M

Nu byter jag BVC!!! Sååå less!!

av | maj 20, 2016 | Blogginlägg | 37 Kommentarer

mammakropp

Alltså, det här var sista gången jag gick till vårt BVC. Jag klarar inte av att gå dit, nästa besök blir på ett annat ställe.

Varför? Jo, för att jag är så SJUKT trött på att ständigt få höra om hur stor min son är. Igår när vi klev in genom dörren för sexmånaderskontrollen så får vi höra:

– Men oj, vad mycket hull den här killen hade då!

Tänk om Adrian hade fattat vad hon sa? Hur kul hade det varit och vad hade det satt igång inuti honom? Och varför är jag inte ensam om det här, hör så många liknande stories om vad bekanta får höra på BVC. De får uttalade eller subtila pikar för att de har valt bort amning, för att de inte anstränger sig tillräckligt för att få amningen att fungera, för att de har börjat träna för tidigt efter förlossningen och blablabla.

LÄS OCKSÅ: Springa med vagn – så kommer du igång

Möjligen reagerar jag extra starkt för att jag har ett förflutet med ätstörningar. Men jag tycker verkligen inte att det är okej att kommentera andras kroppar på det här sättet, även om det ”bara” råkar vara en bebiskropp. Dessutom ligger ju inte Adrian på något sätt i överkant viktmässigt utan ungefär en bit ovanför snittkurvan. Minns hur jobbigt det var när jag var liten men ändå tillräckligt stor för att fatta vad folk sa och ni kan ju gissa vad som hände i skallen på femåringen som ofta fick höra att ”Oj oj, här fanns det lite extra hull att ta av minsann!”

Så, vad är syftet med dessa kommentarer? Hade det inte räckt med att säga något i stil med ”Åh, vilken fin pojke ni har!” eller ”Åh, vad glad och härlig han verkar!”. Varför måste kroppens utseende kommenteras? Suck. Fler som har erfarenheter av jobbiga BVC-människor?

Taggar

37 Kommentarer

 1. S

  Jag har haft två dåliga BVC-sköterskor och två jättebra. Kanske är det en generationsfråga (de två första var äldre) men det verkar spela väldigt stor roll vem man hamnar hos, hur just den sköterskan är som person. Första ”tanten” tog fram stora pekpinnen när min då 4 veckor gamla bebis sov på mig i några nätter. Det skulle man absolut inte göra för då skulle han minsann vänja sig blablabla. Eftersom det var mitt första barn och jag inte mådde så bra så tog jag ju åt mig jättemycket. Med andra barnet har jag/vi som tur är lärt oss att lyssna på vår egen magkänsla vilket ändå känns lite tråkigt att vi har tappat förtroendet för bvc. BVC ska ju finnas där som ett stöd, inte skuldbelägga. Ok att det har sina rekommendationer de måste följa men de saknar ofta förmågan att förstå (vår erfarenhet) att de inte alltid funkar i verkligheten.

  Svara
  • Petra Månström

   Jamen exakt! Och kanske är det en generationsfråga, sköterskan vi har nu är ju lite ”äldre”. Det verkar vara oerhört svart eller vitt kring hur barn ska skötas och det är fascinerande, för så är ju inte verkligheten…

   Svara
 2. Annika

  Jag var otroligt nöjd med vår. Aldrig pekpinnar eller konstiga idéer. Bara informativt och positivt.
  Bvc kvartersakuten Matteus var det.

  Svara
 3. Charli

  Snacka om att jag hört den där. Ett barn tre kurvor över på både längd och vikt sen han föddes, han är sex nu. Jag är otroligt trött på att höra att han är stor. Vad fanken ska jag göra åt det då? Var själv längst i klassen tills jag var nio, så jag vet hur det känns…

  Svara
 4. StinaS

  För mig blev det nästan komiskt. Min BVC-sköterska var både fettföraktare och ammningstaliban. Jag helammande min dotter, och hon blev FET! Flera kurvor över normalen. Bredare än hon var lång. Det blev någon slags kortslutning hos (den unga) tanten. Hon klämde och klämde på valkarna och upprepade gång på gång. ”Man kan inte bli för fet av amning, man kan inte bli för fet av amning.” Hade det inte varit för att min unge uppenbart inte viste vad hon skulle göra med en nappflaska hade hon antagligen trott att jag smygmatade. Hatade hur som helst att gå till BVC. Borde verkligen ha bytt.

  Svara
 5. Stina

  Jag undrar varför du ska publicera ditt byte på bloggen? Det är ju faktiskt så att även sköterskan skulle kunna ta illa upp. En äldre dam utan erfarenhet av ätstörningar kan jag tänka mig faktiskt inte alls menar ngt illa med sina kommentarer. Eller så är hon knäpp men då ska du säga till henne direkt alt. hennes chef. Ok att byta BVC men varför ska du publicera på bloggen? Jag förstår faktiskt inte. Menar inte alls att sprida dålig stämning eller vara otrevlig jag bara undrar. Annars är ju din blogg toppen!

  Svara
  • Sanna

   Håller med dig Stina. Varför publicera något sådant? Tänk framöver på vad du skriver offentligt. Jag har själv ingen erfarenhet av ”jobbiga BVC-människor” men tillräcklig av överkänsliga mammor…

   Svara
   • EA

    Men hörni, varför skulle hon inte blogga om det här?!? Det är ju ändå Petra’s blogg och hur sannolikt är det att just bvc kvinnan i fråga läser denna blogg? Även om just denna bvc kvinna nu läser detta, så kanske hon kan ta åt sig kritiken och använda den till att utvecklas och förbättra sig professionellt? (säger en som har jobbat inom vården i över 22 år, bl. a. med bvc)

    Svara
    • Petra Månström

     Tack! Det handlar ju knappast om att hänga ut någon…

     Svara
 6. Jessica

  Barn kan bli superfeta av att amma så det verkar jättekonstigt att hon skulle tro att det beror på det. En kompis helammande och hennes femmånaders vägde som min ettåring. Idag är hon supersmal. Det finns inga som helst samband mellan runda bebisar och runda barn. Snarare tvärtom så fråga vad hon menar.

  Svara
 7. Jenny

  Har jobbat inom BVC och blir alltid ledsen när jag får höra sånt här. Trist att du inte trivs hos din BVC. Som mamma är man ju väldigt känslig och det borde nog många påminnas om som jobbar inom vården. Själv tycker jag det är rakaste och ärligaste att säga att du inte gillar sättet hon pratar på. Hoppas ditt byte leder till att du hittar nån som stöttar dig i dina val och kan handleda dig vidare i dina funderingar. Allt väl!

  Svara
  • Petra Månström

   Jo, håller med. Och önskar förstås att jag hade funnit mig där och då och sagt ifrån, men då blev jag mest paff och mumlade något ohörbart. Svårt att finna sig snabbt när det handlar om sånt här som är så känsligt för mig. Kanske kontaktar jag henne mejlledes och förklarar läget. Men där och då – mest paff, som sagt.

   Svara
 8. annica

  Men att säga så är väl lixom snällt menat.?

  Svara
 9. A-M

  Våran kille ligger 3 kurvor över standardkurvan, rejält med hull är bara förnamnet. Har inte fått några som helst negativa kommentarer från BVC snarare tvärtom att det är bara bra att det finns att ta av vid sjukdom och liknade. Har däremot fått kommentarer från bekanta om hur väääldigt tjock han är och visst tycker jag det är jobbigt? Nej varför skulle jag tycka att det är jobbigt?! Tycker absolut du ska byta BVC, jätteviktigt att du känner förtroende och vill/vågar fråga om råd!

  Svara
 10. Viktoria

  Hej! Av bvc har jag fått höra att mina pojkar är stora och fina, på ett väldigt bra sätt. Däremot har jag av nära släktingar, ffa en väldigt nära, gång på gång fått höra att ”här är en som minsann en som aldrig missat en måltid”. Som nåt dessa personer tyckt är en rolig grej att säga om mina barn. Dom har inte menar nåt illa men jag har tagit illa vid mig varje gång. Har försökt att på ett trevligt sätt visa att jag inte gillar det men utan resultat. Till slut brast det och jag sa ”Du menar alltså att min son är fet!?” ”Säger du vilken späd en, hen verkar aldrig äta om barn som inte har så mycket hull ?” Skäms lite över att jag röt till, men samtidigt skönt att slippa detta tjat! Har också lidit av ätstörningar och vet att liknande kommentarer som jag fick höra som barn har påverkat min skadade syn på kroppen.

  Svara
 11. Emma

  Varför berättar du inte som du känner för de,? Hjälper dem att utvecklas och bli bättre. Min BVC-sköterska frågade tre gånger om min tjej bar en pojke eller flicka. När jag berättade att det är inget vi aktivt pratar om (jag gör varken eller, men det är inte så jag försöker få henne att förstå hela dagarna att hon är en tjej) så sa hon att killar har Snipp och jaa….tjejer har något som heter….ja bi kan kalla de för blomma. Jag blev irriterad. Bestämde mig att kontakta dem efteråt och säga att jag tycker man ska åtminstone tala om könen med samma pondus och nig fasen måste de väl kunna säga stolt och tydligt snippa.
  De tog min kritik bra och bad om ursäkt. De ansåg att jag hade rätt och att de skulle tänka på det. Bättre att förändra än fly.

  Svara
 12. Li

  Bebisars hull har i generationer premierats då det är enklare med barn som inte är för små. Det finns att ta av om de skulle bli sjuka tex. Ändå bra att du inser att du eventuellt projicerar lite.

  Svara
 13. Em

  Byt. Det enda vi får höra på BVC är att vi har en jättefin liten bebis och att han följer sin egen kurva perfekt. Inget om ifall han är för tunn eller för rund. Vid ett besök dock fick vi höra att han hade fått en härlig dubbelhaka, ”sånt vill vi se, det gillar vi!” sa hon.

  Svara
 14. Sigurd

  Låt mig säga dig att dina orättvisa ”viktnegativa” upplevelser
  som femåring inte bör ha någon som helst bäring för A idag.
  Kommentaren på BVC om ”hullet” kan i själva verket ha varit
  menad positiv. Finns härvidlag således ingen orsak att byta BVC.

  Svara
 15. J

  Hej! Jag har en frågande angående alkohol och löpning. Jag är en 20 årig elitmotionär och tränar väldigt mycket löpning. Springer milen på 38 min. Nästa helg fyller min bästa kompis år och hon ska ha födelsedagsfest. Kommande tisdag efter den helgen så går vårruset som jag tränat för. En del av mig vill skippa alkohol (jag dricker vanligtvis väldigt sällan) eftersom jag är orolig att tävlingen kommer gå dåligt på tisdag. En annan del av mig vill ändå dricka eftersom det kan vara kul dom få gångerna jag faktiskt gör det och det är min bästa vän som fyller år. Jag känner också att det är tråkigt att behöva stå över varje gång pga av träning och dyligt. Har du någon erfarenhet hur mycket ens prestation försämras efter alkoholintag? Skulle vara väldigt tacksam för svar!

  Svara
 16. Hanna

  För mig som också arbetar i vården är det ju bara en komplimang och något positivt att bebis är rund och go och har lite att ta av! jag tror verkligen inte att hon menade att pika på något sätt. Men jag håller helt med om att detta ständiga jämförande av bebisar är tröttsamt, alla är vi olika!

  Svara
  • Petra Månström

   Säkert inte, men vi har ju alla olika bagage med oss och därför kan man inte förutsätta att en sådan kommentar alltid ska tolkas som positiv… Tyvärr.

   Svara
 17. Ewa

  Jag har själv ätstörningar så jag vet vad kommentarer kan ställa till. Tänk om folk kunde hålla käften! Men BVC, jag tror inte att kommentaren var viktrelaterad, kanske att Din son är stadig och stark? Men som sagt, ord kan förstöra så mycket.

  Svara
  • Petra Månström

   Jag vet att mina egna erfarenheter spelar in i hur jag reagerade, man vet ju aldrig vilket bagage folk har så lika bra att knipa igen, tänker jag…

   Svara
 18. Annie

  Jag blir alltid glad när någon säger att min flicka har hull. Jag ser hull som något positivt och som ett friskhetstecken.

  Svara
  • Petra Månström

   Bra att du tar det så. Jag skulle aldrig ta en sådan kommentar på ett positivt sätt tyvärr.

   Svara
   • Annie

    Ja alla är vi olika och man ska inte acceptera något som inte känns bra för en själv. Prata med din BVC sköterska om hur du känner, jag tror inte hon menade något illa. Om hon blir medveten om din bakgrund etc så kan hon säkert förhålla sig bättre och till och med be om ursäkt. För din egen del försök vänd hullet till positivt, bebbar ska ha lite hull. Mycket bättre vid sjukdom etc att det finns lite att ta av 🙂

    Svara
 19. Lisa

  Det är ju du som har problem med ”hull”, knappast lillgrabben och troligen inte heller personalen på BVC. Svaret på kommentaren är såklart ngt i stil med ”ja visst är han fin!” och inte att tolka det som att din son är för fet, varför skulle han vara det han är ju en liten bebis.

  Svara
  • Petra Månström

   Vi kan nog bara konstatera att vi alla är olika, lyssnar med olika öron och att vi bör respektera detta (och varandra).

   Svara
 20. Ruth

  Skulle själv aldrig uppfatta en sådan slags kommentar som kränkande eller negativ, snarare tvärtom.

  Svara
 21. Hanna

  Bara för att förstå. Gör din bakgrund som ätstörd att du också tycker att det är jobbigt att din son har extra hull? Tar du det på något sätt personligt att han är större än medel? På samma sätt som normen säger att vi kvinnor ska vara rultiga tycker jag att normen säger att bebisar ska vara tjocka 🙂

  Svara
 22. Helena

  Jag brukar klaga eller byta… men jag var så känslig när jag just fått barn att jag kände sånt obehag med vår sköterska (o min man var inte heller helt nöjd) så när vi fick träffa en kollega då hon var sjuk sa vi bara att vi ville fortsätta gå hos henne istället. Jag mådde så mycket bättre efter det. Jag var redan deppig efter förlossningen och behövde hanteras mycket varsamt. Tog minska lilla som kritik o behövde ju mest stöd. Hull kan ju va menat som något bra. Min man tittar avundsjukt på alla bebisar som är tjockare än vår eftersom det är nått bra.

  Svara
 23. Lina

  Visst uppfattar man saker olika. Men min fråga är ( och som jag inte är säker på framgick av texten?) har ni pratat m människan i fråga? Förklarat hur ni ser på kommentaren?
  Lina

  Svara
 24. Therese

  Vid ett tillfälle var det en bvc sköterska som ställde en helt idiotisk fråga till min dotter på 3 års kontrollen. Det började med att hon skulle tala om vilka färger det var på några klossar. Efter det frågar hon min dotter vilken som är hennes favoritfärg. Efter att hon tänk lite så svarar hon blå. Då säger sköterskan ”men du gillar väl rosa också?” Så himla dumt sagt och jag önskar jag sagt till henne men blev mest paff och fann mig inte. Hatar att andra ska skyffla in mina barn i fack om hur de ska vara och vad de ska tycka om men det händer precis hela tiden 🙁 Mvh Therese

  Svara
  • Petra Månström

   Suck… Håller med dig helt!

   Svara
 25. Mikaela

  Oj!
  Guilty as charged. 🙁
  Jag har BVC som läkare och har mer än en gång uttryckt min förtjusning över härligt babyhull. Ur ett medicinskt perspektiv är det ju jättebra att bebisar har lite att ta av om de t.ex. blir sjuka. Snarare blir man bekymrad över om bebisarna inte går upp i vikt som de ska då det kan vara tecken på underliggande sjukdom.
  Men det är ju bara att försöka landa i hur olika referensramar vi alla har och att ibland blir det helt fel.
  Men byt absolut BVC om du inte är nöjd! Det är viktigt att man har förtroende.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen