M

Jag hade komplex för mina breda simmaraxlar

av | okt 5, 2015 | Blogginlägg | 0 Kommentarer

björgen770x400

Norska skiddrottningen Marit Björgen får ofta kommentarer för sin muskulösa kropp. Ett faktum jag tog upp i senaste avsnittet av Maratonpodden och som upprörde somliga. Foto: Wikimedia Commons.


I förra veckan släppte jag senaste avsnittet av Maratonpodden, där jag intervjuar Marit Björgen. Med anledning av detta har jag fått en del reaktioner på att jag i intervjun tar upp diskussionen kring den norska skiddrottningens muskulösa kropp och det faktum att de bilder vi har sett på henne i många tidningar inte riktigt stämmer med verkligheten. I det här inlägget tänkte jag förklara varför jag tog upp frågan och fällde de kommentarer jag gjorde.
Innan jag fortsätter, låt mig först slå fast ett par saker: Jag tycker det är tråkigt att det har blivit ett sådant fokus på kvinnors kroppar i den senaste tidens debatter. Självklart borde alla få se ut precis hur de vill utan att få höra kommentarer om sin kropp. Men i rollen som journalist ligger det också att ta upp aktuella debatter som har ett allmänintresse. Dit hör helt klart kroppsdiskussionen kring Björgens muskler och därför tog jag upp ämnet.
Marit och jag har en sak gemensamt: vi har båda fått kommentarer om vår kropp, fått höra att den är ”muskulös och okvinnlig”. Under större delen av mitt vuxna liv har jag haft komplex för mina breda simmaraxlar och grova lår. Det är inget jag har hymlat med. På senare år har jag lärt mig att acceptera att det är så här jag ser ut, men som yngre försökte jag ändra på min kropp genom att utsätta den för svält. Jag ville ju också motsvara mediabilden av en ”feminin kvinna”, kunna ha nätta små blusar och ballerinaskor. Det har varit mycket svårt att acceptera att jag aldrig kommer att kunna vara petite och nätt. Jag är lång och atletisk, idag är jag stolt över det och känner mig kvinnlig. Men så har det inte alltid varit och det kan möjligen ha bidragit till att kommentaren jag fällde över Marits irl-kropp blev lite väl färgad av mina personliga erfarenheter. I så fall beklagar jag om detta upprörde någon.
Under lunchen inför intervjun med Marit lyfte jag den här frågan med den norska skiddrottningen och som jag anade tyckte hon mycket riktigt att det var väldigt tråkigt att så många såg henne som ett ”kralligt muskelberg” som påminde mer om en man än en kvinna. Det slog mig när jag såg henne live att många av de bilder på henne som har publicerats är gravt missvisande. Media gör ju förstås också ett urval när de publicerar bilder och väljer bilder som förstärker det man skriver i texten. Det jag ville få fram i min kommentar till Marit är att hon är både stark och vacker, det kan man vara oavsett andel muskler i kroppen. Och jag hoppas att vi framgent kan få en debatt som handlar mer om personlighet än kroppar. Men, som sagt, i en intervju med Björgen som ju är omtalad för sina muskler hade det varit tjänstefel att utesluta den frågan. Dock blev min kommentar kanske lite fel då jag drog paralleller till mina egna upplevelser och det var inte meningen.

Over and out. Vill du lyssna på avsnittet så hittar du det i spelaren ovan. Önskar angenäm lyssning!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen