M

Kom igång med löpning – 6 smarta knep!

av | mar 22, 2018 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 7 Kommentarer

Sugen på löpning? Löpning är en härlig sport, men tröskeln till att komma igång kan ibland vara lite hög. Jag hjälper dig att sänka den, kolla då in min lista nedan på hur du hittar DIN löparglädje!

1. Bestäm dig för att ge löpningen en chans
Sätt dig ner och skriv ett avtal med dig själv. Du ska ge löpningen tre månader av ditt liv. Det behöver inte vara några långa löprundor och de kan innehålla partier av gång, men det viktigaste är att du TAR DIG UT. Två-tre gånger i veckan i tre månaders tid kan vara ett riktmärke. Skriv ner på ett papper, signera och bestäm en belöning som du kommer att få först när du fullföljt avtalet. Det kan vara en träningsresa, nya träningskläder eller löparskor, några pass med löpcoach eller vad du nu hittar på – det ska bara vara något som du går igång på och blir motiverad av!

2. Skaffa rätt grejor från början
Nej, ingen blir en regelbunden löpare av att springa i sneakers eller träskor 😉 Och ingen kommer att hitta löparglädjen iklädd tunga bomullskläder som kyler när du blir svettig. Gör rätt från början och investera i ett par bra löparskor som du provar ut i butik med kunnig personal som kan analysera ditt löpsteg. Numera finns det också ett stort utbud av riktigt bra löparkläder hos klädkedjorna så där finns heller inga ursäkter. Visst kostar ett par bra löparskor en del, men se det som en morot som tvingar dig att ge dig ut för att ”tjäna in” pengarna.

3. Sprid ordet!
Att hålla på och smygspringa utan att tala om det för någon annan gör det lättare att banga ett pass. Gör tvärtom och gå ut ordentligt med din ”satsning” på löpning. Starta en blogg, skriv på Facebook, instagramma, youtuba eller vad du nu vill göra. Låt hela världen veta vad du pysslar med så blir det svårare att lägga ner ditt försök att bli en löpare.

Petra Månström

4. Strunta i vad ”alla andra” gör
Ja, det är jobbigt att vara nybörjare på löpning. Jag har också varit det och det var segt, motigt och knäckande att bli omsprungen av typ alla. Men man måste helt enkelt bita ihop och strunta i alla andra. Du kommer alltid att bli omsprungen, oavsett vilken nivå du befinner dig på och det bästa du kan göra är därför att ignorera andra löpare om du blir stressad av dem. Vi är alla unika och har våra olika förutsättningar, somliga tycks vara födda till löpare och har extremt lätt för sig medan andra måste slita mer. Så är det tyvärr. Men de goda nyheterna är att som motionär kan du göra precis som du vill, du kan bara springa sköna distanspass om du vill – bara för att ”alla andra” tycks springa intervaller behöver inte du göra det. DU bestämmer själv!

5. Bara GÖR. Tänk INTE!
Ja, det ÄR segt att ta sig ut. Jag brukar till exempel sitta och förhandla med mig själv på helgmorgnarna och känner ofta ett starkt sug att bara sitta kvar framför Nyhetsmorgon och skippa det planerade passet. Men de där tankarna försöker jag skaka av mig och istället tänker jag på hur skönt det kommer att bli när jag är uppvärmd och löppasset är igång. För att inte tala om att komma hem igen, riva av sig alla kläder och bara ställa sig i en varm dusch. Och sedan äta gott efteråt!

6. Sätt upp ett mål
Det behöver inte vara ett lopp, det kan lika gärna vara en resa eller att klara en viss distans. Huvudsaken är att du har ett tydligt mål med din löpträning. Det gör att du blir extra motiverad att komma iväg på dina pass. Skriv upp målet på ett papper och outa det gärna även i sociala medier och/eller i din bekantskapskrets.

TILL SIST: Stort lycka till! Det kommer att gå, bara du har bestämt dig för det! Vill du få hjälp med din löpning, i grupp eller individuellt? Jag erbjuder flera olika upplägg inom löpning och löpstyrka, läs mer här. Välkommen!

Taggar

7 Kommentarer

  1. Annika

    Angående skor kan jag tipsa om att min favorit Nike Air Pegasus ofta är på web-rea på Intersport. Då får du ett par sjyssta löparskor för 700 kr. Det blir inte billigare än så.
    Att sätta upp mål är viktigt för många tror jag och vad är då bättre än att anmäla sig till ett lopp! Där har vi en morot för att komma i gång.

    Svara
  2. Therese

    Bra tips, man behöver de ibland. Min största motor just nu är att jag sagt till alla att jag ska springa ett trail lopp på 45 km… OPS , man kan ju inte backa direkt…

    Svara
  3. Hanna

    Riktigt bra tips! 🙂

    Svara
  4. Sara Borg

    Bra tips och perfekt tajming nu när det går mot vår! Själv har jag pausat löpningen på grund av graviditet men hoppas att snön ligger kvar i Jämtland ett tag till så att jag kan åka längdskidor, och sedan blir det cykel 🙂

    Svara
  5. Jennie

    Så många bra tips och jag hoppas verkligen att fler hittar tjusningen med löpning. Ytterligare ett tips som gav mig vind i seglen, när jag för snart ett år sedan återigen bestämde mig för att ge löpningen en chans, är att våga sänka tempot och att inledningsvis sluta medan känslan i kroppen fortfarande är hyfsat stark och behaglig. Detta för att skapa en känsla av att faktiskt vilja ge sig ut igen. Inledde dessutom med att springa helt utan krav på tid eller distans och när de där tio passen som var målet att göra var uppnådda, så var jag fast 🙂

    Svara
  6. Anders

    Hallå hallå. Har lyssnat på ett gäng avsnitt av podden och måste säga att ni gör det väldigt bra. Inspirerande samtalsämnen med mycket energi som gör att man blir sugen på att ge sig ut. Tack för det och fortsätt så!

    Svara
    • Petra Månström

      Anders, vad kul att höra! Stort lycka till i spåret!

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen