M

HÄR ÄR MITT ABSOLUT BÄSTA LÖPARKNEP!

av | sep 25, 2018 | Blogginlägg | 14 Kommentarer

Igår kom köldsmockan hit till Stockholm. De ljumma, somriga vindarna hade plötsligt blivit isande kalla och jag frös så jag skakade. Det är lätt att man tappar motivationen till uteträning när det blir kallt, så här kommer mitt bästa knep!
Det här knepet funkar nästan alltid och särskilt användbart har det varit sedan jag blev småbarnsförälder. När vädret inte är lika inbjudande och tiden är knapp är det lätt att man skarvar lite och kanske skippar träningen. Men gör inte det! Allt du behöver göra är nämligen att…trumvirvel…
Göra det obekväma lite bekvämare!
Hur då? Jo, du sänker helt enkelt tröskeln för att komma iväg på din träning. Några exempel:
– Nej, man måste inte springa utomhus när det är mörkt, kallt och kanske också regnigt eller slaskigt. Jag kör nästan uteslutande mina snabbare löppass inomhus på löpband. Somliga kanske inte tycker att det är optimalt, men hey – det är optimalt för mig. För annars skulle nämligen inte passen bli av.
– Ha någon som väntar på dig. Alltså en löparkompis. Det är ännu viktigare när vädret kärvar, det kan vara skillnaden mellan att ett pass blir av eller ej. Så lägg lite tid på att hitta en bra person att teama upp med på dina pass.
– Spring passet i cirkelform. Älskar det här upplägget när vädret tjurar extra mycket och jag inte vill förflytta mig så långt hemifrån. Då brukar jag springa i parken nära där jag bor: runt, runt. Ett varv är ungefär 600 meter, så där kan jag få till ett riktigt bra pass i bra upplyst miljö utan att behöva dra iväg längre bort. Och skulle jag tröttna är det alltid nära hem.
– Investera i bra kläder och skor. Om din utrustning inte håller måttet är det lättare att hitta ursäkter att inte dra iväg. Riktiga, fodrade vintertights och en rejäl löparjacka som andas men ändå värmer är A och O. Se också till att kläderna har bra med reflexer. Dubbskor eller löparskor med rejäl friktionssula (jämför med friktionsdäck på en bil) är också mycket bra investeringar för att klara den kärva löparårstiden på ett bra sätt.
Stort lycka till och har du fler tips, kommentera gärna!
Foto bilderna ovan: Jonas Hansen

Taggar

14 Kommentarer

 1. Annika

  Jag räds inte kylan så värst, har dock inte kört i kallare än -10, men blåsten, den gillar jag ej. Antar att det blir premiär för långärmat, vantar och bandana imorgon bitti.

  Svara
 2. Annika

  ..tillägger att några långpass får jag inte till under den värsta vintern, det ska erkännas. Ligger på 6-8 km oftast när det är som allra kallast och ökar igen framåt våren när maraton-stressen sätter i gång. 🙂

  Svara
 3. Rebecka

  Och jag skyr inte heller kylan (i norra Sverige är det bara att bita ihop :)) men däremot mörkret – usch! Jag hatar att springa i mörkret, trots att det är upplyst. Jag hatar att jag ska behöva vara rädd när jag är ute och springer ensam 🙁 Men, jag får väl ta mig in på löpbandet trots att det är ÖKEN. Förresten, får man någorlunda konditionseffekt av löpbandet? Jag tänker med tanke på att man inte får motstånd av backar etc. Tycker ni som sprungit mycket ändå att flåset underhålls någorlunda, om man springer något pass i veckan på löpbandet och något ute?

  Svara
  • Petra Månström

   Jag tänker inte så mycket på konditionseffekten från bandet, utan mer att utan löpbandet hade jag fått till så mycket förre löppass än jag får idag. Somliga brukar ha 1 grads lutning för att motsvara utomhusförhållanden, men det blir ju ändå inte samma sak riktigt 🙂

   Svara
 4. Mona

  Jag tycket det är svårt att hitta riktigt varma tights då jag upplever att det är svårt att bli ordentligt varm en kylig höst/vinterdag. Jag har funderat på att testa längdåkningstights eller har du något annat bra förslag?? ??

  Svara
  • Jessica

   De funkar med längdåkarbyxor när det är riktigt kallt, underställ så blir det ännu lite bättre. Lätt värt om det blir en kall vinter. Skyddar ju bra mot blåst också. ??

   Svara
  • Annika

   När det är som kallast kör jag med två lager, underställ och tajtsen ovanpå. Finns tajts med fleeceliknande foder också, kan det hjälpa dig kanske?

   Svara
   • Rebecka

    Jag kör underställ, ulltrosa och fodrade löpartights men här i norra Norrbotten fryser man om rumpan ändå ? Tar också gärna emot tips, att snegla på längdkläderna kanske kan vara något

    Svara
 5. Birgit

  Jag nästan längtar till vinterlöpningen. Ska bara få bort min hälsporre först.
  Jag har nog inga fler tips, jo, kanske att man inte ska känna efter så mycket utan bara ge sig ut!

  Svara
 6. Annelie

  Jag springer hela vintern häruppe i norr. Älskar det! Har samma kläder som när jag åker längdskidor. De tightsen är vindtäta framtill och jackorna både andas och är vindtäta. Under har jag merinounderställ och även halvlånga merinotights för att värma rumpan. Långa merinosockar som går upp över vaderna är också skönt. Och den här vintern köpte jag en kortkort täckkjol som jag har över om det är riktigt kallt.Andningsmask funkar bra när det blir kallt. Samt dubbade vinterskor med geiters.

  Svara
 7. Kajsa

  Det är ju så mysigt att ta på sej pannlampan och ta sej ut och springa i skogen!
  Underställ på om det är kallt och vindtätt utanpå, handledsvärmare i ull, vantar och mössa. Är det riktigt kallt blir det längskid-byxor o jacka men då ska det vara minst -10.
  Orienterar året om och tycker höst och vår är den skönaste tiden, spelar ingen roll om det blåser.
  Efteråt byt ALLA kläder om det dröjer innan man får duscha, byt gärna till nåt varmt ylle underställ och fleece ovanpå så man inte blir kall.

  Svara
 8. Johanna

  Ett mycket bra tips som har hjälpt mig kommer från dig, Petra. Eller, jag läste det nog först för att du citerade din löptränare (eller vad han är/var). Det tipset är: Träna där du är. OM du visste vad det har hjälpt mig! Jag har slutat helt prata tider och prestation, varje – precis varenda – pass jag ger mig ut på tänker jag Jag ser hur det känns och tar det därifrån. Tempo-schmempo: Inte alls viktigt. Och idag sprang jag på min känsla; döm om min förvåning när jag kikade på klockan efteråt och såg att jag hade sprungit så snabbt och lätt som jag inte sprungit på flera år. Det bästa är, att jag inte tänker jag ska slå den tiden nästa pass. För då kommer känslan vara någon annan och jag är fortfarande där jag är. Dvs, jag springer i det tempo jag känner för just idag, eller har förmåga att springa just nu. Det är ett MYCKET bra tips som jag har med mig. Allt gott!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen