De 8 bästa sakerna med min nya mammakropp!

Som yngre och tveksam till det här med barn fruktade jag framför allt en sak: att min kropp skulle bli ”förstörd” av graviditet och förlossning.

Att brösten skulle bli hängiga, magen slapp och full av bristningar och låren fulla av ådernät. Att man skulle få kronisk inkontinens och tunt, livlöst hår. Ja, ni hör. Fåfängt så det förslår. Men hur blev det då? En hel del har hört av sig och frågat om det här med min mammakropp, inte minst eftersom den ju tog mig igenom ett maraton i förra veckan. Många har undrat om jag inte har problem med urinläckage och annat.

Så, här kommer en lista direkt från hjärtat: De 10 bästa sakerna med min mammakropp!

1. Den är uthålligare än någonsin
Efter att ha gått igenom en förlossning känner jag mig i det närmaste odödlig. Tidigare skulle jag aldrig ha vågat ställa mig på startlinjen till en mara utan gedigen träning i flera månader, men nu litade jag bara på min kropp. Kunde den föda fram ett barn så kan den helt säkert springa ett maraton.

2. Den är vackrare än någonsin
Tidigare hade jag alltid någon kroppsnoja. Det kunde vara ytliga blodkärl på låren, mina slitna fötter (tappade tånaglar och synliga ådror som får dem att se gamla ut). Nu är jag superstolt över min kropp! Tänk vad den kan klara och ändå vara så vacker, det är ju helt fantastiskt! Den har burit på min lilla gulleplutt och bara tanken på det gör mig gråtmild. Visst har jag ytliga blodkärl, fler än tidigare, på låren – men jag överlever. Magen är inte platt men strunt samma, helt oviktigt. Bristningar klarade jag mig från, men hade inte brutit ihop om jag hade fått några. En större kroppstrygghet känner jag nu!

3. Jag lider inte längre av att ha små bröst
För några år sedan var jag helt övertygad om att jag borde förstora brösten, för jag hatade att vara typ plattbröstad. Nu då? Nu är jag glad över att ha friska, fina bröst!

löparvagnslöpning

4. Den återhämtar sig på ett fantastiskt vis!
Med tanke på hur man kände sig efter förlossningen så är det ett mirakel att det kan kännas som det gör just nu. De första löpturerna var inte jätteroliga, då kändes förlossningens efterdyningar mer i kroppen. Men nu! Återhämtningen är helt otrolig, måste upplevas – går inte att förklara!

5. Den blev inte alls så ”sargad” som jag befarat
Kan med stor lättnad konstatera att alla farhågor jag hade tidigare har hamnat på skam. Nej, det blev inte så illa som jag hade befarat. Tvärtom, det mesta känns bra i kroppen. Sedan har jag hört att det tar sju (!) år för alla organ att hamna på rätt ställe igen efter en graviditet, men hur det är med den saken låter jag vara osagt 🙂

6. Håret fick bättre kvalitet!
Bloggade tidigare om att mycket av mitt ”gravidietssvall” trillade av ett par månader efter förlossningen. Jag var superdeppig. Men tappet stannade av och jag investerade i bra hårprodukter. Snikgrejor kan man ha som duschkräm etc, men i håret vill jag ha bra prylar. Resultat? Hårkvalitén känns bättre än på länge och det är kul (är ju en sådan där som frisörerna brukar säga har ”många fina hårstrån…”)

7. Mina armar har blivit starkare
Att bära runt på en bebis som bara blir tyngre och tyngre har sina fördelar! Jag hinner ju inte gå till gymmet lika ofta som förut, men jag är noga med att alltid ha en bra teknik när jag lyfter upp och lägger ner Adrian. Inga konstiga vinklar eller belasta ryggen för mycket, när jag har honom i selen ser jag till att spänna magen och inte säcka ihop. Märkte nyligen att jag orkade tyngre vikter än på länge på gymmet, särskilt när jag kör många repetitioner. Perfekt med uthålliga muskler för en långdistanslöpare!!

8. Hyn har blivit bättre
Som tonåring brottades jag med svår akne. Fick p-piller utskrivna för att dämpa den och var livrädd för att det skulle bli något knas med hyn under graviditeten. Jag har ju liksom ätit piller så länge. Men icke, jag kunde andas ut! Inga akneattacker, peppar peppar! Än så länge sköter sig hyn och liksom är fallet med håret är jag supernoga med att ha bra hudvårdsprodukter. De är så dyra att jag knappt vågar kolla prislappen, men de gör ett bra jobb – ihop med hormonerna och generna förstås (min mamma har fantastisk hy)!

Hur är det med er? Någon som känner igen sig eller kanske inte alls känner igen sig?

Share: