M

"En riktig kvinna ska vara mjuk och kurvig"

av | mar 16, 2016 | Blogginlägg | 15 Kommentarer

Det har handlat mycket om så kallade ”gubbstruttkommentarer” i sociala medier den senaste tiden. På en av mina största träningsförebilders Facebookprofil kunde jag läsa hur hon tränat på gymmet och fått kommentaren att hon är ”för bredaxlad för att vara tjej”.
Hon hade svarat honom att han är för klen för att vara man. Underbart! Jag önskar att jag hade haft sådant mål i mun de gånger jag har fått liknande kommentarer. För tro mig, det har jag fått. Jag har fått höra (såväl live som på mejl och i sociala medier) att jag är för plattbystad för att vara en riktig kvinna, att jag har ”ladugårdsrygg” och ”för atletiska lår”. Minns till och med att skolsyster i plugget fällde någon kommentar om att jag minsann måste ha ”hög densitet” eftersom jag vägde mer än hon hade kunnat ana.
LÄS OCKSÅ: Vad är kroppshets för dig?
Och i morse fick jag ett mejl med länk till en krönika i träningstidningen Stark Magasin, där det handlade om hur man ska hantera kommentarer som går ut på att en muskulös kvinna är ”förmanligad och unfuckable”· Krönikeförfattaren Elin Bjärkstedt kom fram till att hon aldrig mer skulle, som hon uttrycker det, kompensera ett tungt lyft med ett fnitter. Kvinnor som tränar på riktigt skiter i hur de ser ut när de övar sin sport. Så jäkla rätt! Jag skriver under på den där krönikan helt och fullt. Den som tränar seriöst har inte tid att kolla hur håret ligger eller om sminket rinner, man bara kör. Amen!
kvinna_kurvor_kropp
Om vi återvänder till mina egna erfarenheter. Ofta har det hetat att ”Spring inte bort dina kvinnliga kurvor, gumman” och ofta har jag i kommentarsfältet på de bloggar jag har haft, särskilt då jag bloggade på SvD.se, läst saker i stil med att ”En riktig kvinna är mjuk och kurvig”. Underförstått (enligt min gissning): en riktig kvinna har inga prestationsmål med sin träning utan viftar på sin höjd med minivikter på gymmet, för att underhålla en kropp som tilltalar vissa män.
LÄS OCKSÅ: Låt folk se ut som folk. För bövelen.
Zzzz… Trodde vi hade kommit längre 2016! Särskilt som vi bor i Sverige, som ju på något sätt gör anspråk på att vara så jämställt och fint.
Ska vi komma överens om att man får se ut precis som man vill? Jag är definitivt för en debatt där man diskuterar hälsa, träning och ideal. För det är viktigt. Men de som framhärdar med ovan beskrivna gubbstruttkommentarer bör snarast få en snigel på ögat. Och sedan snömulas och argumenteras ner till tystnad. Punkt slut. Tack för mig.

Taggar

15 Kommentarer

 1. Annika

  ”Kvinnor som tränar på riktigt skiter i hur de ser ut när de övar sin sport. Så jäkla rätt!”
  Damn right girl! Jag är bred om baken, har mer fett än normalen i % (just den biten vill jag jobba ner rejält) och ser väl ut som ”en riktigt kvinna” och jag vantrivs.
  Men jag lunkar runt i skogen och hoppas att min kropp ska må bra av det i alla fall. Även om jag ser ut som skräp.

  Svara
 2. Suck

  ”Hon hade svarat honom att han är för klen för att vara man. Underbart!”
  Men du tycker det är ok att kvinnan i sammanhanget säger nåt nedvärderande?

  Svara
  • Petra Månström

   Egentligen inte. Men i detta fall rätt att svara med samma mynt. Varför vända den andra kinden till?

   Svara
 3. Eva

  Förslag på svar: ”Min kropp är inte till för dig, den är till för mig”.

  Svara
  • Maria SR

   Mycket bra förslag!

   Svara
 4. Sandra

  Bra skrivet.
  Våra kroppar får aldrig vara till för oss själva utan ska hela tiden vara till för andras blickar. Gud nåde dig om du tror att du duger, finns alltid något att förändra. Usch.
  Vem fan är de som vågar kommentera min kropp som att det är ett offentligt objekt. Min kropp, mina regler.

  Svara
 5. Matilda

  bra skrivet! Så tröttsamt att som kvinna alltid få kommentarer/bli bedömd efter utseende vad det än gäller.

  Svara
 6. Erika

  Usch, jag är så trött på ”riktiga kvinnor ska vara [insert adjective]”-kommentarer. Vi ”ska” banne mig inte vara någonting. Även positiva kommentarer av den typen stör mig. Jag har av naturen breda höfter och rejält tilltagen rumpa, men liten och smal överkropp. Tränar jag mycket syns det snabbt på armar och mage. Jag har hört allt! Att jag är kurvig, smal, vältränad, som en kvinna ska. Att jag borde akta så jag inte blir för muskulös, smal, får för o-fast rumpa för det vore ju synd på en kvinnokropp. Sluta ge mig mans-åsikter om min kropps utseende tack! Kräks lite på den allmänna inställningen till träning post-förlossning också, undviker aktivt allt som är inriktat på att återställa kroppen utseendemässigt. Vad är det för fel med att bara vilja ha en stark, frisk, välfungerande kropp? Så TRÖTT på utseendefixering.

  Svara
 7. Skorpan74

  Hihi. Jag skämde ut mitt ex när vi tränade på gymmet, jag stönade när jag tog i, så han tittade lite generat runt i lokalen. Hrm, det låter som du gör något annat… Jaha då får jag väl bjuda på det då! 😉 Jag kan gå och träna i linne UTAN att ha rakat armhålan, det får de störa sig på om de nu måste…
  Jag har också fått höra att jag inte behöver gå ner mer i vikt, av en som tyckte om minkurviga rumpa… Kan säga att han fortfarande gillade den när jag gått ner, och tränat den lite mera… Mina kurvor har inte försvunnit, bara blivit lite tightare. Men för det mesta när jag tränar får jag positiva kommentarer om min träning och hur stark jag är. Och det är kul! Kram

  Svara
 8. Charlotta

  Bra skrivet! Och även om man är skapt som en ”riktig” kvinna, d v s har bröst, lår och mage så kan man vara vältränad. Kroppar kommer i många former, alla är vackra på sitt sätt. Men måste de alltid bedömas och värderas?

  Svara
 9. Isabelle

  Min uppfattning är att det väldigt ofta är kvinnor som definierar hur ”en riktig kvinna” ska se ut. Det är så tragiskt. En riktig kvinna är tjock eller smal, långhårig och snaggad, storbystad eller platt. En riktig kvinna är rödhårig, blond och blåhårig. Hon är rolig och tråkig. Otränad eller elittränad. En riktig kvinna finns i drygt 5 miljoner exemplar bara i Sverige.

  Svara
 10. Sigurd

  ”Gubbstruttkommentarer”? ÄR inget att bry sig om!
  Bara att betrakta som, i själva verket, trångsynta mäns
  GubbStrutskommentarer! Och inte helt sällan förekommer
  även trångsynta kvinnors: ”Hönsgårdskommentarer”.
  ÄR inte heller det att bry sig något vidare om! Bara att strunta i.
  Naturligtvis ska alla människor få se ut på sitt, bästa möjliga,
  sätt!

  Svara
 11. E

  Kommentera aldrig andras kroppar.

  Svara
 12. Lisa

  Håller helt med!
  De som vräker ur sig skit i den här stilen har dessutom ofta bestämda preferenser om att kvinnor ska vara ”mjuka och kurviga ” på rätt sätt Ofta är det Marilyn Monroe och 50-talspinuppor de tänker på. D.vs smala armar men fylliga lår. Väldigt smala ben nedanför knäna, fyllig rumpa men konkav mage – och så stor putande byst förstås! Har hört många som kommer med liknande kommentarer i samma andetag kritisera smalhetsidealet i någon sorts pseudofeministisk anda. Men att vara kurvig ”på rätt sätt” är för många ett nästan lika ouppnåeligt idel som att vara modellsmal. Och alla åsikter som uttryck för att kvinnor ska se ut på ett visst sätt för att göra män som grupp nöjda och glada är per definition antifeministiska.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen