M

”Petra, vilken diet går du på?”

av | feb 6, 2018 | Blogginlägg | 9 Kommentarer

Ungefär varannan dag får jag frågor om hur jag äter. Om jag går på någon särskild diet och om jag kanske är vegetarian eller vegan.

Det här med kost upphör aldrig att intressera människor, det är ett som är säkert. I förra veckan släppte jag dessutom årets första avsnitt av Maratonpodden med författarna till boken ”Frisk utan flum” och det massiva intresset för den intervjun är en rätt bra måttstock för vår kostfascination.

Den stora frågan är alltid hur det optimala kostupplägget ser ut, hur man ska äta för att gå ner i vikt och hur man ska äta för att orka träna så mycket som man vill. Mitt svar på de här frågorna är nästan alltid desamma: våga lyssna inåt och försök låta bli att haka på trender – bara för att en Instagramprofil lägger ut smoothies och andra nyttigheter är det inte säkert att hon eller han bara äter smoothies. Ingen klarar av att träna utan att äta riktig mat. Och då pratar vi MAT som man blir mätt av: kolhydrater, proteiner och fett i lagom mängd.

Ni som har följt mig ett tag vet ju att jag bantade mig igenom mina yngre år. När jag äntligen kom ur det där knasiga tänket kring kropp och kost var jag så less på dieter att jag bestämde mig för att aldrig mer banta i hela mitt liv. Och jag tror på riktigt att det är minst lika viktigt att känna harmoni och lugn i kroppen som att äta ”rätt”. Jag upplever att många är så fixerade vid att äta optimalt att man glömmer bort att njuta och leva.

Så, för att sammanfatta: Instagram och andra sociala medier ger ingen som helst heltäckande bild av hur människor äter. Därför ska du lyssna på dig själv och tro på att din magkänsla är rätt. Låt det sunda förnuftet råda: för mycket av något är aldrig bra, men för lite av något är inte heller bra. Jag äter allt och jag älskar sötsaker, bakverk och bröd. I perioder kompletterar jag med kosttillskott, men försöker få i mig riktig mat så långt det går. Och lyssnar du på senaste avsnittet av Maratonpodden avslöjar jag också mitt kylskåpsätande av grönsaker 😉

Dela gärna med dig av dina tankar kring mat i en kommentar!

Foto bilden ovan: Petra Månström (från söndagens fika på Brioche, mitt favoritfik här i stan)

Taggar

9 Kommentarer

 1. Helena

  Intressant pod❣️ Jag skulle säga att förut åt jag ungefär som du beskriver din mat, jag unnade mig sötsaker ibland och försökte äta hyfsat bra med näringsrik mat, hade ett omkoplicerat förhållande till mat- lite kalorier in /ut tänk. Men sen blev jag sjuk, från att alltid mått bra. Det visade sig att komma förändra min syn på mat. Det jag först fick reda på (av läkare) att jag hade celiaki, när jag trots kostförändring (ta bort gluten) inte blev bra konstaterades det att jag även hade ibs. Då började min inläsning på området kost och började med fodmap detta också enligt läkarens inrådan. När jag ännu inte blev bra, svår IBS kan vara svår att behandla, tror jag sjukvården inte räcker till, då hittade jag tillslut till en kost som kallas Autoimmun Paleo, AIP. Denna kost gjorde att pusselbitar ramlade på plats och efter några veckor så försvann min IBS och jag kunde äta frukt och lök och broccoli mm, min mage blev bra (inga inflammationer i tarmfickor med feber) och jag började dessutom känna att diffus ledvärk som jag hade som min vardag försvann (oj vad man vänjer sig med krämpor som långsamt kommer smygande) . Detta var inget som jag alls räknat med men idag kan jag löpträna utan att få ledinflammationer och värk i leder (tidigare hade jag bara fått råd av läkare att ”alla kan inte löpträna” gör något annat efter att diverse kortisonsprutor inte haft effekt). Jag säger inte att AIP dieten är till för alla men den kosten har verkligen hjälp mig. Jag har dock inga ätstörningar i bagaget och har man det så ska man nog ha stöd när man börjar ändra på kosten. Denna kost är inte till för att minska i vikt men verkar fungera reglerande så att väger man för lite så går man upp, väger man för mycket går man ner. Inflammationer dämpas. Så det jag vill säga är att jag har mycket större förståelse och respekt för de som ändrar sin kost för att finna bättre hälsa. Jag har dessutom tro på att i framtiden kommer det komma nya forskningsbaserade rön på att kosten inte bara gör oss sjuka utan även kan göra oss friska. ?❣️ Det är inte bara flum för att det inte finns forskning ännu och våga använda ditt förnuft och väga de risker som finns i att testa en diet under några veckor i syfte att förbättra hälsan mot att leva med hälsoproblem resten av livet.. men såhär började jag att tänka först nu efter att ha gjort min resa ??. Jag tror det kan komma att dröja innan vi ser riktigt stora forskningsstudier på matprogram som används som medicin, dessa studier är väldigt kostsamma och svåra att utforma kan jag tänka mig (har bakgrund inom läkemedelsindustrin). Kram?

  Svara
 2. Johanna

  Jag håller med, jag äter det mesta men inte alltid och inte i stora mängder. Variation är mitt motto och inte förbjuda något. Jag väljer själv när jag vill äta en kaka eller godis, ibland vill jag det och ibland väljer jag att säga nej.

  Svara
 3. Martin

  Alla har en diet. Det man stoppar i foderklykan är ens diet.

  Svara
 4. blåmesen

  Jag tänker ungefär som du kring mat. Men jag funderar också över att de som tänker så i sociala medier – du, PT-Fia, Brita Zackari Wahlström, Piggelina för att ge några exempel – alla är så nätta, slanka, smala. Lätt att saga ’de e bar å ät’ om man redan ser ut som många önskar sig?

  Svara
  • Petra Månström

   Relevant fundering! Jag kan ju bara tala för mig själv och ja, så här ser just jag ut med den livsstil jag har. Det kan jag liksom inte be om ursäkt för, men kan såklart förstå att det finns de som tycker att ”Lätt för dig att säga, när du redan är smal”. Svårt ämne. Kram

   Svara
   • blåmesen

    Tack för ett trevligt svar! Vill helst inte lägga några värderingar i hur någon ser ut och menar heller absolut inte att du ska be om ursäkt, men kunde inte låta bli att fundera högt. Kanske är det bara så att offentliga personer som är lite rundare och trivs med det ligger lågt för att slippa diverse troll…

    Svara
 5. Petra

  Här hålls ingen diet! Om jag säger till mig själv att jag inte får äta en viss sak, så vill jag ju bara ha den ännu mer! Jag anser att man kan äta allt men inte jämt. Inte minst om man tränar. Jag har sett alltför många som äter kvarg till lunch, de ser inte glada ut! Och att höra hur folk ojar sig över vikten om de äter en semla, det är rätt tröttsamt.
  Ät, träna och må bra är det jag tror på! Och man måste unna sig ibland.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen