M

När andra sover tränar småbarnspäronet

av | feb 17, 2016 | Blogginlägg | 16 Kommentarer

Skärmavbild 2016-02-17 kl. 10.56.06
Staffan Dahlgren, småbarnspappa och en av mina idoler när det gäller att få ihop träning och övrig vardag! Skärmdump från Instagram.
Minns hur det var innan jag fick barn. Jag scrollade igenom Instagram- och Facebookflödet och skänkte en medlidsam tanke till alla de stackars satar till småbarnsföräldrar som redan hade klarat av dagens långpass innan jag ens hade gnuggat morgongruset ur ögonen.
Kommer också ihåg hur jag tyckte synd om alla päron som vackert fick masa sig ut och springa mitt i natten, för först då hade de möjlighet att komma iväg. Eller ännu värre: stresspass på lunchen och sedan tvingas slänga i sig maten framför datorn. Huvva!!
Nu är man där själv. Tvingas förlägga sina pass till knepiga tider eller rentav ställa in dem. Det är en ny erfarenhet som jag har haft mycket svårt att acceptera. Ställa in ett träningspass när jag vet hur bra jag mår av det? Visst kan jag ta med Lillen till barnpassning på gymmet ibland och jag kan ta ut honom på längre rundor i löparvagnen när han blir lite större. Men de där passen på egen hand behöver man ju också.
Hur gör ni rutinerade småbarnsföräldrar för att klara av att komma ut på de där passen på knepiga tider?

Taggar

16 Kommentarer

 1. Hanna

  Är inte själv förälder men har ofta inget annat val än att sticka ut innan frukost eller under lunchen pga ett rätt späckat schema utanför arbetet. För mig räcker oftast vetskapen att detta är den enda möjligheten att få till det där träningspasset under dagen. Vet jag om det när jag går och lägger mig är det som om kroppen är beredd när jag vaknar. Känslan efteråt är ju också oslagbar då man slipper gå runt hela dagen och fundera på om man kommer få in någon träning eller inte. 🙂

  Svara
 2. Lina

  De morgnar min man lämnar barnen på förskolan, tränar jag tidigt (ca 06) och sedan direkt till jobbet. Jag har med mig ombyte till gymmet. De dagar jag lämnar barnen och ej hämtar, tränar jag oftast efter jobbet eller har vilodag. På helgen springer jag långpass lördag morgon tidigt, då övriga familjen sover.
  Jag jobbar heltid, studerar deltid, har två små barn och vill träna 5 pass/veckan. Då krävs det en ordentlig struktur/plan för både jobb/familj/studier och träning för att hinna med. Under loven (är lärare) är bara fokus på familj och träning. När min man har semester kan jag mer träna ”spontana” pass, annars är det svårt att klämma in. Lösningen för mig har varit att köra 8v-schema, ge mig en fin belöning efter varje sådan period, anmäla mig till roliga lopp, inte gräma mig över sjukdagar/vabb, uppskatta mina vilodagar och se att slutet på mina studier närmar sig. Då får jag utrymme för mer ”spontana” pass igen. Jag tror det viktigaste är bara att ha en bra planering som ändå är lite flexibel.

  Svara
 3. Annika

  Vi slåss om att träna på prime time, dvs efter jobbat, före middagen. (Vi kan äta ganska sent) Mina längre pass lägger jag alltid på nån av helgdagarna.
  Har vi tur är dottern hos en kompis efter skolan och då har vi båda tid att dra iväg. Lyx!
  Jag har dock konstant tvärvägrat att stiga upp i ottan för att röra på mig. Finns inte på kartan. Då tar jag hellre ett stressigt lunchpass med eftersvetten hängandes över mig.
  Som alldeles just i detta ögonblick! 😉

  Svara
  • Petra Månström

   Haha, håller med! HATAR att träna i ottan, är inte vaken då 😀

   Svara
 4. Martina

  Jag vill gärna träna på morgonen… Lunchen existerar inte då jag bara har 30 min lunch å efter jobbet är det svårt då det alltid är jag som hämtar barnen. Men med en morgonpigg kille som vaknar 5 skulle det betyda att jag måste stiga upp… Vågar inte ens tänka den tanken. Sen tror jag att en partner som förstår tränin underlättar massor, min man blir ju mest irriterad om jag ber honom ta minstingen vid 5 för att jag vill ut och springa… Är man två om träningen blir det lättare att kompromissa och hitta tider…

  Svara
 5. Maria

  Min man har träningstid på arbetstid så om det ges tillfälle i vardagen har jag första tjing 😉
  Men annars tränar jag på morgonen om jag inte lämnade och på lunch/kväll om jag lämnar. Under denna del av året är det svårt att motivera sig till träning efter jobbet, man är ju så trött då, och då tar jag hellre lite längre lunch för att det ska bli av.
  När vi båda tränade för lopp sprang vi långpass varsin dag på helgen, alternativt en på morgonen och en på kvällen om vi hade planer för endera dagen. Allt går om man vill och så får man lära sig att inte sura om man måste ställa in på grund av sjuka barn, eller att det kör ihop sig. Sånt händer hela tiden!

  Svara
 6. cecilia

  Jättebra inlägg – som vanligt! 🙂 De första 2-3 åren med småbran (har 2, bara 18 mån emellan 🙂 ) så tränade jag väldigt lite – tyvärr. Prioriterade ned det helt, var slut med 2 barn och en man som reste jättemycket. Men min lösning sen var att jag faktiskt tog barnvakt när jag tränade. Låter kanske absurt men jag kände att jag verkligen behövde det. Hon kom 2-4h några gånger i veckan och jag gjorde ju annat också men jag såg alltid till att träna. Nuför tiden så tränar jag på lunchen, när barnen är i skolan. Eller på kvällen – kör både löpning, yoga och powerwalks så yoga t ex är bra på kvällen. Jag KAN dra ut och jogga långsamt på morgonen, det är skönt, men ger ju inte samma träningsresultat eftersom jag är så seg på morgonen 🙂 (det är på helgen, då, så tar maken barnen – fast han vill också helst träna morgon det är hans bästa tid…). Pusslande. Men mitt tips är att ta barnvakt, helt klart värt pengarna och man ska inte skämmas för det (gör du säkert inte heller men jag vet att det förekommer såna kommentarer ibland). Jag gillar att träna varje dag men det är ju svårt med så barn så därför är t ex yoga sånt man kan klämma in 30-40 min hemma när barnen sover – tar inte så lång tid som att åka till gym etc. Tack för bra blogg.

  Svara
  • Petra Månström

   Smart med barnvakt! Låter som en kopierbar idé 🙂

   Svara
 7. Ulrica

  De veckor jag har min son tränar jag halv nio på kvällen crosstrainer. Segt att gå upp när man legat och nattat och myst men funkar.

  Svara
 8. Maria

  Är ensamstående med en 2.5 åring som jag har på heltid. Har fått till träningen genom en kombination av hemmaträning (skittråkigt men effektivt), gym med barnpassning (minisats rocks!) samt att springa hem från jobbet ibland. Utnyttjar också vab-dagarna genom att löpträna med vagn och besöka utegym. Släpar dock inte ut en unge med 40-graders feber men de där dagarna när han är halvfrisk funkar det utmärkt.

  Svara
 9. Staffan

  Kul att bli omnämnd som idol 😉 Barnen börjar bli större, den yngsta fyller sex år i höst, yngsta sonen tio och tonåringarna fyller 15 och 17 och är ju självgående också vad gäller aktiviteter etc så visst blir det lättare med tiden. Jag har många tidiga långpass bakom mig men numera behöver jag inte upp så okristligt tidigt, transportlöpning ibland till/från jobbet är bra ur familjesynpunkt, liksom lunchträning vilket jag kör två gånger per vecka, sedan springer jag inte mer än två vardagskvällar i veckan. Min fru jobbar fasta tider enligt ett schema så hon har första tjing att träna vardagkvällar, hon tränar spinning, bodystep, bodypump och springer någon gång i veckan, totalt ca 4 ggr/vecka medans jag springer ca 5-6 gånger per vecka men 2-3 tillfällen per vecka märker inte familjen det då det är i anslutning till jobbet. Helgerna går det alltid att hitta tid för träning, även om de allra längsta långpassen inför maraton måste planeras in lite och ibland ”förhandlas” lite om.
  Vi gillar träning båda två och har en öppen och bra kommunikation om det och ger varandra den tiden då vi båda mår så bra av det! Det gäller att vara lyhörd, både inför varandra och inför den egna kroppen, hur man mår, hur man sovit etc, har jag sovit dåligt och haft en tuff dag på jobbet går jag inte ut och springer tokhårda intervaller, då kan en kort och lugn jogg i skogen bli mera rätt. Är allt bra hemma och på jobbet och jag är i balans då kan jag köra på rätt tufft, det handlar om variation och balans! 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Låter härligt, Staffan! Imponerande hur du får ihop det!

   Svara
 10. Mats

  Mina dagar ser ut som följer:
  05:15 – uppstigning
  05:45 – mot tåget
  05:50-07:05 – på tåget, arbetandes.
  07:10-15:45 – jobba. Max 30 min lunch.
  15:50 – på tåget, arbetandes.
  17:10 – hemma. Dags att fixa middag.
  17:40 – 18:30 – mat med familjen.
  18:30 – 19:30 – häng med 4,5-åringarna och läggning.
  19:30 – 20:45 – storhandling, planering, packa barnens väskor, eller snack med hustrun om väsentligheter osv
  De dagar jag har kortare löppass (max 11 km) inplanerade så sker de efter 21.
  Längre löppass förlägger jag till helgerna.

  Svara
 11. Hans

  Med trainer i garaget får jag ut maximalt av min träning och slipper resor till och från träningen. Brukar köra 5 entimmars pass i veckan under vintern. Tre av dessa kör jag 0500. Funkar bra för mig.

  Svara
  • Petra Månström

   Smart! Man skulle ha löpband hemma i källaren à la Szalkai!

   Svara
 12. Krille

  Transportträning. Kör nästan all löpningen till och från jobbet. Känns som det mest tidseffektiva just nu.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen