M

Funderar på att sluta kalla mig ”Maratonpetra”

av | mar 13, 2018 | Karriär, Personlig utveckling | 35 Kommentarer

Jag funderar hit och dit runt mitt smeknamn ”Maraton-Petra”. Borde jag dumpa det eller inte? Läs gärna mina tankar om det här samt välkommen att ge mig tips och kloka inspel!
I början av min bloggkarriär kändes smeknamnet givet och inte särskilt konstigt. Jag menar, jag drev ju Maratonbloggen och mitt första stora lopp var Stockholm Marathon. Men på senare tid har jag börjat känna att namnet stjälper mer än det hjälper.
Jag har ändrat fokus från tidsjakt till ett mer hållbart och avslappnat synsätt på löpning och resten av livet. Mitt intresse för personlig utveckling har blivit väldigt stort och något jag gärna väver in i mina texter, liksom tankar om entreprenörskap. Just ”maraton” känner jag därför kanske riskerar att skrämma bort potentiella följare och läsare från mitt innehåll, där långdistanslöpning numera inte är det mest framträdande.
Hur känner du som läser det här? Borde jag dumpa smeknamnet eller ej? Blir du avskräckt eller motiverad av ”maraton”? Motivera gärna varför. Vill du inte kommentera offentligt nedan så mejla mig gärna – jag blir oändligt tacksam!
Stor kram!
Foto bilden ovan: Emma Shevtzoff

Taggar

35 Kommentarer

 1. Sofie Nelsson

  Jag tycker du ska behålla namnet. Du är ju en maratonlöpare även om du springer alla möjliga distanser samt har fokus på att må bra och sprida glädje kring träning. Jag tycker snarare att namnet är inspirerande eftersom du visar att man kan springa en mara utan att ha tidsmål eller prestationskrav. 🙂 <3

  Svara
  • Petra Månström

   Tack för klok kommentar! Det är just det jag grubblar på…namnet kan ju både motivera och avskräcka.

   Svara
 2. Lovisa Rampre

  Hej du fina Petra.
  Förstår att de som inte följt dig kan bli avskräckta av namnet, eller åtminstone ha svårt att känna att det är något för dem. Som jag upplever dig strävar du efter att förmedla känsla, glädje, till löpning snarare än distans och tid. Som jag ser det är du rätt starkt förknippad med smeknamnet, men det är inte värre än att vi som hängivet följer dig vänjer oss vid ett annat namn.
  Kanske att det hade passat bättre nu, och varit mer inbjudande för personer som är nyfikna och/eller nybörjare på löpning med ett ”snällare” namn. Förslagsvis något som lägger fokus och tyngd vid känslan och glädjen av löpning.
  Tack för att du levererar fantastisk inspiration i alla dina kanaler!
  Kram och ha en underbar vecka!

  Svara
  • Petra Månström

   Tack fina du för kloka ord! Ja, jag tänker nog mest på potentiella nya läsare/följare och hur de reagerar när de ser ”maraton”. Kanske finns risk att de känner sig exkluderade? Stor kram!

   Svara
   • Anette

    Jag har tror att nya följare/läsare kan känna att det är för avlägset för dem att följa någon som ”titulerar” sig med maraton i namnet… jag gjorde det själv i början då det kändes så avlägset för mig som inte ser mig som en löpare än om jag springer en del men som längst tagit mig joggandes 11 km och det var senast för 2 veckor sen. Men jag har ju märkt att dina inlägg på instagram sällan fokuserar på maraton utan på livet, värderingar och allt som händer inom dig och runt dig. Jag följer dig för att du kommer med så mycket kloka tankar och reflektioner.

    Svara
    • Petra Månström

     Tack för din kommentar! Det är precis det jag menar…de som har hängt med mig länge vet ju att jag inte är någon galen tidsjägare utan att jag snarare använder löpningen som ett verktyg i min personliga utveckling. Det skulle jag också önska framgick mer av mitt smeknamn 🙂

     Svara
 3. Chatrine

  Jag har följt dig i flera år och tänker inte längre på dig som Marathonpetra utan Petra. Det är alltid lite läskigt att göra förändringar, särskilt när det gäller något så centralt som på sitt leverbröd. Men rädsla är definitivt inte det jag förknippar med dig så mitt råd är ett enkelt kör!
  Du är en enorm källa till inspiration oavsett vad du kallar dig.

  Svara
 4. Alexandrisch

  NEJ! Byt inte!!!! Det är ju så BEFRIANDE att just du heter MaratonPetra. Har flera argument:
  1. Som revansch på din start där du råkade ut för trötta ”du-är-ingen-riktig-löpare”-gubbar, som nu bara kan vara tyst för att du mördat myten om att man måste vara på ett visst ”sätt” för att få kalla sig LÖPARE; HA! Du är bäst som äntligen gett liv åt att ALLA KAN! <3
  2. Du ÄR personifierad maraton just för att du aldrig räds att slänga in en halvmara här, ett maraton där, en reaggeamara där, osv, en annan tänker hela tiden, vad kan jag göra för tid, är jag i "den" formen osv, du inspirerar ju mig massor till att våga springa lopp, oavsett form för att "vad är det värsta som kan hända?!" TACK!
  3. Nu ÄR ju du varumärket maratonPetra med hela svenska folket, och med din maratonPodd blir allt som en fint paket! Är det inte också ganska skönt att få vara Petra Månström utöver det, liksom lite skönt för dig att ha ett varumärke och ändå vara en person?
  Lite tankar bara! Din podd är den enda jag lyssnar på, och du tillsammans med Charlotte Karlsson och Lina Korsgren är mina favoriter vad gäller konditionsidrott (bjud in Lina till Podden vettja). Tacka vet jag såna grymma tjejer som er. Kram

  Svara
  • Petra Månström

   Tack bästa du för en riktigt genomtänkt och bra kommentar! Tar till mig detta (vilket iofs inte gjorde beslutet enklare…men ändå!)

   Svara
 5. Ulrika

  ”Maraton-Petra” är ju ditt trademark, och en del av dina rötter! Jag blir inte alls avskräckt av ordet ’maraton’. Snarare förknippar jag det i sammanhanget ’livet är ett maraton’, ett långdistansprojekt som man ständigt är igång på. Alltså inte alls i löpsammanhang längre; det var mer i början.
  Tycker du ska behålla det 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Klokt! När du formulerar det så låter det ju helt logiskt! 🙂

   Svara
 6. Helena

  Det är svårt det där med att göra sig av med ett varumärke… Flera andra stora profiler har ju gjort det, och kallar sig nu bara för sina vanliga namn (t.ex f.d. Uppochhoppa och Spark i baken). Jag gillar det! Tycker om när det blir lite mer personligt, och inte så nischat. Men jag tror också att lika många andra säkert gillar de lite mer nischade namnen.
  Sen är väl frågan också vad du vill med ditt varumärke. Vill du locka fler nybörjarlöpare, de som kämpar med att orka jogga 5 km, ja då kanske maraton-namnet skrämmer lite. Men redan inbitna löpare, som lockas av längre distanser och större utmaningar kanske lockas av att du heter just Maraton-Petra.
  För mig är du iaf inte längre ”Maraton-Petra”, utan ”en inspirerande person jag följer i sociala medier som heter Petra”. 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Det är väl just ”införsäljningen” till nya läsare/följare som jag inbillar mig att ”maraton” kan verka avskräckande.
   Jag vänder mig ju inte längre bara till drivna långlöpare utan lika mycket till nybörjaren. Men samtidigt – att bara kalla mig för mitt vanliga namn gör ju också att man riskerar att drunkna i mängden med varumärken…

   Svara
   • Helena

    Nej, jag tror faktiskt inte att du kommer drunkna i mängden. Nu är jag kanske lite partisk här, men i min träningsvärld så vet alla vem Petra Månström är! 🙂

    Svara
 7. @running_nenne

  Jag hade ingen tanke på maraton när jag började följa sig så för mig var det inte skrämmande. Snarare lätt att hitta dig pga att du skrev om löpning! Tycker du ska behålla det!

  Svara
 8. Charlotte

  Gillar ditt nick name. Tycker det är härligt och befriande att du har det namnet. Just för att du har den inställningen till löpningen som du har. Du ger så mycket inspiration hela tiden och har alltid underbarabilder. ????‍♀️

  Svara
 9. Malin

  Jag har aldrig varit intresserad av maraton, utan inspireras mer av din öppenhet och mångsidighet. Dumpa det.

  Svara
 10. Ullis

  Jag har haft ett par ”trademarknamn” genom åren fast vad det gällt hundar och hundträning, men jag kände mer och mer ju äldre jag blev att jag ville vara MER än så. Jag ville inte bara definieras av en sak som man kunde utläsa redan av mitt namn, jag är en hel person med massor av sidor som jag lade ut i bloggen, inte bara hundtränaren Ullis. Så jag fimpade de krångliga namnen och slog ihop alltihop till ”min egen web” vilket blev ullisweb, och det har jag hållit mig till sedan dess. Det kändes bättre i magen för mig, eftersom jag inte ville känna mig ”tvingad” att bara skriva/posta om en enda sak! 🙂
  Gå på magkänsla, den talar alltid sanning! ❤️

  Svara
 11. Ellenn

  Började följa maratonpodden trots namnet och trots att jag inte har den minsta tanke på en mara, för ”de som tränar för att springa långt har säkert bra grejer jag kan ta till mig också”. Sen upptäckte jag hur prestigelös och avslappnad du var och följer nu även andra podden och har koll på instagrammet.
  Med det sagt tycker jag att du ska välja vad DU vill kalla dig, för det kommer alltid att finnas folk som blir avskräckta, folk som lockas och folk som inte bryr sig ett skvatt.
  Ha en härlig vår och keep up the work!

  Svara
  • Petra Månström

   Tack, bästa du, för insiktsfull kommentar!! Kram

   Svara
 12. Jennie

  Knivig fråga. Förledet Maraton har ju liksom kommit att bli ditt varumärke i mångt och mycket. Just med tanke på hela resans början. Spontant känner jag dock att det kanske inte riktigt signalerar det du egentligen marknadsför och det syfte i vilket du skriver numera, så med hänsyn till det ser jag inte konstigheter i ett namnbyte. Vi som hänger med dig vet ju redan vem du är och nya anhängare kommer ju att hitta till dig baserat på det eventuellt nya namnet (somliga kanske inte hittar till dig av precis samma orsak). Oavsett så tycker jag att det viktigaste är hur ”rätt” namnet känns för dig och den profil du identifierar dig som. Min upplevelse är att du inte längre ser dig själv som just Maraton-Petra i samma utsträckning som förr. Så lyssna till ditt hjärta och följ det. Det är det absolut viktigaste. För känns det inte genuint i ens eget huvud och hjärta, då blir det sällan rätt. På riktigt. KRAM!

  Svara
  • Petra Månström

   Tack, bästa du! Kloka ord och mycket likt det jag själv tänker. Kramar!

   Svara
 13. Merita

  Hej fina du!!
  Det är väldigt lätt för dem som inte vet vem du är och vad du försöker förmedla att bli avskräckta av ditt namn och speciellt för nybörjare och osäkra.
  Har själv varit nära att sluta följa dig för det kändes så avlägset för mig som kan springa som max 12 km och jämföra mig med en maratonlöpare.
  Ganska snabbt upptäckte jag att du hade så mycket annat nyttigt att förmedla än SIFFROR.
  JAG tycker att du har så kloka råd och jag följer dig med glädje.
  KRAM

  Svara
 14. Staffan

  Du ”är” ju både Maraton-Petra och Petra Månström, så de är alternativen tycker jag, att hitta på något nytt tror jag du förlorar på ur marknads-och sälj-/följarsynpunkt. Jag förstår hur du tänker men jag tror du gör dig skyldig till en tankevurpa här. Du skriver ofta om att alla som springer har rätt att kalla sig löpare, det handlar varken om hur fort eller långt man springer för att få bli ”godkänd” som löpare. Du har sprungit ett flertal maratonlöpare och precis som flera redan kommenterat så visar du att det går att springa maraton och samtidigt ha en ganska avslappnad inställning utan att gå in, det tror jag lockar mer än det skrämmer. Samtidigt tycker jag mycket av stressen runt sociala medier utgår från att läsare är oförmögna att hålla två tankar i huvudet samtidigt, det går att skriva om farten på ett pass och samtidigt njuta av löpning, det går att träna och samtidigt njuta av livet, det går att främst vara intresserad av hälsa och välmående men också tycka det är roligt att läsa om hur fort ett pass går 🙂
  Långt resonemang men jag tycker du ska behålla ditt nick 🙂 Det är så etablerat och också förknippat med podden med samma prefix. Ha en fin dag!

  Svara
 15. Agneta

  Dumpa!
  Visst, namnet är etablerat och du startade som Maraton-Petra. Men nu skriver du även om annat, och då tycker jag att ditt namn speglar innehållet bättre än Maraton-Petra gör. Jag menar, vad har distansen för betydelse, egentligen?
  Namnvalet beror kanske på vilken inriktning du vill att kontot ska ha. Vill du vara mer än bara löparinspiration tycker jag definitivt att du ska byta. En ”livscoach” som pratar om hur härligt det är att springa tror jag lockar fler nya/andra följare än någon som kan framstå som löpfanatiker, inte för att du är det.
  Framför allt, behåll inte namnet av sentimentalitet. Om det är dags att gå vidare, gör det! Vi som redan följer kommer inte att avfölja dig för att du byter namn.

  Svara
  • Petra Månström

   Mycket klokt skrivet, du sammanfattar mycket bra vad som pågår i mitt huvud just nu!

   Svara
 16. Therese

  Maraton Petra var det sättet jag hittade till din blogg. Jag följer och läser för den inspiration du ger, inte bara inom löpning. Jag tycker du ska känna efter vem du är. Är du maraton Petra eller är du Petra Månström. Tror många känner dig som maraton Petra men att samtidigt vet många att detta är Petra Månström. Jag skulle bara vara Petra Månström. Jag bloggar (ingen stor blogg visserligen, mest mamma som läser =)) men skriver alltid mitt namn, Therese Ålstig när jag kommenterar eller så på nätet. Även om bloggen heter Wallmobacken…
  För jag är alltid jag, även hur jag förändras genom åren, de förändringar och den utveckling jag gör i mitt liv. Kommer jag alltid att vara samma Therese Ålstig på samma sätt som du alltid kommer vara Petra Månström..
  Du inspirerar vad du än heter på nätet, fortsätt inspirera och benämn dig efter det som känns rätt för dig…

  Svara
 17. Anna

  Jag förstår hur du tänker, men jag tror absolut att du förlorar på att ta bort maratonpetra. Det är ett inarbetat namn och det var det namnet som gjorde att jag hittade dig och din blogg/podd. Jag är en ”amatörlöpare” och för mig är det väldigt skönt med ditt avslappnade resonemang som motvikt mot all tidshets etc. Det är det som är bra, att du kallar dig maratonlöpare, som du ju är, och för mig känns det som att byte av namn tar bort dem värderingar du vill förmedla om du förstår hur jag menar.
  Långt svammel men korg sagt; behåll namnet!

  Svara
 18. Lina

  Behåll! Började precis följa dig på Instagram då jag såg en bild och din text om att alla som vill kan lära sig löpning. Om det du gör fått dig att gå från att ”inte vara en löperska” till att klara en mara så måste det ju vara bra även om mitt mål just nu är 5km. Så namnet är inte avskräckande utan inspirerande. Även om jag såklart bara kan tala för mig själv!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen