M

De 8 bästa sakerna med min nya mammakropp!

av | maj 16, 2016 | Blogginlägg | 10 Kommentarer

Som yngre och tveksam till det här med barn fruktade jag framför allt en sak: att min kropp skulle bli ”förstörd” av graviditet och förlossning.
Att brösten skulle bli hängiga, magen slapp och full av bristningar och låren fulla av ådernät. Att man skulle få kronisk inkontinens och tunt, livlöst hår. Ja, ni hör. Fåfängt så det förslår. Men hur blev det då? En hel del har hört av sig och frågat om det här med min mammakropp, inte minst eftersom den ju tog mig igenom ett maraton i förra veckan. Många har undrat om jag inte har problem med urinläckage och annat.
Så, här kommer en lista direkt från hjärtat: De 10 bästa sakerna med min mammakropp!
1. Den är uthålligare än någonsin
Efter att ha gått igenom en förlossning känner jag mig i det närmaste odödlig. Tidigare skulle jag aldrig ha vågat ställa mig på startlinjen till en mara utan gedigen träning i flera månader, men nu litade jag bara på min kropp. Kunde den föda fram ett barn så kan den helt säkert springa ett maraton.
2. Den är vackrare än någonsin
Tidigare hade jag alltid någon kroppsnoja. Det kunde vara ytliga blodkärl på låren, mina slitna fötter (tappade tånaglar och synliga ådror som får dem att se gamla ut). Nu är jag superstolt över min kropp! Tänk vad den kan klara och ändå vara så vacker, det är ju helt fantastiskt! Den har burit på min lilla gulleplutt och bara tanken på det gör mig gråtmild. Visst har jag ytliga blodkärl, fler än tidigare, på låren – men jag överlever. Magen är inte platt men strunt samma, helt oviktigt. Bristningar klarade jag mig från, men hade inte brutit ihop om jag hade fått några. En större kroppstrygghet känner jag nu!
3. Jag lider inte längre av att ha små bröst
För några år sedan var jag helt övertygad om att jag borde förstora brösten, för jag hatade att vara typ plattbröstad. Nu då? Nu är jag glad över att ha friska, fina bröst!
löparvagnslöpning
4. Den återhämtar sig på ett fantastiskt vis!
Med tanke på hur man kände sig efter förlossningen så är det ett mirakel att det kan kännas som det gör just nu. De första löpturerna var inte jätteroliga, då kändes förlossningens efterdyningar mer i kroppen. Men nu! Återhämtningen är helt otrolig, måste upplevas – går inte att förklara!
5. Den blev inte alls så ”sargad” som jag befarat
Kan med stor lättnad konstatera att alla farhågor jag hade tidigare har hamnat på skam. Nej, det blev inte så illa som jag hade befarat. Tvärtom, det mesta känns bra i kroppen. Sedan har jag hört att det tar sju (!) år för alla organ att hamna på rätt ställe igen efter en graviditet, men hur det är med den saken låter jag vara osagt 🙂
6. Håret fick bättre kvalitet!
Bloggade tidigare om att mycket av mitt ”gravidietssvall” trillade av ett par månader efter förlossningen. Jag var superdeppig. Men tappet stannade av och jag investerade i bra hårprodukter. Snikgrejor kan man ha som duschkräm etc, men i håret vill jag ha bra prylar. Resultat? Hårkvalitén känns bättre än på länge och det är kul (är ju en sådan där som frisörerna brukar säga har ”många fina hårstrån…”)
7. Mina armar har blivit starkare
Att bära runt på en bebis som bara blir tyngre och tyngre har sina fördelar! Jag hinner ju inte gå till gymmet lika ofta som förut, men jag är noga med att alltid ha en bra teknik när jag lyfter upp och lägger ner Adrian. Inga konstiga vinklar eller belasta ryggen för mycket, när jag har honom i selen ser jag till att spänna magen och inte säcka ihop. Märkte nyligen att jag orkade tyngre vikter än på länge på gymmet, särskilt när jag kör många repetitioner. Perfekt med uthålliga muskler för en långdistanslöpare!!
8. Hyn har blivit bättre
Som tonåring brottades jag med svår akne. Fick p-piller utskrivna för att dämpa den och var livrädd för att det skulle bli något knas med hyn under graviditeten. Jag har ju liksom ätit piller så länge. Men icke, jag kunde andas ut! Inga akneattacker, peppar peppar! Än så länge sköter sig hyn och liksom är fallet med håret är jag supernoga med att ha bra hudvårdsprodukter. De är så dyra att jag knappt vågar kolla prislappen, men de gör ett bra jobb – ihop med hormonerna och generna förstås (min mamma har fantastisk hy)!
Hur är det med er? Någon som känner igen sig eller kanske inte alls känner igen sig?

Taggar

10 Kommentarer

 1. Anna

  Jag är mer tillfreds med min kropp nu som 36-årig trebarns mamma än vad jag var för snart 11 år sedan då jag väntade mitt första barn.
  En av mina stora rädslor var att bli stor, slapp och tappa formen helt och för alltid. Men just nu är jag starkare i kroppen än jag någonsin varit, på något konstigt vis eftersom jag inte på långa vägar hinner med att träna som jag gjorde som barnlös. Eller så är det just det, att jag är mer nöjd med mig själv nu och värderar mig själv högre, som gör att jag känner mig stark. Det enda är väl att jag skulle behöva knipa lite oftare, inga urinläckage problem än, men tänker att det kan nog komma om jag inte kniper!

  Svara
  • Petra Månström

   Visst är det fantastiskt vad kroppen grejar!!

   Svara
 2. Johanna

  Skulle du vilja tipsa om de bra hårprodukterna? Jag födde barn i december och nu sedan ca en månad tillbaka tappar jag JÄTTEMYCKET hår 🙁

  Svara
  • Petra Månström

   Fattar panikkänslan med håret, det är ju så att efter vad jag har förstått är hårsäckarna i vilofas under graviditeten och därför upplevs det som att allt trillar av när de kommer igång igen. Jag älskar Macadamias produkter, särskilt hårinpackningen!

   Svara
 3. Ida

  Dina farhågor blev min sanning så blev lite ledsen när jag läste detta. Ledsen för mina bristningar på sidan och fram på magen, hängmagen som bara inte vill gå tillbaka trots massa träning, bra mat, full kontroll i magmusklerna, ingen delning osvosv. Jag vet att jag ska vara tacksam för det finaste som min kropp gett mig. Min underbara son! Och jag är sååå tacksam!! Men samtidigt ledsen för jag sliter ganska hårt och har gjort det från start utan särskilt bra resultat. Inget kommer gratis.
  Denna deppiga kommentar till trots tycker jag det är underbart att läsa hur bra allt funkat för dig. Du är en superbra förebild och jag är på riktigt glad för din skull och för hur bra din kropp svarat nu efter graviditeten. Kvinnokroppen är fantastisk och jag ska verkligen kämpa för att bli kompis med min kropp igen, trots alla bristningar och extra hud.
  Tack för ditt ärliga inlägg!

  Svara
  • Petra Månström

   Tråkigt att du blev ledsen. Lade faktiskt till några rader i inlägget efter att jag läste din kommentar, för jag menade inte att jag har ”klarat” mig undan det jag räknade upp. Utan snarare att kroppen visserligen har spår efter graviditeten men att jag inte längre bryr mig på samma sätt. Kroppen ser ut som den gör, huvudsaken är att den är frisk och stark! Kramar

   Svara
 4. Emma

  Underbart att höra! Det ger en hopp när det just nu känns skit att vila pga av graviditet å man ser en lång resa å
  framför sig sen för att kunna springa igen. Kram

  Svara
  • Hanna

   åh jag känner precis samma! måste äta äta äta hela tiden för att inte kräkas och löpträningen som jag ÄLSKAT finns inte på kartan… ser såklart jättemycket fram emot bebis men har så svårt med förändringarna i kroppen och att den lever sitt eget liv

   Svara
 5. Annika

  Kan tyvärr inte säga att graviditeten var till det bättre ytligt sett. Är man lite rund och slapp innan så blir det inte bättre efteråt så att säga, hehe..

  Svara
 6. Anna

  Vilket fint inlägg att läsa. Jag är också mer ”kroppstrygg” efter min graviditet. Min akne har dock börjat komma tillbaka. Vad är det för dyra produkter du använder?

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen