Om surputtar som vägrar flytta på sig

petra2

Fotgängare som stör sig på löpare, så mycket att de puttar till en. Varför? Foto: Petra Månström.

Ett fenomen som jag har stört mig på i princip sedan jag började springa regelbundet är det här med folk som vägrar vika undan en millimeter när man kommer springande.

Folk som kanske rentav puttar till dig när du försöker passera. Vad är det som lockar fram detta beteende? Får de ett sting av dåligt samvete när de ser en löpare och tar ut sin frustration genom att försvåra för vederbörande att utöva si sport? Eller vad handlar detta om?

LÄS OCKSÅ: Längst behöver inte vara bäst

Ska nu ge några konkreta exempel på detta fenomen. Fascinerande nog är äldre människor, i synnerhet män men även i viss mån kvinnor, överrepresenterade bland dessa löparhatare. En klassiker är att man kommer springande på en vägbana som inte är jättebred. Man möter ett äldre par som är ute på promenad och utgår från att någon av dem kommer att göra ett försök att släppa fram dig när ni väl passerar varandra, men detta sker inte. Istället fortsätter de på sin inslagna väg, utan att vika en tum. Och deras sammanbitna miner skvallrar om att de inte är särskilt glada över att se dig. ”Varför jäkta och springa när man kan promenera”, säger deras blickar.

LÄS OCKSÅ: Maran i maj? Är du tokig?!

Ett annat scenario är att du möter en större grupp människor, också den här gången på en inte jättebred gångbana. Gruppen fyller upp hela gångbanan och antingen så promenerar de i sakta mak eller står stilla och pratar. Du närmar dig dem och hoppas att de ska visa något tecken på att underlätta för dig att komma fram och förbi, men detta sker inte. Istället får du en knuff av någon i gruppen när du passerar. Du blir chockad och förvånad och först några hundra meter senare kommer du på att du borde ha knuffat tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Testa dig själv: så vet du om du är redo för maran

Det sista scenariot är att du kommer springande på en bred gångbana. Du möter en äldre man som verkar vara ute på promenad. Du noterar att här borde ni kunna passera varandra problemfritt, utan minsta kontakt. Men icke! För när du ska förbi så slänger mannen ut armen och puttar till dig. Detta har hänt tillräckligt många gånger för att jag ska kunna slå fast att det inte handlar om någon enstaka knasboll. Tilläggas bör att jag aldrig har sprungit särskilt snabbt, för att det skulle kunna vara farten som skrämmer fotgängarna.

LÄS OCKSÅ: De 5 vanligaste misstagen löpare gör

Vad handlar detta om? Är det bara så enkelt som att man som löpare på något vis stör friden för dessa fotgängare? Och varför är äldre människor (typ 60+, baserat på okulär besiktning) överrepresenterade i den här gruppen? Tacksam för lite input här!

Share: