M

Förbannad!

av | aug 24, 2015 | Blogginlägg | 2 Kommentarer

isabelle

Norska häcklöparen Isabelle Pedersen fick utstå en rad nedsättande kommentarer om sin kropp i samband med att hon tävlade i 100 meter häck under VM i Peking. Skärmdump från Isabelles Instagramkonto.


Hoppades att jag läste fel, men det gjorde jag tydligen inte. Dubbla juniorvärldsmästarinnan, norska häcklöparen Isabelle Pedersen, har under friidrotts-VM i Peking fått ta emot en hel hög nedsättande kommentarer om sin kropp.
På hennes Instagramkonto kunde man bland annat se kommentaren: ”Imponerande att en person som ser så oatletisk ut springer så snabbt.” Japp, vi snackar sociala medier. Och japp, där frodas trollen. Men ändå, det är så oerhört sorgligt att en ung och lovande friidrottare ska behöva ta emot kommentarer av det här slaget. För vem vet vilka saker sådant kan sätta igång i skallen, även om man försvarar sig utåt sett.
I norska NRK kommenterade Isabelle påhoppen med att en deffad kropp inte har något med prestationen att göra, snarare tvärtom. Är fettprocenten för låg orkar kroppen nämligen inte prestera. Och så är det ju, det vet jag av egen erfarenhet. När jag vägde som minst orkade jag ingenting, att springa maraton var inte att tänka på. Jag orkade knappt lyfta en femkiloshantel, än mindre göra armhävningar – ens på knäna.
Det är lätt att tro att utseendet hänger ihop med prestationen, vi matas ju hela tiden med smala kroppar med låg fettprocent i olika medier. Men att väga för lite är inte hälsosamt och kan påverka kroppen på många farliga sätt. Hormonrubbningar, mensbortfall och stressfrakturer är några exempel på sådant som kvinnliga idrottare kan råka ut för. För det är framför allt kvinnor som drabbas hårdast av att ligga för lågt i vikt och fettprocent, vi har ju en rad olika funktioner som behöver en viss vikt- och fettnivå för att fungera.
Jag hoppas att Isabelle kan borsta av sig trollkommentarerna utan att de får börja gro någonstans i bakhuvudet. Samma gäller för alla andra som får pikar om sitt utseende och kanske får för sig att det är fel på dem. Kroppen är fantastisk och förtjänar bara kärlek, inte späkning. Basta!

Taggar

2 Kommentarer

 1. Jessica Sundberg

  Allt folk bara orkar… Jag håller med dig till punkt och pricka! Blir så förbannad! Tror dock inte det ÄR lätt att skaka av sig. På nåt vis tar man absolut åt sig ändå även om man försöker skjuta det ifrån sig och kallar det nättroll. Nånstans gror säkert ett frö som kan växa – hemska tanke!!!

  Svara
 2. Kjell.Nilsson

  Har lite körigt på jobbet men ska försöka leta rätt på en artikel från i våras skriven av en manlig löpare med flera rekord SM.
  finnkampen m.m.Han skrev om vikthets inom idrotten han åt en pizza som middag kvällen innan sitt bästa lopp !
  det finns alltid nätroll o andra tokstollar inom socialmedia.
  En liten ljusning är att tränare börjar inse att man måste äta mat ! en kvinnlig skidåkare från junior-VM fick
  ej tävla vidare måste gå upp några kilo.Gunde Svan tyckte ej träningen var så jobbig men att äta 3-4 lagade måltider
  om dagen var krävande men det gick ju ganska bra för Gunde ………

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen