"En riktig kvinna ska vara mjuk och kurvig"

Det har handlat mycket om så kallade ”gubbstruttkommentarer” i sociala medier den senaste tiden. På en av mina största träningsförebilders Facebookprofil kunde jag läsa hur hon tränat på gymmet och fått kommentaren att hon är ”för bredaxlad för att vara tjej”.

Hon hade svarat honom att han är för klen för att vara man. Underbart! Jag önskar att jag hade haft sådant mål i mun de gånger jag har fått liknande kommentarer. För tro mig, det har jag fått. Jag har fått höra (såväl live som på mejl och i sociala medier) att jag är för plattbystad för att vara en riktig kvinna, att jag har ”ladugårdsrygg” och ”för atletiska lår”. Minns till och med att skolsyster i plugget fällde någon kommentar om att jag minsann måste ha ”hög densitet” eftersom jag vägde mer än hon hade kunnat ana.

LÄS OCKSÅ: Vad är kroppshets för dig?

Och i morse fick jag ett mejl med länk till en krönika i träningstidningen Stark Magasin, där det handlade om hur man ska hantera kommentarer som går ut på att en muskulös kvinna är ”förmanligad och unfuckable”· Krönikeförfattaren Elin Bjärkstedt kom fram till att hon aldrig mer skulle, som hon uttrycker det, kompensera ett tungt lyft med ett fnitter. Kvinnor som tränar på riktigt skiter i hur de ser ut när de övar sin sport. Så jäkla rätt! Jag skriver under på den där krönikan helt och fullt. Den som tränar seriöst har inte tid att kolla hur håret ligger eller om sminket rinner, man bara kör. Amen!

kvinna_kurvor_kropp

Om vi återvänder till mina egna erfarenheter. Ofta har det hetat att ”Spring inte bort dina kvinnliga kurvor, gumman” och ofta har jag i kommentarsfältet på de bloggar jag har haft, särskilt då jag bloggade på SvD.se, läst saker i stil med att ”En riktig kvinna är mjuk och kurvig”. Underförstått (enligt min gissning): en riktig kvinna har inga prestationsmål med sin träning utan viftar på sin höjd med minivikter på gymmet, för att underhålla en kropp som tilltalar vissa män.

LÄS OCKSÅ: Låt folk se ut som folk. För bövelen.

Zzzz… Trodde vi hade kommit längre 2016! Särskilt som vi bor i Sverige, som ju på något sätt gör anspråk på att vara så jämställt och fint.

Ska vi komma överens om att man får se ut precis som man vill? Jag är definitivt för en debatt där man diskuterar hälsa, träning och ideal. För det är viktigt. Men de som framhärdar med ovan beskrivna gubbstruttkommentarer bör snarast få en snigel på ögat. Och sedan snömulas och argumenteras ner till tystnad. Punkt slut. Tack för mig.

Share: