M

"Jag har alltid varit en robust, stark dam"

av | okt 1, 2015 | Blogginlägg | 11 Kommentarer

björgen770x400

I maj i år fick jag uppdraget att åka till Kosta Boda Art Hotel och intervjua Marit Björgen, som var ditbjuden av sin sponsor Craft Sportswear. Foto: Petra Månström.


”Jag har lätt för att lägga på mig muskler och det kan vara tröttsamt att det pratas mycket om det. Att kosten och kroppen ska vara ett tema är ju brutalt, själv är jag ju stark och kan stå emot det men det kan vara betydligt tuffare för yngre. Det där kroppsfokuset kan irritera mig.”
I maj tidigare i år reste jag ner till Kosta i Småland för att agera moderator när Marit Björgen deltog i ett event tillsammans med sin sponsor Craft Sportswear. Dessutom fick jag chansen till en exklusiv poddintervju med den norska skiddrottningen, något jag är mäkta stolt över. Det blev ett härligt samtal med tjejen som har fler mästerskapsmedaljer än någon annan längdskidåkare i världen. Vi pratade om brödets förträfflighet (Marit äter garanterat mer bröd än du!) och hennes svaghet för ”potetgull” och godis.
LÄS OCKSÅ: Björgens träning – med babyn i magen
Vi pratade också om de norska intervallerna, träningsupplägget som hon var med och skapade – och sedan var med och orsakade hennes överträning. Du får veta hur Marit tränar idag, vad hon gör på milen, hur mycket styrketräning hon kör, om hennes framtidsdrömmar och vilka frågor hon allra mest avskyr att få. Nyheten om att hon väntar barn (i december) hade inte kommit ut vid den tidpunkten, men vi berör ändå ämnet i intervjun. Lyssna så får du höra mer…
Lyssna direkt i spelaren nedan eller genom att följa någon av nedanstående länkar:

Jag vill passa på att tacka Apoteket samt Beppo Ljudproduktion där Maratonpodden spelas in och produceras.

Taggar

11 Kommentarer

 1. Kjell.Nilsson

  Körde ett fyspass i det lilla gymet på Kosta Boda art hotell nov 2014. För 20-30 år sedan skulle ingen tänka sig gym på hotell.
  o muskelösa kvinnorna som kastade diskus m.m fick möjligtvis kommentar ”håriga damer som äter hormoner”.
  Nu är det flera mer deffade muskeslösa kvinnor inom 100 m löpning Skidor o vad vet jag…då började fixeringen förmodligen
  för att fler exponerar sig minns en svartvitt foto på Norges damlandslag iförda bikini.(minns ej om Marit var med)
  tror att sponsorer gärna visar upp deffade ,vältränade kroppar ! kvinnliga tyngdlyftare,kulstötare kan nog drömma
  om bra sponsorkontrakt.Kanske jag har fel ? ska självklart lyssna på podcast.

  Svara
 2. Kjell.Nilsson

  Körde ett fyspass i det lilla gymet på Kosta Boda art hotell nov 2014. För 20-30 år sedan skulle ingen tänka sig gym på hotell.
  o muskelösa kvinnorna som kastade diskus m.m fick möjligtvis kommentar ”håriga damer som äter hormoner”.
  Nu är det flera mer deffade muskeslösa kvinnor inom 100 m löpning Skidor o vad vet jag…då började fixeringen förmodligen
  för att fler exponerar sig minns en svartvitt foto på Norges damlandslag iförda bikini.(minns ej om Marit var med)
  tror att sponsorer gärna visar upp deffade ,vältränade kroppar ! kvinnliga tyngdlyftare,kulstötare kan nog drömma
  om bra sponsorkontrakt.Kanske jag har fel ? ska självklart lyssna på podcast.

  Svara
 3. Fanny

  Jättebra avsnitt med härliga Marit! 🙂 Dock så var väl kommentaren om att ”hon inte alls är så krallig utan väldigt feminin och vacker” lite onödig? När man säger så likställer man feminin med svagare och också att det viktigaste är att vara vacker. Tror faktiskt sådana åsikter kan bidra till de sjuka kroppsideal vi har. Om man ska ge komplimanger kring en idrottare är det väl bättre att nämna de fantastiska vinster hon har gjort. Förlåt om jag låter negativ, verkligen inte meningen. Tycker som sagt jättemycket om avsnittet men blev lite sur på just den kommentaren.

  Svara
  • Anna

   Håller helt med! Det låter dessutom som att det är något negativt att vara kvinna och krallig? Hur var det nu med det där med att bedöma andras kroppar?

   Svara
 4. Sanna

  Reagerade precis som damerna före mig på din komplimang om att Marit såg vacker och feminin och inte alls så krallig ut. Själv är jag väldigt krallig och mycket stolt över min starka kropp! Jag tycker personligen starka kvinnor är oerhört vackra, men framförallt tycker jag att vi alla ska få ha vår kropp ifred. Jag är lika axelbred som min man och de flesta damkläder stramar över ryggen. Blir jag mindre kvinna för det? Jag är så här stor för att jag älskar att klättra och öser jag på på väggen sväller ryggen ut (jag har lätt att bygga muskler). Jag gillar min kropp främst för att den är stark och funktionell och är väl medveten om att jag håller mig utanför idealet och normen. Jag reagerade stark på din kommentar eftersom det var just du som fällde den, du brukar ju bli så oerhört provocerad om någon kommenterar din kropp. Därför borde du väl tänka lite på hur du kommenterar andras? Låt mig och alla andra kralliga kvinnor glädjas åt vår styrka och våra muskler utan att få vår kvinlighet ifrågasatt!

  Svara
  • Sofie

   Jag blev också förvånad och ganska besviken över ditt uttalande, Petra. Tycker ofta att du är vidsynt och normkritisk; till exempel gillar jag verkligen att du vågar berätta om de negativa tankar och känslor som du haft kring din graviditet (ambivalenta känslor som säkert alla gravida kvinnor känner, men som det inte riktigt är okej att berätta öppet om i samhället idag). Däremot satte jag teet i halsen när jag hörde dig säga att Marit ”inte alls är krallig, utan väldigt feminin och vacker”. Om du vill bredda samhällets syn på kroppsideal, hur kommer det sig att du väljer att ge ordet krallig en nedsättande innebörd? Och inte bara det, du lägger dessutom till ”feminin och vacker”, som om det vore motsatsen till krallig. Ord som krallig, eller för den delen tjock, beskriver egentligen bara hur en kropp ser ut. I kroppspositivism-rörelsen försöker många använda orden för vad de är, utan värdering – ”jag är tjock och vältränad” eller ”jag är krallig och stark” – men här gör du precis tvärtom: du ser till att ordet krallig behåller en negativ, nedsättande betydelse, genom att sätta det i tydlig kontrast till det feminina och vackra. Dessutom tycker jag – men det här är bara en personlig åsikt – att det är problematiskt att koppla ihop feminin med vacker, samt det faktum att du ens väljer att kommentera utseenden hos den du intervjuar.

   Svara
   • Fanny

    Vad skönt att höra att det inte bara var jag som reagerade på den kommentaren. Sen förstår jag att det inte var illa menat men blir lika trött varje gång man pratar om ’feminint’ eller ’maskulint’ utseende då det n’stan alltid blir att feminint är motsatsen till den starka mannen och på så sätt upprätthåller man synen att kvinnan är ändå lite mindre och lite svagare–lite mindre värd än mannen. (Får väl säkert nån arg kommentar om att sluta med sånt feministtjafs men det är så jag tänker iaf.) Men bra att du svarade på kritiken Petra. 🙂

    Svara
 5. Sanna

  Reagerade precis som damerna före mig på din komplimang om att Marit såg vacker och feminin och inte alls så krallig ut. Själv är jag väldigt krallig och mycket stolt över min starka kropp! Jag tycker personligen starka kvinnor är oerhört vackra, men framförallt tycker jag att vi alla ska få ha vår kropp ifred. Jag är lika axelbred som min man och de flesta damkläder stramar över ryggen. Blir jag mindre kvinna för det? Jag är så här stor för att jag älskar att klättra och öser jag på på väggen sväller ryggen ut (jag har lätt att bygga muskler). Jag gillar min kropp främst för att den är stark och funktionell och är väl medveten om att jag håller mig utanför idealet och normen. Jag reagerade stark på din kommentar eftersom det var just du som fällde den, du brukar ju bli så oerhört provocerad om någon kommenterar din kropp. Därför borde du väl tänka lite på hur du kommenterar andras? Låt mig och alla andra kralliga kvinnor glädjas åt vår styrka och våra muskler utan att få vår kvinlighet ifrågasatt!

  Svara
  • Sofie

   Jag blev också förvånad och ganska besviken över ditt uttalande, Petra. Tycker ofta att du är vidsynt och normkritisk; till exempel gillar jag verkligen att du vågar berätta om de negativa tankar och känslor som du haft kring din graviditet (ambivalenta känslor som säkert alla gravida kvinnor känner, men som det inte riktigt är okej att berätta öppet om i samhället idag). Däremot satte jag teet i halsen när jag hörde dig säga att Marit ”inte alls är krallig, utan väldigt feminin och vacker”. Om du vill bredda samhällets syn på kroppsideal, hur kommer det sig att du väljer att ge ordet krallig en nedsättande innebörd? Och inte bara det, du lägger dessutom till ”feminin och vacker”, som om det vore motsatsen till krallig. Ord som krallig, eller för den delen tjock, beskriver egentligen bara hur en kropp ser ut. I kroppspositivism-rörelsen försöker många använda orden för vad de är, utan värdering – ”jag är tjock och vältränad” eller ”jag är krallig och stark” – men här gör du precis tvärtom: du ser till att ordet krallig behåller en negativ, nedsättande betydelse, genom att sätta det i tydlig kontrast till det feminina och vackra. Dessutom tycker jag – men det här är bara en personlig åsikt – att det är problematiskt att koppla ihop feminin med vacker, samt det faktum att du ens väljer att kommentera utseenden hos den du intervjuar.

   Svara
   • Fanny

    Vad skönt att höra att det inte bara var jag som reagerade på den kommentaren. Sen förstår jag att det inte var illa menat men blir lika trött varje gång man pratar om ’feminint’ eller ’maskulint’ utseende då det n’stan alltid blir att feminint är motsatsen till den starka mannen och på så sätt upprätthåller man synen att kvinnan är ändå lite mindre och lite svagare–lite mindre värd än mannen. (Får väl säkert nån arg kommentar om att sluta med sånt feministtjafs men det är så jag tänker iaf.) Men bra att du svarade på kritiken Petra. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen