M

Nej, jag är inte lat! Jag är smart!

av | jan 8, 2019 | Blogginlägg | 4 Kommentarer

De senaste åren har jag gjort en resa från prestation till ett fokus på löparglädje och känsla. En inte helt vanlig kommentar jag får om detta är att ändringen av fokus beror på lathet.
Ska försöka kväva impulsen att bemöta sådana kommentarer med saker som ”Jamen försök själv att bibehålla samma träningsfokus efter att du har klämt ut en hörnsoffa genom ett nyckelhål, låtit den mörbultade kroppen läka medan du samtidigt växer in i en helt ovan och ny föräldraroll och gör karriär som egenföretagare i en bransch med stenhård konkurrens!” För jag utgår från att de som fäller lathetskommentarerna vet precis hur ovanstående situation känns, hehe 😉
Jag går in mycket mer på detaljer ur den här resan under mina föreläsningar. Men kortfattat handlar det väldigt mycket om att jag kom till insikt om att många av oss motionärer försöker anpassa vår redan fullspäckade tillvaro till ett träningsupplägg utifrån ett elitperspektiv. Och då menar jag inte alls elitträning, det är ju något helt annat. Men med elitperspektiv menar jag att många motionärer känner pressen att varje vecka klämma in intervaller och långpass samt något lopp självklart måste vara ett mål. Och att det är självklart att man hela tiden ska sträva efter att bli snabbare.
I min föreläsning berättar jag om en sak som hände ganska tidigt i mitt nya mammaliv och som radikalt ändrade mitt träningsfokus. Jag insåg att jag behövde träna smart snarare än hårt. Och att den nya prioriteringen inte hade det minsta att göra med lathet – tvärtom. Det var en nödvändig åtgärd för att inte krascha helt.
Men var den gränsen går varierar förstås från person till person. Totalt sett skulle jag säga att jag är betydligt mer fysisk aktiv idag än innan jag blev mamma, men att antalet träningspass per vecka är färre. Skulle det innebära att jag är lat och ”rädd för att ta i”? Nej då, jag vet hur det känns att träna stenhårt och sedan ligga och kräkas i ett dike 😉 Men idag lockar inte det. Var sak har sin tid.
Hur ser ditt träningsupplägg ut idag och hur tänker du kring det? Berätta gärna! Och ha en fin tisdag!
Foto bilden ovan: Emma Shevtzoff

Taggar

4 Kommentarer

 1. Jan

  För mig funkar 6-10 km 3-4 gånger i veckan i ett tempo där jag kan höra min andhämtning. Corepass och cirkelgym hos F&S blir det också. Kommer bygga på med längre sträckor så jag kommer upp till 15-18 km fyra gånger i veckan innan maj. I maj toppas formen med intervaller i ett tempo som gör en mållös. Jag har ingen träningselektronik utan andhämtningen får avgöra nivån. Fast jag byter ofta ut passen mot något annan träning efter humör.

  Svara
  • Petra Månström

   Härligt! Helt rätt att gå på humör och känsla!

   Svara
 2. Trail & Inspiration

  Jag tränar i princip ALLTID på magkänsla. Vad jag känner för. Ofta blir det distans- eller långpass i knappt styrfart omgiven av vacker natur. Och ibland ett tufft intervallpass. Vilket spelar ingen roll. Däremot har jag inget strukturerat upplägg. Löpningen handlar för mig bara om att må bra och att det ska kännas roligt. 🙂
  PS.
  ”Jamen försök själv att bibehålla samma träningsfokus efter att du har klämt ut en hörnsoffa genom ett nyckelhål, ”
  LOVE IT!! Haha! 😀

  Svara
  • Petra Månström

   Vad härligt att du har hittat ett upplägg som du mår bra av och trivs med! Kram!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen