M

Magrutor är inte detsamma som hälsa!

av | feb 19, 2020 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 4 Kommentarer

Jag känner redan nu på mig vad flera som läser det här kommer att tänka och/eller skriva i en kommentar och därför kommer det här på en gång: JA. Jag vet att jag själv då och då lägger ut bilder på mig själv iklädd endast sport-bh och bikini på sociala medier. Men det är inte en enstaka bild på sig själv i sport-bh/kort topp/bikini som jag vänder mig emot i det här inlägget. Det jag har tröttnat på är idealiseringen av kvinnokroppar med låg fettprocent, tydligt definierade muskler och ett stenhårt sexpack.
Missförstå mig rätt: all respekt till dem som med hjälp av träning och diet har fått en låg fettprocent och därmed tydligt definierade muskler. Jag tycker att löpning är den roligaste sporten som finns, andra gillar styrketräning och att deffa fram synliga muskler. Inget konstigt alls, vi är olika. 100 % cool. Men eftersom jag tränar på gym regelbundet och ofta råkar höra diskussioner i omklädningsrummet märker jag att tjejers missnöje med sina kroppar bara verkar öka. Och när jag tar upp detta med vänner så får jag bekräftat att jag inte är den enda som har noterat detta.
Instagram, andra sociala medier och medier har en extremt stor påverkan på mångas kroppsuppfattning. Och just nu är det väldigt mycket fokus på synliga magrutor hos tjejer, samt andra muskelgrupper också såklart. Jag får tydligt känslan av att många tjejer numera har ett kroppsideal som närmar sig bodybuilding, med stora och väldefinierade muskler. Återigen, alla tider har sitt ideal. Jag vill bara prata om min oro över att så många känner att de inte duger som de är. Att det alltid finns något att hålla in eller dölja.
Eller som en tjej sa till sin kompis i omklädningsrummet nyligen:
– Förr räckte det med att vara smal som tjej. Men nu måste man tydligen också ha sexpack på magen!
Ja, suck. Vad säger man. Ribban för vad som ”duger” höjs hela tiden. Därför är det så oerhört viktigt att vi aldrig slutar prata om att det här är just ideal. Det är ingen kroppstyp som majoriteten får naurligt, det ligger extremt mycket jobb och uppoffringar bakom och framför allt: det är inte hälsosamt! Lika lite som elitidrott är hälsa är det bra för hälsan att ständigt räkna kalorier och stressa över om man äter tillräckligt ”bra”.
Och sedan ett annat ”problem”: vi kan inte veta vilka av dem vi följer i sociala medier som har naturligt smala kroppar med låg fettprocent (ja, de finns såklart), vilka som lider av ortorexi utan att antingen veta om det och/äeller vilja stå för det – eller vilka som kämpar som djur för att nå de resultat de vill.  Men de vill gärna få oss att tro att bara vi följer deras kosttips, bara vi dricker samma energidrycker som dem eller tränar efter deras träningsprogram så kommer vi också att se ut så där. Det här är väldigt klurigt som sagt och en bild eller ett videoklipp visar inte hela sanningen!
Så till sist vill jag bara skicka med dig som läser följande:
– Stora muskler är inte nödvändigtvis ett tecken på god hälsa
– Synliga magrutor är inte nödvändigtvis ett tecken på god hälsa
– Väldefinierade muskler är ett tecken på att personen har en låg fettprocent, vilket man kan ha naturligt eller uppnå med hjälp av träning och strikt diet
– Ett kost- och träningsupplägg som fungerar för en person behöver inte alls ge samma resultat på dig
– Vi måste komma bort från missuppfattningen att magrutor och synliga muskler är detsamma som hälsa, det är det inte
– Du är grym och du duger precis som du är, oavsett om du vill träna och äta dig till magrutor eller ej!

Foto bilden ovan: Evelina Sigetty

Taggar

4 Kommentarer

 1. Jessica

  TACK för att du uppmärksammar det här. Tack från hela mitt hjärta. Kram❤️

  Svara
 2. Amanda

  Det här var precis vad jag behövde höra, haft en riktig dipp senaste månaderna där jag känt mig så dålig/missnöjd med min kropp och jämfört mig med alla andra. ”ALLA” andra är så fina, vältränade och perfekta. Varför faller man för det där när jag egentligen vet att jag duger precis som jag är och att jag arbetar från mina förutsättningar…började avfölja människor jag trodde jag skulle bli peppad av men som istället triggade igång detta. Men ditt konto följer jag i vått och torrt, för du ger en ärlig och härlig bild av livet och träning. Tack Petra

  Svara
  • Petra Månström

   Jag vet PRECIS! Det är så svårt detta och det går i vågor (för mig iaf). Just detta fokus på magrutor är ju så fel och dessutom ohälsosamt.

   Svara
 3. Ann

  Synd att det inte var ideal med magrutor för tjugo år sedan, när jag var i tjugoårsåldern. Då hade jag varit toppideal, med väldigt liten insats. Jag skulle nog inte behöva anstränga mig särskilt mycket nu heller, för att komma dit, 40+ och två barn senare. Det jag vill säga är att det så så olika genetiskt, vilka ideal som man kan uppnå. Om jag tränade bålen så mycket som jag behöver efter graviditeter, så skulle jag få rutor på magen, antingen jag vill eller inte. ”Smal”, det kommer jag dock aldrig att bli. 🙂
  Men det allra bästa, när jag läser detta, det är att jag bryr mig så lite om idealen. Har aldrig gjort. Fråga är dock hur man överför det till sina barn…?

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen