M

Hjälp, jag är en omklädningsrumssnigel!

av | aug 11, 2015 | Blogginlägg | 9 Kommentarer

shower

Är du också en omklädningsrumssnigel? Välkommen till klubben för oss som vill att slow food-trenden också ska nå efter passet-duschritualen. Foto: Flickr.com.


Har ju tidigare bloggat om det här med att känna sig tio år efter ”alla andra” när det gäller livsmilstolpar som familj, barn, villa och det där. Men idag ska jag skriva om ett tillfälle då jag känner mig mer än ljusår efter typ resten av världen. Det handlar om det här med att bli klar i omklädningsrummet efter ett träningspass.
Helt ärligt så fattar jag faktiskt inte hur folk gör. Varje gång jag tränar tillsammans med kompisar ser scenariot ut som följer: kompisen/kompisarna blir klara på ett kick och sätter sig sedan och tittar på medan jag knappt har hunnit torka håret. För att inte tala om eftersvettningen, jag eftersvettas alltid något galet efter ett konditionspass och skyndar jag mig för mycket vet jag precis hur det blir. Då rinner eftersvetten från panna, hals och rygg medan jag förtvivlat försöker få på mig mina kläder.
Puh!
LÄS OCKSÅ: Livet är för kort för att späkas bort
Någon menar kanske att varför tvätta håret när du har bråttom, men jag svettas så kopiöst mycket att det är stört omöjligt att hoppa över hårtvätten efter passet. Ta till exempel spinningpasset jag körde tidigare idag, efteråt var håret lika blött av svett som efter en dusch. Skulle jag bara låta svetten torka in och dra? Det går ju inte om man vill visa någon slags hänsyn gentemot sina medmänniskor. Sätta sig i bastun efter träningen är bara att glömma, för då svettas jag ÄNNU mer. Sminka sig efter duschen kan jag också glömma, för då rinner sminket bara av. Lunchpass där tiden till såväl träning som omklädningsrumsbestyr är begränsad gör att jag drar mig för att träna vid den tidpunkten. Särskilt som det är jobbigt att bli klar tio-femton minuter efter alla andra som då redan har hunnit dra på lunch…
LÄS OCKSÅ: 10 irritationsmoment på gymmet
Men åter till dessa avundsvärda människor som blir klara ritsch-ratsch-bam-bam. Har ett par gånger försökt studera hur de gör. In i duschen, antingen duschar de bara kroppen och struntar i att tvätta håret eller så kör de heltvätt. De snabbaste av de sistnämnda låter håret handdukstorka, tar på sig kläderna och går. När dörren slår igen efter dem har jag precis kommit ut ur duschen. Mitt känsliga hår kräver nämligen balsam för att inte förvandlas till svinto. Sedan måste jag ha i produkter och föna håret så att det inte far åt alla håll. Kan hårets kvalité bli bättre av att inte tvätta håret så ofta? Kanske, men hur gör ni som svettas som grisar med svettlukten då? Tar gärna emot tips!
LÄS OCKSÅ: ”Nu jäklar ska han få se vem som kan springa”
Idag bestämde jag mig för ta precis den tid jag behövde i duschen och i omklädningsrummet, eftersom jag inte hade någon tid att passa efteråt. Efter 25 minuter kunde jag lämna gymmet och då eftersvettades jag bara litegrann på halsen och ryggen (ja, och i pannan och på näsan). Alla som tycker att det här är ett intetsägande i-landsproblem kan redan nu låta bli att kommentera detta, för det vet jag redan att det är.
Men icke desto mindre skulle jag gärna vilja få era bästa tips på hur man speedar upp tempot i omklädningsrummet utan att bli svettigare EFTER duschen än FÖRE! Klippa håret kort kanske? Brukar ju ofta bli avis på dem med kort hår som bara hoppar in i duschen och sedan ut och är klara. Men jag gillar ju mitt lite längre hår! Suck.

Taggar

9 Kommentarer

 1. pernillabredolt

  Know the feeling! Jag fönar aldrig håret för då blir mitt jättekonstigt men blir ändå alltid sist i ombytningen. Har alltid varit så. Skolan, lagidrotten och nu på jobbet. Tycker inte att jag sölar mig nämnvärt men 20 minuter tar det nog alltid för mig från att man kliver innanför dörren tills man är färdig. Hårtvätt efter spinning känns givet för min del också.

  Svara
 2. Ulrica

  Jag är en av de där snabba. Lite pinsamt det också. När vi gick och tränade på mitt förra jobb så var jag klar när de andra kom ur duschen, som bäst….Kände mig asocial och otrevlig när jag gick före tillbaka till jobbet och satt och åt när de kom. Men att de andra var slöa berodde en del på att de pratade hela tiden, tvättade nog håret jättenoga ev med balsam (det skippade jag), en del fönade håret och så en massa smink på det. Jag tycker det är så tråkigt det här med att duscha och byta om, så jag bara gör det, drar inte ut på det en minut för länge om jag slipper.

  Svara
 3. pernillels

  Klipp håret kort och skaffa fransförlängning så kortar du två moment – både hårtork och sminkning, det räcker att dra en vända med mineralpuderborsten över ansiktet. Dessutom kan man skölja ur svetten ur kort hår emellanåt (i alla fall jag som periodvis duschar 2-3 gånger om dagen tycker det är onödigt att schamponera varje gång). Köp en bra duscholja så behöver du inte smörja in dig efter badet varje gång. Jag är också en riktig omklädningsrumssnigel och tar lätt en halvtimme på mig om jag inte behöver skynda mig men jag hinner numera duscha och bli färdig på fem minuter om jag behöver!

  Svara
 4. Anna

  Balsam-metoden Petra!! (Om du inte redan vet vad det är så googla, blir lååååååååång beskrivning annars .-D) I vilket fall; tvätta grundligare när du har tid och vid tillfällen då du har bråttom, bara kleta in håret med balsam, massera hårbottnen lite snabbt, skölj och klart! Går snabbare än schampo + balsam samt mkt mer vårdande för håret!

  Svara
 5. Becka

  Jag brukar duscha rätt fort men sen gå och torka håret sminka mig mm i bara underkläder/utan jeansen på. Då svalnar man ner 🙂

  Svara
 6. Jenny

  Om du provar att ta en kall dusch och bara skölja igenom håret med vatten. Föna håret i bara underkläderna och testa torrschampo efteråt. Inte säkert det funkar bra på ditt hår men värt att prova kanske? Här är ett nytt test av torrschampon, har själv provat Kevin Murphy och tycker att det är rätt bra faktiskt! http://www.bäst-i-test.se/Torrschampo

  Svara
 7. Johanna

  Jag svettas KOPIÖST ur hårbotten och har alltså alltid dyblött hår efter träningspass. Tvättar trots det håret (med schampo) bara en gång i veckan och de andra gångerna bara med balsam. Ingen svettlukt och håret är för det mesta mycket lätthanterligt och jag behöver inte använda en massa produkter och föna det utan kan låta det självtorka (eventuellt med lite hårolja i). Det tar ett tag att vänja sig av med täta hårtvättar,men det går 🙂 Eftersvettningarna vet jag dock inte hur man blir av med 😉

  Svara
 8. S

  Jag tillhör de för snabba men det kan nog också ha ett göra med före detta elitidrott, var man tvungen att duscha två-tre gånger om dagen så blir man snabb.
  Eller för att jag knappt bryr mig om hur jag ser ut (kanske svårt att ändra på…)
  Jag kör iaf in i duschen, iskallt vatten om jag är jättevarm och svettig. Duscha hår men inte schampo, upp med allt i en tofs/knut (fint hår får vänta till särskilda tillfällen), på med kläder och ut.
  Tror faktiskt man svettas mer ju längre man är kvar i omklädningsrummet, de tenderar att vara riktigt varma och fuktiga.
  Try it!

  Svara
 9. Johan

  Om du provar att ta en kall dusch och bara skölja igenom håret med vatten. Föna håret i bara underkläderna och testa torrschampo efteråt. Inte säkert det funkar bra på ditt hår men värt att prova kanske? Här är ett nytt test av torrschampon, har själv provat Kevin Murphy och tycker att det är rätt bra faktiskt! https://gladi.online/

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen