M

Hörlursförbud på lopp – hiss eller diss?

av | apr 19, 2017 | Blogginlägg | 18 Kommentarer

Jag minns fortfarande den inre kris jag gick igenom för ett par år sedan, när vi tio minuter innan start i Kungsholmen Runt fick höra att hörlurar var förbjudna under loppet.
Anledningen till hörlursförbudet var säkerhetsskäl, att löparna kunde riskera att missa anvisningar från funktionärer och/eller eventuella utryckningsfordon om de springer med musik i öronen. Fair enough, det går förstås inte att protestera mot sådana argument. Men ändå, det blev ett stort antiklimax för mig som springer i stort sett varenda pass med musik.
Vad skulle jag göra nu? Panik! Fick helt enkelt springa loppet utan musiken som jag så omsorgsfullt hade valt ut. Det var en konstig känsla att helt tyst omkring sig. För visst, bitvis var det gott om publik som hejade på, men det kunde ju inte ersätta musiken. Loppet gick så där och jag bestämde mig för att aldrig mer springa ett lopp med hörlursförbud. Ja, så länge det inte handlade om lopp som hinderbanelopp eller parlopp där man springer med någon annan såklart.
Hur tänker du kring hörlurar på lopp? Nyfiken!
(Foto bilden ovan: Jonas Hansen)

Taggar

18 Kommentarer

 1. Camilla

  Jag har sprungit tunnelloppen i Stockholm och då var det förbud. Just i de loppen kunde jag förstå förbudet men annars tycker jag nog att det är upp till och en..

  Svara
 2. Jan-Erik

  Är loppet ute på allmänna vägar även om de är avstängda rycket jag dey skall vara höelursförbud av just säkerhets aspekten. Men även i skog på stigar då det kan vara trångt att komma förbi.
  Undantagen som jag ser det är på bana klart avskilt från trafik och andra människor

  Svara
 3. Emma Hällbacka

  Öh musiken/podden i lurarna gör ju halva loppet. Jag använder mängder av musiktrick för att få energi när benen är trötta, för att lura hjärnan, för att underhålla mig under de långa rakorna då jag alltid springer ensam, och för att höra runkeeper säga mitt tempo var femte minut så jag slipper ta upp och taffla med mobilen. Vissa träningspass kan jag springa utan lurar, men aldrig ett lopp. Aldrig.

  Svara
  • Petra Månström

   Håller med dig helt! Jag är beroende av musiken för att få ett flow i löpningen, särskilt på långa lopp som halvmara och längre, där man ligger och harvar ett bra tag 🙂

   Svara
 4. Ann-Sofi

  Jag började springa för ett år sen och har lite medvetet valt att inte springa med musik just för att jag inte ska känna mig ”beroende” av den och sakna den vid de tillfällen jag inte kan ha det.
  Och sen är det ju ”bekymret” med att välja musik också! Vill inte spendera halva löptiden med att zappa mellan låtar 😉
  Har dock lyssnat på lite poddar på längre pass (bland annat Maratonpodden 🙂 ) för att distrahera mig när jag är själv, så kan hända börjar jag en dag med musik också 🙂

  Svara
 5. Rickard Bergengren

  Bästa som hänt! Under lopp ska man inte lyssna på musik och annat utan det är fokus att komma från A till B.

  Svara
 6. Anette

  Springer nästan aldrig med musik i öronen , man missar ju upplevelsen , ljuden, människorna runtomkring jag vill höra ljudet av. Och hejaropen. Springer jag ensam vill jag höra ljuden av fåglarna, naturen, prata med hunden osv. Många lopp har jag hittat någon att diskutera med en stund, tur att inte alla har hörlurar 🙂

  Svara
 7. Annika

  Jag har aldrig sprungit ett lopp med lurar så jag bryr mig föga.
  Har alldeles nyligen börjat ha musik i öronen när jag springer för mig själv och jag har inte bestämt mig för om jag tycker att går bättre med eller utan.

  Svara
 8. MarathonDonnan

  Jag springer alltid med musik, förbud eller inte. Jag är väldigt uppmärksam och hör ju sirener och annat om det skulle vara något. Man har ju fler sinnen än hörseln tänker jag, det har man ju av någon anledning. Musiken eller poddar i öronen är a och o för min löpning. Skulle inte vara samma upplevelse utan musiken. När jag springer olika lopp och jag har folk som hejar på mig ( som jag känner) så hör jag dem när de ropar. Så självklart musik i mina öron när jag springer!

  Svara
 9. Nathalie Wallin

  Oh jag skulle inte heller klara mig utan musik. Har inte ens kollat upp om det är ok på Sthlm halvmaraton med lurar å hade jag övervägt att inta anmäla. Nu är jag taggad o får genomföra i vilket fall men inte lika ”taggat” utan 🙁
  Vad gäller trafik osv så håller jag med om förbudet.
  Förresten, delar du spellistor 😉 Tack för kanonpodd! Perfekt vid löpning.

  Svara
 10. Gem

  Jag var väldigt beroende, men sedan sprang jag SUM med trevligaste sällskap o det har varit mindre viktigt sedan dess. Tur när man ska köra ironman sedan….

  Svara
 11. Sara Borg

  Jag har aldrig lurar på lopp. Det är det som ger mig själva tävlingskänslan, att det är på riktigt liksom, något annat än träning. Jag taggar till av alla ljud omkring 🙂

  Svara
 12. Micke

  Hiss!
  Jag har inga problem med att folk vill ha musik i öronen men det blir smått löjligt när man läser alla inlägg om jag ”måste ha musik när jag springer”
  ”Kan” man inte springa utan musik bör man fundera över varför. Jag köper att det kan vara en mental boost men det måste finnas en gräns på tramset.

  Svara
  • MarathonDonnan

   Tur att vi alla är olika.

   Svara
 13. Hanna

  Jag är inte beroende av att springa med hörlurar. Jag tycker dock att det är lite dumt med hörlursfria lopp samtidigt som jag förstår poängen.

  Svara
 14. Anna

  Jag har inte sprungit så himla många lopp men skulle nog inte kunna tänka mig att springa långt, typ en halvmara eller så utan musik. Jag behöver lite beat som driver mig framåt helt enkelt. Eller en podd som får mig tänka på annat än hur långt det är kvar 😉

  Svara
 15. Joakim

  Toppen med hörlursförbud. Minns med fasa Göteborgsvarvet där alla springer i bredd med hörlurar. Omöjligt att komma förbi utan att otrevligt ”skrika” istället för att kunna ge ett mjukare ”ursäkta” 🙂

  Svara
 16. Linda

  Jag är varken för eller emot ett förbud, men själv springer jag aldrig med lurar. Jag har testat några gånger men jag gillar inte känslan av att ”kopplas bort” om jag lyssnar på något. Jag vill ha lite tråkigt och bara höra min egen andning och stegen och allt runtomkring.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen