M

Det måste finnas något mellan helvetet och det rosa fluffet

av | jul 12, 2015 | Livet | 6 Kommentarer

bebis

Foto: Pixabay.


När man har gravidhormoner som snurrar runt i kroppen är det inte helt lätt att värja sig mot information som har med ens tillstånd att göra. I morse satte jag nästan frukostkaffet i halsen när Carin da Silva och Tilde Fröling medverkade i Nyhetsmorgon och pratade om sin nya podcast.
Den handlar om hur det egentligen är att vara förälder och andemeningen var att det minsann inte alltid är roligt att vara förälder – det kan vara ett rent helvete också. Sedan fick man lyssna på ett klipp där det pratades om ”hemorrojder stora som ballonger”, amningssåriga bröst och ändlösa vaknätter.
Kanske inte den optimala underhållningen för en känslig och hormonell kvinna som ju har nojat kring detta i princip sedan jag fick ett positivt graviditetstest. I ren panik googlade jag på hemorrojder och fick veta att de är vanliga bland gravida kvinnor, men att fiberrik kost och motion kan förhindra problemen. Googlade lite till, hamnade på sajten som Gud glömde (Familjeliv) varpå jag snabbt stängde ner alltsammans och åkte ut i skogen för att plocka svamp. Orkade inte med all information, alla budskap om sådant som blivande föräldrar bör känna till.
Ibland får jag en känsla av att de här poddarna, krönikorna och bloggarna som ska handla om ”föräldraskapets” baksidor skruvar till sina budskap några extra varv för att få reaktioner. Vet att jag väl själv borde ha svaret på den frågan eftersom jag är journalist, men när det gäller så här känsliga saker som ligger så nära mig själv skulle jag aldrig våga eller vilja skruva till det för mycket. För jag utgår från att det finns många därute som fungerar som jag, det vill säga: när man är gravid så suger man åt sig all möjlig information som ett läskpapper och målar fan på väggen så fort man får möjlighet.
Det kanske inte behöver vara fullt så hemskt. Eller så är det ännu värre. Men då upptäcker jag det hellre själv än får veta det i en podd. Fast det är ju bara jag. Och absolut, man KAN stänga av tv:n…

Taggar

6 Kommentarer

 1. Emma Hå

  Ja det kanske inte är så kul att höra om alla baksidor när man sitter och är orolig… men iaf skönt att veta att OM man drabbas så är man ju iaf inte ensam. Så tänker jag =)

  Svara
 2. Kia

  Som barnmorska hör jag inte sällan nyblivna mammor säga- jag trodde att det skulle vara mycket värre, när de pratar om sin förlossning.
  Vi är fantastiskt duktiga på att berätta fasansfulla berättelser ( egna och andras) om förlossning och graviditet och som gravid suger man åt sig allt som en svamp.
  Familjeliv.se är en fenomenal sida för att späda på oro och rädsla om man inte sållar i det man läser.
  Petra, du är en klok kvinna; håll dig till säkra källor och lita på din egen intuition så blir det lättare

  Svara
 3. Terese

  Jag tycker det är fantastiskt bra att någon tar upp baksidorna också. Allt går inte alltid klockrent efteråt. Allt är inte ett rosa skimmer och långtifrån alltid ett helvete. Men det känns lite tabubelagt att prata om dessa baksidor tyvärr. Förlossningshistorier vill många dela med sig av. Men få nämner just det här med vad som händer efter förlossningen tex hemorrojder, eller känslan av att inte kunna sitta normalt på flera dagar eller veckor. Få pratar om amningen baksidor, det förväntas bara vara så fint hela tiden, fina mysiga stunder mellan mor och barn. Få pratar om såriga bröst, mjölkstockningar, för lite eller för mycket mjölk osv. Få pratar om ’babyblues’. Samtidigt drabbas inte alla av allt, såklart. Håller med om att Familjeliv.se kan vara förrädiskt, fast samtidigt väldigt bra när man sitter där och inte riktigt vet vad man ska göra med de där såriga brösten 😉

  Svara
 4. Lina Andersson

  Jag var som gravid väldigt allergisk mot att höra baksidorna. Tror du är som jag där Petra, behöver höra det positiva för att bli pepp. Inte tvärt om.
  Och då kan jag ju passa på att sprida litet pepp! Min förlossning var supersmidig. Tog ingen smärtlindring, tyckte inte det behövdes. Sprack inte alls. Amningen flyter utan problem. Och visst är sömnbristen jobbig. Men inget man inte varit med om innan direkt. Och då har man inte kunnat sova närsom på dagen som man kan nu!
  Kram Lina

  Svara
 5. Maria

  Å andra sidan kan ju all din noja för träning, mat och kroppsliga förändringar under graviditeten också vara avskräckande? Men du berättar ju bara om dina erfarenheter, precis som de försöker göra. De försöker dessutom nyansera bilden genom att ta in fler erfarenheter. Nu lider inte du av de åkommor eller känslor du får höra i just exakt den podden, men det gör med all säkerhet någon annan, och då är det härligt för den personen att förstå att hon inte är ensam om känslor, krämpor och funderingar. Du tycker det är avskräckande, men för andra är det trösterikt. Det förvånar mig väldigt mycket att du inte kan se det? Innan jag själv fick barn bara skrattade jag åt all information – hur svårt ska det vara att få barn?! Allt eftersom kände man behov av att känna igen sig i andras erfarenheter, känna att man inte var ensam. Allt har sin tid och allt händer inte alla, men man är aldrig helt ensam om en upplevelse. Säkerligen får du en enkel förlossning, en härlig bebistid och en underbar tid som förälder, för det får de flesta, men för de som inte får det hela vägen är det skönt att höra att man inte är misslyckad eller särskilt olycksdrabbad.

  Svara
 6. karin

  Jag tyckte att det var bra att jag fick höra det negativa också när jag var gravid sedan får man nog sålla själv. Fast jag kan tänka mig att det är väldigt individuellt. Jag har aldrig haft en hemorrojd, förlossningen var väl inte så kul men det har jag förträngt ☺️. Men i det stora hela är allt med att få barn himla skoj! Inte heldagen skoj men så roligt!!! Och det är roligare ju äldre de blir min 14 månaders är himla go nu men sedan kan man bli galen på allt han rotar fram haha!
  Men mitt tips läs INTE på familjeliv hemsk sida tycker jag då stämningen mot varandra är gräslig! Men det är min åsikt! Sedan när du fått barn råder jag till att läsa om krämpor etc på 1177. Kram och lycka till!!!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen