M

Fler här med mammatumme?

av | jul 2, 2016 | Blogginlägg | 16 Kommentarer

tumme
För ett par dagar sedan smög sig en mystisk känning på i min vänstra hand, närmare bestämt i tummen.
Tänkte inte så mycket på det, men när känningen inte gav med sig och sedan utvecklade sig till smärta började jag bli orolig och googlade lite. ”Morbus Quervain” – en inflammerad senskida i tummen – verkade med stor sannolikhet vara problemet.
Pratade med några väninnor som vittnade om samma fenomen: en smärta på utsidan av tummen. Och vi hade alla en sak gemensamt: smärtan hade uppstått efter att vi hade blivit mammor och gått runt och belastat nya muskler när vi burit på bebisen.
En av tjejerna hade fått kortisoninjektion i tummen och då hade inflammationen gett med sig. På de andra hade smärtan gett med sig av sig själv, men de hade hört om folk som tvingats operera handen. Ingen komplicerad operation, men ändå.
Skulle därför vilja kalla detta fenomen för ”mammatumme”. Och det tycks drabba såväl kvinnor med lång erfarenhet av styrketräning som helt otränade. Såklart, eftersom den speciella belastningen av händerna som uppstår när man bär på bebis är svår att simulera.
Funderar nu på hur jag bäst ska attackera detta irriterande problem. Någon som har tips? Fler som har drabbats av detta, det vill säga ”mammatumme”?

Taggar

16 Kommentarer

 1. Martina

  På mig kommer det i omgångar… Det som har hjälpt mig är att, när jag lyfter upp barnen så gör jag det med hela handen under armhålorna istället för att ha tummarna på framsidan (det va svårt att förklara förstår du vad jag menar…) då har det tagit någon dag sen har det släppt… Sen glömmer jag av mig å sen kommer det tillbaka å då är det bara att börja om igen ☺️

  Svara
  • Petra Månström

   Exakt så som du skriver, jag har haft tummarna på framsidan! Ska börja lyfta med hela handen under armhålorna.

   Svara
  • Gioia

   Precis så blev jag av med mina (hade ont i båda tummarna), jag lyfte även med underarmen under min dotters armar och hennes rygg mot mig. Sen undvek jag allt annat som belastade tummarna ett tag. Från att riva morötter, öppna burkar, bära tunga tillbringare, klippa med sax och hålla hårt i barnvagnen. Det tog 2 månader ca och sen var det borta…

   Svara
 2. Mini

  Jag var tvungen att gjuta skenor och fick bära dem på båda sidor i flera månader, inte kul men olötsligt var dottern större och kunde sitta, krypa etc och då skutar man automatisk med de felaktiga lyften av tung bebis.

  Svara
 3. Lina

  Hej!
  Efter lite googlande så hittade jag de här sidorna
  en om hur man testar om det är De Quervains:
  http://behandlingsteamjohncarrier.se/de-quervains-syndrom-gravida-och-efter-forlossningen/
  och den här som beskriver hur man kan stretcha och träna:
  http://www.summitmedicalgroup.com/library/adult_health/sma_de_quervains_exercises/
  Jag har försökt göra övningarna och det känns som att det går åt rätt håll i alla fall.
  Sen försöker jag lyfta med tummen i hop med de andra fingrarna och inte böja i konstiga vinklar. Dock lättare sagt än gjort i bland.
  Hoppas att det släpper!

  Svara
 4. Therese

  Hade exakt samma problem. Höll i sig några månader. Fick en skena av en arbetsterapeut på välspcentralen. Den var ett ganska bra stöd men var ju även ganska opraktisk… Trodde aldrig smärtan skulle försvinna men så en dag var den borta. När benisen blir lite större bär man ju inte på samma sätt längre.
  Har tyvärr inga bra tips! Hoppas det blir bättre snart.

  Svara
 5. Maria

  Haha, alltså värn om jag har en bebis nu, så har jag inte drabbats ännu – MEN. När min labbe var valp så hade jag henne med överalt – på jobbet, i stan, när jag tränade osv, och jag bar henne alltid på underarmen, med hennes små ben hängande på varsin sida. Fick ”valå-handled” och kan ff lätt få en inflammation i höger handled pga detta … 🙂 Insåg det såklart försent. Smörjde med voltaren för att få bort inflammationen. Ff när jag stäner ett bagageutrymme så aktiveras handleden sådär så att den gamla skadan gör sig påmind.

  Svara
 6. Sofie

  Jag. Två omgångar.
  Har tvillingar och problemen kom smygande i höger hand. Sökte hjälp på vårdcentral i början av 2014 och fick antiinflammatoriskt av läkare. När det inte funkade skickades jag till arbetsterapeut som gav mig stödskena som kombinerades med tejpning. Fick tips om att ”inte bära så mycket” – hahahaha! Samt även lite lyftteknik som tidigare nämnts samt även att inte ha tumme runt handtaget när jag kör vagnen. Blev dock inte bättre och fick en kortisonspruta nov. 2014. Ett år senare var det dags igen (fick tillbaka problemen pga 6 veckors semester… Då fick jag kortisonspruta direkt. Sen dess inga problem, men nu fyller mina barn snart 3, så bär inte alls på samma sätt längre av naturliga skäl.

  Svara
 7. Hanna

  Fick detta 1 v efter förslossning och nu 2 år senare väntar jag på min andra op av samma hand…(kortison hjälpte lite i ena handleden med inte den andra) Lagom bitter. I mitt fall tror jag mer att det har med hormoner att göra än tunga lyft. Styrketränade mycket innan (ganska tungt) och har aldrig haft problem med smärta tidigare. Drömmer om att kunna få köra knäböj och marklyft igen. Eller bara cykla eller diska utan smärta. Nån som blivit bättre av op?

  Svara
 8. Mia

  Här en till ”mammatumme”
  Fick ont i min vänstertumme ca 3 månader efter förlossningen. Jag hade ont i säkert ett halvår innan jag började lyfta och bära min son på annat sätt för att inte få ännu ondare. Viker in tummen i handflatan för att slippa belastningen och tro det eller ej men nu efter ca 2 månader känner jag ingenting:).

  Svara
  • Petra Månström

   Fascinerande att det är så många som drabbats av samma sak! Ändå hör man typ ingenting om detta! Ska testa att vika in tummen när jag lyfter sonen framöver.

   Svara
 9. Maria

  Fick det samma, nar jag ammade och hoppade pa kryckor pga knaoperation. Fick en skena av sjukgymnasten och ultraljud, men det var forst nar jag fick qi gong övningar for nervgliding som det gick bort.

  Svara
 10. Linn

  hej!
  Har också haft det dock inte pga små barn utan en överbelastning på jobbet. Gick med handledsskena från vårdcentralen i 3 månader. Först en i tyg med metallskena och sen en helt stel gjuten i plast.. Hade så ont vissa dagar att jag inte kunde röra tummen alls utan att skrika rakt ut så tillslut fick jag tjatat till mig en kortisonspruta och det hjälpte… Men gå till vårdcentralen så du får hjälp innan det blir värre!

  Svara
 11. cecilia

  Ja, jag hade exakt samma, i vänster tumme! Har flera väninnor som varit lite äldre mammor som också fått det. Gick bort av sig själv dock 🙂

  Svara
 12. Anna

  Hej,
  Är föräldrarledig men arbetar inom handrehab. Har mött många med samma Syntom. Viktigt med ergonomi och lyfta rätt och inte belasta tummen jag vet det är svårt. Ortoser kan behövas och ibland korison men gå ej till vårdcentralen. Ortoser ska göras av en specialist och korison om det behövs ska ges av en handkirurg ej ortoped eller VC läkare. Lycka till!

  Svara
 13. Sandra

  Ja, jag hade det också i vänster hand, extra jobbit eftersom jag också är vänsterhänt! Jag gick till läkare, fick medicinen Artrox utskriven, åt den i 30 dagar o sen gick det sakta men säkert över. 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen