Jag skämdes för mina ”dåliga” kostvanor

cupcakes

Smaskiga cupcakes hör till de livsmedel som min själ behöver. Och mår själen bra så smittar det av sig på resten av kroppen, inbillar jag mig. Foto: Wikipedia.

Medverkade i en intervju tidigare idag och fick då frågan vad hälsa är för mig. Det faktum att det finns massor av aktörer i hälsobranschen som gör anspråk på att just deras produkt är vägen till bättre hälsa gör det förstås inte enklare för oss att faktiskt komma fram till hur man egentligen ska definiera det här begreppet. 

Efter att ha verkat i tränings- och hälsosvängen ett tag tror jag mig dock ha kommit fram till ett synsätt som känns rätt för mig. Låt mig först slå fast vad ”god hälsa” absolut inte innebär för mig. Dit hör allt som har med kroppens utseende att göra, som en deffad kropp, synliga muskler, väldefinierade magrutor och så vidare. För mig handlar god hälsa inte heller om att äta på ett visst sätt. Minns en föreläsning om kost som jag lyssnade på för ett tag sedan och när jag gick därifrån kände jag mig verkligen misslyckad. Jag gjorde ju inte min egen mandelmjölk (jag drack ju till och med komjölk och tyckte det var gott, hemska tanke!) Dessutom åt jag kött, godis, pasta, vitt bröd och en massa annat bannlyst. Några dagar efter den där föreläsningen kände jag att jag kanske borde skämmas som inte åt ”bättre”.

LÄS OCKSÅ: Låtsasmåltiderna på Instagram gör mig uppgiven

Men så funderade jag ett varv till. Är verkligen kroppens utseende, maten man stoppar i sig eller resultaten man gör på ett lopp kvitton på bra eller dålig hälsa? Eller är det kanske så att den beror av hur man mår inuti, i själen? Jag är övertygad om att alla har sitt unika sätt att uppnå god hälsa på. Det gäller bara att komma fram till hur man vill må och känna. Längtar man efter fler vänner, en partner eller kanske barn? Eller är det något annat på det privata eller yrkesmässiga planet som behöver justeras för att man ska må bättre? För mycket negativ stress är ju som bekant en riktig hälsodödare, särskilt när man inte ser någon väg ut ur situationen.

LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!

För mig är god hälsa ett tillstånd där jag känner mig tillfreds, där jag har balans och harmoni i livet. Jag tränar det jag tycker är roligt och kroppen klarar av, jag äter det jag är sugen på och det jag vet att jag behöver för att orka med träningen. Dit hör också bra och sunda relationer på det privata planet och en bra fördelning mellan säkerhet och osäkerhet på det yrkesmässiga planet. Just nu kan jag ibland känna att det är lite väl mycket frågetecken på jobbfronten, vilket kan rubba känslan av att må på topp. Att graviditeten också skapar osäkerhet och oro inför framtiden bidrar också. Så nej, jag skulle inte påstå att jag just i detta nu mår så bra som jag skulle vilja göra. Men jag jobbar på att nå den harmoni som jag vet att jag så väl behöver.

Det är hälsa för mig. Vad är hälsa för dig?

Share: