M

Nej, jag är inte tjock. Jag är gravid!

av | aug 7, 2015 | Blogginlägg | 5 Kommentarer

löptur

Jag igår efter första löpturen på en månad! Så skönt att klara av fem kilometer utan att bli akut kissnödig. Lycka! Foto: Privat.


Att andras kommentarer, som oftast sägs med icke-onda avsikter i förbifarten, kan så jobbiga frön hos mottagaren vet vi ju alla. 
Som gravid befinner man ju sig i ett tillstånd där många på något sätt tycks tro att det plötsligt är fritt fram att ta på ens mage eller kommentera hur man ser ut. En kommentar som jag verkligen är sjukt trött på och gärna skulle vilja försvann från jordytan är: ”Vad tjock du har blivit!” alternativt ”Har du blivit tjock än då?”
Blir så matt. Det räcker med att det för många är jobbigt nog som det är att acceptera den förändring kroppen går igenom under en graviditet. Att då ovanpå detta få höra att man är tjock kan ha rent katastrofala följder, särskilt om man har ett förflutet med ätstörningar. Gillar som regel inte att generalisera när det gäller kön, men i mitt fall är det 9 av 10 gånger män som står för kommentarer av typen jag har nämnt ovan. Kanske har andra upplevt motsatsen, berätta gärna i så fall.
Jag tror helt enkelt inte att de tänker efter ordentligt och inser hur jobbigt det kan vara att få kommentarer om sin kropp. Jag personligen har haft svårt för att ta emot recensioner av min kropp även som icke-gravid, hur läget är just nu ska vi inte tala om. Även om jag vet att jag varken är tjock eller har gått upp särskilt mycket i vikt så går jag omkring och deppar över hur jag ser ut. JA, jag vet att jag borde acceptera och vila i glädjen över att bära på ett barn. Men egentligen längtar jag bara efter att få allt detta överstökat så att fler än jag kan få vara delaktiga i att ta hand om bebisen.
Så snälla, oavsett om du är kvinna eller man, tänk till innan du kommenterar en människas utseende. Det finns så många orsaker till att man är rund om magen, kanske är man inte ens gravid. Att få höra ordet ”tjock” kan verkligen vara så förödande och knäckande, i synnerhet när man är skör på grund av gravidhormoner och/eller sviktande självförtroende. Vill du ge en kommentar till en gravid person, säg hellre saker som ”Du strålar och ser lycklig ut!” eller ”Vad fin du är!” 

Taggar

5 Kommentarer

 1. Anna

  Du kanske bör se över ditt umgänge om du får sådana kommentarer av vänner och bekanta?

  Svara
 2. Annette

  Inte ok! Fick också mycket ”tjockis”-kommentarer med första barnet (och min mage var ganska liten). Speciellt av en manlig kollega som själv är väldigt stor… Han hade såklart inga avsikter att vara taskig men det var tröttsamt och jag undrar hur han reagerat om jag sagt detsamma..,
  Sen efter graviditeten så kommenterar gärna folk om man/någon annan har/inte har kommit i form snabbt. Oerhört stressande och irriterande att kroppen plötsligt är ”allmän intresse” för att man är/nyss varit gravid!
  Själv tycker jag det strålar om gravida och brukar hålla kommentarer till ”vad fin du är” eller ”vilken fin mage”. Det uppskattade jag själv 🙂
  Så Petra: jag tycker DU är jättefin <3

  Svara
 3. Helene

  Verkligen ogenomtänkta kommentarer! Särskilt om de kommer från vänner och bekanta som känner till din
  ätstörningsproblematik. Hoppas du kan skaka av dig kommentarerna. Du verkar ha en tuff graviditet. Jag hoppas ändå att du är glad över att du ska bli mamma. Att vilja ha barn och oxå få det är stort. Lyssna på bra vänner. Härligt att du kan träna!

  Svara
 4. Kjell.nilsson

  Kul att du kunde springa en sväng
  Men var rädd om dig !
  Män i min ålder brukar ha midjemått
  Som gravida ha ha ha
  Vissa mediciner binder vätska
  Kroppen sväller .
  ”Är du gravid nej har ”bara” cancer
  Och äter medicin”
  Om det går kommentera ej andras
  Kroppar ..

  Svara
 5. Emma

  Jag har en helt annan uppfattning, jag får bara positiva kommentarer. Kanske även för jag är helt obrydd över vad andra tycker och tänker om min kropp! Jag älskar min kropp och tycker om den lika mycket gravid som vältränad & trimmad! Har själv haft ätstörningar under en lång period men jag är helt frisk idag och har inte en tanke på att min kropp skulle förändras till något negativt. Tycker dock att det är mest kvinnor som hetsar och jämför, vilket inte gör mig alls förvånad.
  Med all respekt mot dina känslor och tankar, vi är alla olika. Starkt av dig att du delar med dig av dina egna erfarenheter och upplevelser.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen