M

Det kom ett DM…

av | okt 12, 2022 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

Det kom ett DM till mig på Instagram tidigare idag som jag gärna vill dela med er. För mitt svar på DM:et är något som jag inte kan betona ofta nog för er. Men vi börjar med DM:et, det kommer här:

Okej, det var DM:et. Då går vi in på mitt svar, som alltså handlar om något jag inte kan säga för många gånger:

NEJ, jag delade inga tips MOT hälsporre. Det här är en ren missuppfattning av inläggets innehåll. Det aktuella tipset handlade om förebyggande träning mot hälsporre. Mina träningstips utdelade av mig i egenskap av personlig tränare vänder sig endast till friska personer utan pågående skada. Jag repeterar: FRISKA PERSONER UTAN PÅGÅENDE SKADA.

Alla mina tips handlar alltså om att förebygga skador (något jag alltid nämner inläggens bildtexter), aldrig något att testa när skadan redan är ett faktum. För då ska man genast kontakta en sjukgymnast, naprapat, kiropraktor eller annan yrkesverksam person inom just området idrottsskador. Det är jätteviktigt att betona detta, för jag märker ofta i mitt kommentarsfält hur folk kan skriva: ”Åh så bra, jag som precis har vrickat foten” eller ”Jamen toppen, min höft gör så ont så då testar jag detta!” Så ofta jag kan brukar jag svara att nej, det här är inget tips till dig som redan är skadad. Men uppenbarligen så kan detta inte upprepas och betonas ofta nog, vilket ju DM:et jag fick tidigare idag visar.

Jag avråder starkt från att försöka ”behandla” en skada på egen hand med hjälp av tips från random personer på sociala medier. Är du skadad så behöver du få skräddarsydd behandling från en kunnig person, annars kan det gå hur som helst. I värsta fall, som vi såg i DM:et, så kan skador förvärras.

Och när jag ändå är igång så vill jag säga att även träningstips som vänder sig till friska personer utan pågående skada och inte är individanpassade endast bör ses som inspiration. Vill du få träningsupplägg anpassade efter just dig och dina mål behöver du anlita en personlig tränare eller liknande som kan ta reda på just din bakgrund, dina behov och dina mål innan planen läggs. En plan som alltid ska vara dynamisk och ge stort utrymme för förändring och fortlöpande anpassning.

Så, sammanfattningsvis: läs inläggen NOGA innan du agerar på råden du får. Läs gärna flera gånger – och glöm inte att vara kritisk. Och är du redan skadad eller har känningar: logga genast ut från Instagram och uppsök professionell hjälp. Deal..? Var rädd om dig, kram!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen