isabelle

Norska häcklöparen Isabelle Pedersen fick utstå en rad nedsättande kommentarer om sin kropp i samband med att hon tävlade i 100 meter häck under VM i Peking. Skärmdump från Isabelles Instagramkonto.

Hoppades att jag läste fel, men det gjorde jag tydligen inte. Dubbla juniorvärldsmästarinnan, norska häcklöparen Isabelle Pedersen, har under friidrotts-VM i Peking fått ta emot en hel hög nedsättande kommentarer om sin kropp.

På hennes Instagramkonto kunde man bland annat se kommentaren: “Imponerande att en person som ser så oatletisk ut springer så snabbt.” Japp, vi snackar sociala medier. Och japp, där frodas trollen. Men ändå, det är så oerhört sorgligt att en ung och lovande friidrottare ska behöva ta emot kommentarer av det här slaget. För vem vet vilka saker sådant kan sätta igång i skallen, även om man försvarar sig utåt sett.

I norska NRK kommenterade Isabelle påhoppen med att en deffad kropp inte har något med prestationen att göra, snarare tvärtom. Är fettprocenten för låg orkar kroppen nämligen inte prestera. Och så är det ju, det vet jag av egen erfarenhet. När jag vägde som minst orkade jag ingenting, att springa maraton var inte att tänka på. Jag orkade knappt lyfta en femkiloshantel, än mindre göra armhävningar – ens på knäna.

Det är lätt att tro att utseendet hänger ihop med prestationen, vi matas ju hela tiden med smala kroppar med låg fettprocent i olika medier. Men att väga för lite är inte hälsosamt och kan påverka kroppen på många farliga sätt. Hormonrubbningar, mensbortfall och stressfrakturer är några exempel på sådant som kvinnliga idrottare kan råka ut för. För det är framför allt kvinnor som drabbas hårdast av att ligga för lågt i vikt och fettprocent, vi har ju en rad olika funktioner som behöver en viss vikt- och fettnivå för att fungera.

Jag hoppas att Isabelle kan borsta av sig trollkommentarerna utan att de får börja gro någonstans i bakhuvudet. Samma gäller för alla andra som får pikar om sitt utseende och kanske får för sig att det är fel på dem. Kroppen är fantastisk och förtjänar bara kärlek, inte späkning. Basta!

Share: