M

Jag skämdes för mina ”dåliga” kostvanor

av | sep 8, 2015 | Blogginlägg | 9 Kommentarer

Medverkade i en intervju tidigare idag och fick då frågan vad hälsa är för mig. Det faktum att det finns massor av aktörer i hälsobranschen som gör anspråk på att just deras produkt är vägen till bättre hälsa gör det förstås inte enklare för oss att faktiskt komma fram till hur man egentligen ska definiera det här begreppet. 

Efter att ha verkat i tränings- och hälsosvängen ett tag tror jag mig dock ha kommit fram till ett synsätt som känns rätt för mig. Låt mig först slå fast vad ”god hälsa” absolut inte innebär för mig. Dit hör allt som har med kroppens utseende att göra, som en deffad kropp, synliga muskler, väldefinierade magrutor och så vidare. För mig handlar god hälsa inte heller om att äta på ett visst sätt. Minns en föreläsning om kost som jag lyssnade på för ett tag sedan och när jag gick därifrån kände jag mig verkligen misslyckad. Jag gjorde ju inte min egen mandelmjölk (jag drack ju till och med komjölk och tyckte det var gott, hemska tanke!) Dessutom åt jag kött, godis, pasta, vitt bröd och en massa annat bannlyst. Några dagar efter den där föreläsningen kände jag att jag kanske borde skämmas som inte åt ”bättre”.

LÄS OCKSÅ: Låtsasmåltiderna på Instagram gör mig uppgiven

Men så funderade jag ett varv till. Är verkligen kroppens utseende, maten man stoppar i sig eller resultaten man gör på ett lopp kvitton på bra eller dålig hälsa? Eller är det kanske så att den beror av hur man mår inuti, i själen? Jag är övertygad om att alla har sitt unika sätt att uppnå god hälsa på. Det gäller bara att komma fram till hur man vill må och känna. Längtar man efter fler vänner, en partner eller kanske barn? Eller är det något annat på det privata eller yrkesmässiga planet som behöver justeras för att man ska må bättre? För mycket negativ stress är ju som bekant en riktig hälsodödare, särskilt när man inte ser någon väg ut ur situationen.

LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!

För mig är god hälsa ett tillstånd där jag känner mig tillfreds, där jag har balans och harmoni i livet. Jag tränar det jag tycker är roligt och kroppen klarar av, jag äter det jag är sugen på och det jag vet att jag behöver för att orka med träningen. Dit hör också bra och sunda relationer på det privata planet och en bra fördelning mellan säkerhet och osäkerhet på det yrkesmässiga planet. Just nu kan jag ibland känna att det är lite väl mycket frågetecken på jobbfronten, vilket kan rubba känslan av att må på topp. Att graviditeten också skapar osäkerhet och oro inför framtiden bidrar också. Så nej, jag skulle inte påstå att jag just i detta nu mår så bra som jag skulle vilja göra. Men jag jobbar på att nå den harmoni som jag vet att jag så väl behöver.

Det är hälsa för mig. Vad är hälsa för dig?

Taggar

9 Kommentarer

 1. Liselotte Howard

  Jag kan nog skriva under på din definition ganska rakt av! 🙂
  Tror att speciellt vi – som har störda ätbeteenden bakom oss – mår bättre av att INTE fokusera på ”borden” utifrån, utan gå helt på kropp och känsla (så snart den kroppen och den känslan stabiliserat sig efter sjukdomen). Att försöka anpassa sig till ideal – vare sig de handlar om vad som borde ligga på tallriken, om hur kroppen borde se ut eller hur många barn och vänner man borde ha – skulle aldrig fungera för mig.
  Med det sagt: för någon som inte känner sig pressad av det kanske de där ”goda råden” fungerar. Nån kanske mår bättre av att ha saker utifrån att förhålla sig till…? (Mao: jag vill inte döma. Däremot ifrågasätta….)

  Svara
  • Petra Månström

   Så är det säkert. Personligen klarar jag inte av borden och krav, men det kan säkert hänga ihop med de gamla ätstörningarna och att man levde så kontrollerat då.

   Svara
 2. pernillabredolt

  På mitt gymnasie fick alla läsa en kurs som hette ”Hälsopedagogik” och då fick vi skriva vad hälsa var för oss. Måste leta efter det assignmentet någon gång, spännande att se vad jag skrev för 11 år sedan.

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, det låter intressant! Hoppas du hittar det!

   Svara
 3. chatrinesl

  Jag jobbar bla som PT och får ibland förfrågning från kunder som har målet att gå ner x antal kilon med den ena eller andra dieten. Såna potentiella kunder brukar jag alltid ta ett rejält promenadmöte med, jag är nämligen en stark förespråkare för balans och att fokus ska vara tillåtande inte begränsande.
  Jag tycker att det är så viktigt att man i första hand börjar titta på vad man behöver inte vad man ska utesluta eller förbjuda. Jag pratar också en hel del om vad som är hälsa för dem. Jag tror att det är först då man kan hitta sin väg till hälsa.
  Jag brukar dessutom ha ett starkt önskemål att deras mål hos mig ska mätas på annat sätt än på vågen. Jag brukar oftast få som jag vill 🙂
  Jag är dock säker på att någon av dem också har full koll på vågen men så länge det inte är prio så brukar jag välja att inte fråga.

  Svara
 4. chatrinesl

  Jag jobbar bla som PT och får ibland förfrågning från kunder som har målet att gå ner x antal kilon med den ena eller andra dieten. Såna potentiella kunder brukar jag alltid ta ett rejält promenadmöte med, jag är nämligen en stark förespråkare för balans och att fokus ska vara tillåtande inte begränsande.
  Jag tycker att det är så viktigt att man i första hand börjar titta på vad man behöver inte vad man ska utesluta eller förbjuda. Jag pratar också en hel del om vad som är hälsa för dem. Jag tror att det är först då man kan hitta sin väg till hälsa.
  Jag brukar dessutom ha ett starkt önskemål att deras mål hos mig ska mätas på annat sätt än på vågen. Jag brukar oftast få som jag vill 🙂
  Jag är dock säker på att någon av dem också har full koll på vågen men så länge det inte är prio så brukar jag välja att inte fråga.

  Svara
 5. Clara Edvinsson

  Jag håller med dig där, jag tror mycket av en bra hälsa byggs upp inifrån. Hur ens vardag kan se ut, hur ens livsstil är och hur mentalt stark man är. Det som är hälsa för en person är inte hälsa för en annan, allas hälsa är väldigt individuell. Men för mig är hälsa INTE att vara den smalaste, träna stenhårt och äta minimalt med massa förbud. Var glad, minska stressen och gör det man känner för! Då mår i alla fall jag bra 🙂

  Svara
 6. Clara Edvinsson

  Jag håller med dig där, jag tror mycket av en bra hälsa byggs upp inifrån. Hur ens vardag kan se ut, hur ens livsstil är och hur mentalt stark man är. Det som är hälsa för en person är inte hälsa för en annan, allas hälsa är väldigt individuell. Men för mig är hälsa INTE att vara den smalaste, träna stenhårt och äta minimalt med massa förbud. Var glad, minska stressen och gör det man känner för! Då mår i alla fall jag bra 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen