M

Hur fort ska man egentligen springa på sina lugna löppass?

av | okt 18, 2022 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

Hur fort ska man egentligen springa på sina lugna löppass? Väldigt ofta får jag frågor av den här typen:

”Vad är ett bra tempo på ett lugnare löppass? Om man springer alla pass (5-10 km) i ca 5:30 min/km. Lyssnar jag på min kropp/dagsform och springer på 5:40-6:00 min/km så känner jag mig misslyckad.”

Först och främst vill jag säga att det är otroligt viktigt att förstå att det inte finns några ”dåliga” tempon. Världens snabbaste löpare värmer upp och springer återhämtningspass i tempon över 6:00 min/km. Samtidigt som de snittar UNDER 3 min/km på tävling.

Nyckeln till att bli en snabbare löpare är att kunna variera mellan snabbare och lugnare farter. Det kallas ibland för att ”polarisera” sin träning. Jämför gärna med en bil, där du vill ha så många växlar som möjligt. Om du varierar tempo på dina pass, springer riktigt fort när du ska göra det och riktigt lugnt på de flesta passen (ca 80% av alla löpta kilometer per vecka) samt sparar superkrafterna till tävling – då lovar jag att du kommer att se resultat.

Det är viktigt att kunna släppa tanken på att det finns ”bra” och ”dåliga” snittfarter. Strunta i folk på sociala medier som jämt ska lägga ut sina snittfarter och kör DIN grej. Det kommer garanterat att löna sig i längden. Och är det så att du inte tränar för att prestera en viss tid utan ”må bra”-tränar, då kan du göra precis exakt som DU vill!

Amen!

Frågor? Kommentera gärna! Och ha kul därute i spåret.

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen