M

De 5 vanligaste misstagen löpare gör

av | jan 23, 2016 | Blogginlägg | 4 Kommentarer

petraspringer
Oavsett vad du vill med din löpning kan det vara en god idé att inte göra om mina misstag. Här får du veta vilka dessa är. Foto: Karin Grip ur min bok Det är bara att springa (Karavan förlag).
Vintern 2009 hade jag knappt tagit ett löpsteg. Nu har det hunnit bli några och under åren har jag samlat på mig en del erfarenheter som jag skulle vilja dela med mig av.
Jag har haft många svackor, tagit mig ur dem, varit skadad, rehabat, lyckats över förväntan på lopp och precis raka motsatsen. Här kommer fem saker du bör undvika om du vill öka möjligheterna till många år av skadefri och rolig löpning:
1. Du har för litet fartspann mellan dina pass
Jag tror att många känner igen sig i det här, särskilt nybörjarlöpare. Man ger sig ut och springer lite planlöst, utan att ha funderat över vad man vill med passet. Visst är det härligt att göra så, men vill du ha resultat och bli snabbare så måste du tänka till lite innan. Som min kära coach Ingmar brukar säga: ”Spring de snabba passen snabbt och de lugna passen lugnt. Hamna inte i en fart mittemellan, då kan du sugas ner i löparens svarta hål.” Enkel matematik: om du håller nere farten ordentligt på distanspassen så får du en kortare återhämtning och piggare ben till de snabba passen.
2. Du bara springer och gör inget annat
När jag började löpträna så blev jag snabbt frälst, såg resultat i form av att jag blev snabbare och vips så sprang jag bara. Jag försummade styrketräningen, paddlingen, cyklingen och de andra motionsformer jag tidigare hade pysslat med. Resultat? Jag tappade i styrka, fick ostbågehållning och sämre resultat i löpningen. Gör inte om mitt misstag – våga variera dig och släng in lite alternativa pass så att din utveckling inte stagnerar.
3. Du fördelar passen fel över veckan
Långpass på söndag och intervaller på tisdag? Kanske inte det bästa upplägget om du vill ha pigga ben på intervallpasset. Om ditt mål är att bli snabbare, prioritera då dessa pass och se till att komma till dem med utvilade ben. Om möjligt, förlägg istället långpasset någon dag efter det snabba passet, du kommer snabbt att se skillnad.
4. Du tvingar kroppen att genomföra vissa pass
Absolut, ett visst mått av tvång kan vara nödvändigt för att nå de resultat du önskar. Men att ständigt pressa kroppen brukar inte bli bra. Har du en hektisk period på jobbet eller privat, våga tagga ner ambitionerna i din träning. Plocka bort blodsmakspassen och lägg in lite annan träning, kanske mer cykel/spinning eller styrketräning, så att träningen blir en kravlös frizon istället för ytterligare en stressfaktor. Anpassa träningen och ambitionerna efter hur ditt liv ser ut, helt enkelt.
5. Du tävlar på träning
”Träna på träning och tävla på tävling” är ett annat mycket bra citat från min coach Ingmar, löparräven som klev in som en ”Mr Miyagi” och guidade mig till ett lyckat premiärmaraton 2010. Det som menas med citatet är att många kör på tok för hårt på träning, kanske springer intervaller över sin förmåga – inte bara en utan flera gånger. Ibland kan det ju vara bra att dra på lite extra, men att hela tiden springa över sin förmåga är tyvärr ingen bra idé. Även om det känns trist, var realistisk när du väljer fartgrupper och läser träningsprogram. För annars kommer du att komma till din eventuella tävling helt urlakad på motivation och energi. Jag lovar att din kropp och din löpning kommer att tacka dig.
Till sist: ha en fantastisk lördag och stort lycka till med träningen!

Taggar

4 Kommentarer

 1. Mallan

  Hej!
  Vore toppen om du hade tips på bra hemmaövningar att göra för att träna upp rätt muskler inför löpning. Springer 3 ggr/v och gillar inte gym så gärna något man kan göra hemma! 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Det fixar jag! Kommer inom kort på bloggen!

   Svara
 2. Lina

  Intressant om punkt 3. Jag har alltid styrketränat, men och också börjat löpträna sedan 1,5 år tillbaka. Under den tiden har det blivit några lopp. Jag planerar nu att springa min tredje halvmara i april, Lidingöloppet m.fl i år och därför är mitt främsta fokus att bli uthållig, inte skada mig och bibehålla min styrka. Det har gjort att jag har ett träningsupplägg med: intervaller mån, styrka ben tis, långa intervaller ons, vila tors, styrka överkropp fre, långdistans lör och vila sön. Det jag har märkt med detta upplägget är att jag är seg i benen på mån när jag ska springa snabba intervaller. Har du ngt förslag var jag ska lägga det snabba intervallpasset istället för att orka mer när det är dags för det passet? Jag vill gärna behålla samma antal pass. Lite förvirrad hur jag ska lägga upp det bättr och mkt tacksam för hjälp!

  Svara
  • Petra Månström

   Hej Lina! Spontant, utan att vara någon expert, undrar jag lite över upplägget med benstyrka inklämt mellan måndagens intervaller och onsdagens intervaller? Jag hade nog lagt in armstyrka på tisdagen, vila på onsdagen, torsdag långa intervaller och fredag benstyrka. Om du är lite trött i benen till lördagens långpass är ingen fara, tvärtom kan det vara bra att träna på att springa långt på trötta ben så länge du inte kör stenhårt på benstyrkepasset och blir helt utslagen 🙂 Lycka till!!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen