej.

  Svara
 5. Linda

  Asså läste senaste Mama och blev sååå förbannad, de intervjuade flera mammor och den som väntat med sex längst va seriöst typ 2mån efter förlossning! Snälla ge lite variation! För oss kändes det bäst efter att jag slutade amma, sisodär 7mån. Vi har världsfin relation o jag va inte sugen tidigare. Inte mer med det! Närhet och ömhet kan man få utan att ha sex och tycker generellt att sexlivets intensitet varierar över tid!

  Svara
  • C

   Håller verkligen med..

   Svara
  • Katarina

   Bra skrivet! Håller med, blir dessutom så himla trött på sk kändisar som ska utge sig för att vara experter. Tänker som många andra här att har man en schysst relation så löser man det också när tiden väl är inne. Ligga kan man förhoppningsvis göra hela livet men föda barn funkar ju bara under några år.

   Svara
  • Emma

   HÅLLER MED!!
   Vi har inte haft sex än och sonen blir snart 5 mån. Känner eg inte pressen men kan bli depp av all hets.

   Svara
 6. Sunny

  Äsch då, några månader/år utan sex hit eller dit spelar väl ingen roll?
  Fysiskt närhet handlar om något helt annat för mig. Jag och min sambo hade behövt göra slut flera gånger om ifall vi hade följt alla dessa ”råd”.

  Svara
 7. Mia

  Jag tycker nog att det ligger lite sanning i tipset att ha sex efter förlossning för att ”rädda” förhållandet. Och då menar jag att båda skapar förutsättningar för varandra för att VILJA ha sex (inte nödvändigtvis ha det pga tex sköra slemhinnor eller andra försvårande hinder). Alltså att dela närhet med varandra, visa uppskattning mm (som flera skriver ovan). Hm, kanske lite svårt att förklara hur jag tänker…

  Svara
 8. s

  Håller med! Jösses vad folk har åsikter. Vi hade inte sex på ett år (graviditet +nyförlöst trebarns mamma). Vi har en fin relation ändå. Vi har tre barn och skulle gärna ligga oftare men orken är begränsad, någon unge vaken eller sjuk osv.. Vår tid kommer. Huvudsaken är att vi vet att vi älskar varandra!

  Svara
 9. Johanna

  Mycket bra skrivet! Jag läste också i mama om det Katrin Z sa.. Har också läst/hört motsvarande i poddar osv.. Jag tycker sexhetsen är SÅ överdriven. Om man har en stabil och kärleksfull relation så tycker jag verkligen inte att sex alltid är så viktigt, det är helt okej att lusten kommer och går i perioder. Det är en del av det underbara i en långvarig trygg relation – att båda vet att det liksom inte är någon fara för förhållandet bara för att det inte osar av het passion hela tiden. Och när man är nybliven förälder är det givetvis inte konstigt att annat är i fokus. Sex kommer när det kommer, det ska aldrig vara en press! (Vill tillägga att det såklart är lika okej att vissa vill ligga loss snabbt efter förlossning, upp till var och en). Tack för en bra text och en motpol i ”debatten”!

  Svara
 10. Anna

  Det är olika för alla och man ska inte känna press från omgivningen det viktiga är ju dialogen mellan dig och din partner!
  Mina hormoner gick bananas trots klipp och stygn och jag ville verkligen ha sex så fort det var genomförbart efter ca 10 veckor dock helt utan press från min man. Klart att det inte var som vanligt i början, tur det finns hjälp mot torra slemhinnor typ ovestirin men under hela amningen 11 månader hade jag en väldigt stark sexlust och väl fungerande sexliv vilket jag inte hade väntat mig. Det finns inga garantier för att det blir så igen om vi får fler barn men fysisk närhet (absolut inte enbart sexuellt tex sova sked )med partnern var och är jätteviktigt för mig och något jag aktivt försöker få in regelbundet även med en snart 2-åring som somnar i sin egen säng men kommer över till oss varje natt.

  Svara
 11. Emmy

  TACK!! Jag håller helt och hållet med dig. Jag blev superstressad av allt jag läste om att man måste igång. Även barnmorskan o BVC va på om att man var tvungen att på det… Jag var inte alls intresserad o min man tyckte det var helt okej att vi väntade till jag var mogen o det tog ca 8 månader. Fattar verkligen inte denna hets, är väl upp till var och en hur man mår o känner. Den fysiska närheten kan man ju ha ändå. Återigen tack, tack för detta inlägg!!

  Svara
 12. FIT by Emma Hå

  Jag skulle inte våga stoppa in ett skit i fittan om jag precis fött barn, knappt ens en tampong. Läka först, träna sen 😉

  Svara
 13. Maria

  Avskyr denna hets så ofantligt mycket. Men inte lika mycket som jag avskyr typ ALLT som står i den enormt normativa skittidningen Mama (förlåt. Inget fel på journalisterna men alltså tilltalet och ämnesvalen är fruktansvärt). Och håller med ovanstående om att VARFÖR ska sex alltid vara penetrerande sex? Så jäkla ensidigt och förlegat.

  Svara
  • Sigurd

   Well, det verkar som om du är ute och cyklar
   i en klockren riktning mot målet. Prima rutet, Maria.

   Svara
 14. Sigurd

  Sexhetsen är i praktiken ett hån
  mot alla nyblivna Hjältinnemammor.
  Fit by Emma Hå ovan har poängen!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen