träningstips

Vad händer i dig när du scrollar igenom Instaflödet och får syn på en sportklocka som talar om att någon har sprungit en viss sträcka på en viss tid? 

Många blir såklart inspirerade och taggade på att själva ge sig ut på en runda. Men för många av oss blir den här typen av information bara en stress, något som får oss att känna oss dåliga och misslyckade. I värsta fall kanske man väljer att inte träna alls eftersom det ändå inte är någon idé när man inte kan springa lika fort som den där människan på Instagram.

Det här överflödet av ovidkommande information i sociala medier påverkar oss på många sätt. Och efter många år som yrkesverksam inom löpning märker jag tydligt att det har växt fram ett väldigt fokus på distans och snittfart. ”Hur långt sprang du?” och ”Hur snabbt sprang du?” är de utan tvekan vanligaste frågorna man får som löpare.

Suck, säger jag.

Under den extremt varma sommaren som vi haft fick jag många mejl från följare som undrade om det var normalt att deras kilometertider på en viss sträcka blev över minuten långsammare på grund av värmen. Eller om anledningen kanske var att de hade blivit sämre löpare och behövde träna hårdare. Vet inte hur många svar jag skickade iväg med ungefär samma innebörd: ”JA – temperaturen påverkar din snittfart. Är du kvinna påverkas dessutom ofta snittfarten av var i menscykeln du befinner dig. Och oavsett kön så påverkas snittfarten ofta av andra saker i livet än träningen, som till exempel stress, kost, situation på jobbet och i privatlivet.” Och så vidare.

Summan av ovanstående blir: blir du stressad av konton som lägger ut kilometertider och sträckor? Avfölj genast! Och om möjligt, sluta tänka i termer av sträcka – tänk istället tid. Till exempel: idag ska jag springa 15 minuter åt ena hållet, sedan vänder jag och springer tillbaka till startpunkten. Eller: idag ska jag köra ett långpass på 90 minuter. Och om någon frågar hur långt du sprang, svara då att du sprang så långt som just du hann den aktuella dagen på 30 respektive 90 minuter.

Punkt. Fler tankar i ämnet? Fler som blir stressade av det eviga tugget om distans och fart?

Foto bilden ovan: Emma Shevtzoff ur Smartare löpning (Norstedts)

Share: