M

Bristningar, ytliga blodkärl och annat myspys!

av | maj 21, 2016 | Blogginlägg | 0 Kommentarer

lopning
I mina sociala kanaler får jag ofta frågor om kroppen och hur den förändras under graviditeten – och vad man kan göra åt detta.
Eller snarare: hur man kan undvika bristningar, ytliga blodkärl och annat som många gravida får. Jag ska försöka vara så tydlig och rak i det här inlägget som det bara går. När man pratar om kroppen så är många öron extra känsliga (inklusive mina) och det är därför viktigt att vara tydlig, tycker jag. Så här resonerade jag innan jag blev gravid:
– Jag vill INTE under några som helst omständigheter ha bristningar, på magen eller någon annanstans
– Det skulle kännas jättejobbigt om huden på magen skulle bli fladdrig efter förlossningen och jag inte skulle lyckas ”tighta till” den med hjälp av träning (kirurgi är inte min grej)
– Ytliga blodkärl hade jag redan (ärftligt till stor del), men ville såklart helst slippa få fler
Vad gjorde jag då?
– Jag kom över en särskild massageolja från Weleda som jag smörjde in magen med, från första dagen jag fick gravidbeskedet. Fick också tag på en ”förberedelseolja” som man skulle smörja in mellangården med ett par månader före beräknad BF.
– Jag försökte träna så mycket konditions- och styrketräning som möjligt för att hålla igång blodcirkulationen och muskelmassan, inbillade mig att det kanske kunde ha viss inverkan på blodkärlen (men det vete sjutton, haha).
Hur blev det och hur resonerar jag nu?
– Jag ”slapp” bristningar, men tror att det kanske mest har med genetiken snarare än massageoljorna att göra. Dock fick jag under graviditeten en mer avslappnad inställning till kroppen och förlikade mig mer och mer med tanken på att det kanske kunde bli bristningar. Det är inte hela världen – även om jag, ärligt talat (och tror att många håller med) såklart helst slipper dem. Men då de är resultatet av att man har burit och närt ett barn så är det såklart ett minne man bär med stolthet.
– Fick betydligt fler ytliga blodkärl än tidigare, mest på benen. Hade först komplex och ville inte visa mig i korta shorts som avslöjade dem. Känner att det fortfarande är jobbigt att ha på sig korta shorts, men bär dem ändå ibland för att på så sätt jobba med mig själv. Personligheten sitter inte i kärl på låren!
– Visst har magen ändrat form och fasthet, men det är inget jag deppar ihop över. Det är ändå magiskt hur magen kan tänjas ut så pass mycket och sedan dras ihop igen så pass fort. Kroppen är verkligen fantastisk!
Vet inte om de här ”svaren” var till någon hjälp, men kanske..? Ha en fin kväll!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen