M

7 saker du ska undvika på Göteborgsvarvet (och andra lopp)

av | maj 19, 2017 | Blogginlägg | 11 Kommentarer

Du har tränat, tränat och tränat enligt konstens alla regler. Tävlingsdagen närmar sig och det är lätt att man blir nervös och begår en massa onödiga misstag. Här är 7 vanliga missar som du vill slippa, till exempel under morgondagens Göteborgvarvet:
1. Du kommer för sent och måste stressa
När min kompis Nina och jag skulle springa halvmaran i Amsterdam 2012 skulle vi stå i startfållan längst fram, problemet var bara att vi läste kartan fel och ställde oss längst bak. Det här insåg vi när det var typ fem minuter till start, så vi fick stresstränga oss fram (inklusive hopp över taggtrådsstängsel) och hamnade på rätt ställe med andan i halsen. Visserligen gick loppet riktigt bra för oss båda, men det här vill jag inte uppleva igen. Det gäller att komma i tid till tävlingsområdet och ta reda på var du ska stå när starten går. Att lämna in väskan, köa till toaletten och pyssla med det ena och det andra inför start tar längre tid än man tror.

2. Du äter fel
Att trycka i sig pasta tills det kommer ut spaghetti genom öronen kvällen före eller att vräka i sig frukost på tävlingsdagens morgon är ingen bra idé. Testa inget i kostväg som du inte har provat tidigare och ta det lugnt med alkoholen. Visst kan det vara en god idé att kolhydratladda lite inför ett längre lopp som en mara, men överdriv inte. Bara det faktum att du drar ner på träningen kommer att göra att du förbrukar mindre energi och kroppen får möjlighet att lagra in mer glykogen i musklerna helt utan att du behöver tillföra extra kolhydrater.
3. Du är felklädd
Det vanligaste misstaget är att man klär sig för varmt. Vet inte hur många gånger jag har sett löpare tvingas ta av sig löparjackan och knyta den runt midjan en kilometer in på en mara. Vet du med dig att du är frusen, ta med dig en tröja som du kan kasta av dig innan startskottet går (många lopp samlar in dessa plagg och lämnar till välgörande ändamål!) eller kör sopsäckstricket (klipp hål för huvud och armar i en sopsäck som du sedan klär på dig). Även om du brukar ha på dig mer kläder under träning så springer du (oftast) snabbare under ett lopp och blir således varmare. Det är skönare att ha så lite kläder på sig som möjligt, så varför inte kopiera eliten och köra med lätta handskar, armvärmare och mössa ihop med t-shirt och kortare shorts/tights om du vågar…
Prag Marathon
4. Du låter nervositeten ta över
Det är lätt att låta nervositeten ta över när du kommer till tävlingsområdet, ser alla löpare och hör speakern prata. Du blir tagen av stundens allvar, börjar tveka på din förmåga och om du har tränat tillräckligt. En viss anspänning är bara bra inför ett lopp, men låt inte fjärilarna i magen ta överhanden. Intala dig själv att du är väl förberedd, att du kommer att ha roligt, att du kommer att vara stark och springa i mål med eleganta steg. Visualisering är a och o för ett lyckat lopp.
5. Du håller dig inte till planen
När man startar ett lopp är benen ofta utvilade och pigga, naturligt eftersom du har tagit det lugnare med träningen i några dagar. Det är då lätt att gå ut för hårt och krokna rejält efter ett tag. Det vill du inte vara med om, tro mig, så se inledningen av en halvmara eller mara som uppvärmning. Spring enligt plan, gärna lugnare, och var trygg i förvissningen om att du gör rätt. Det är en oerhörd kick att sedan kunna plocka trötta löpare i slutet av loppet och kunna spurta in i mål!

6. Du har inte förebyggt skavsår
Under ett lopp svettas man normalt mycket mer än under ett vanligt träningspass och det ökar risken för skavsår på diverse ställen. Förebygg genom att ta hand om fötterna inför loppet, smörj in dem med till exempel Sportslick, klipp ner naglarna och använd bra strumpor som du har provat ut tidigare. Strumporna får gärna ha lite förstärkningar vid häl och trampdyna för att minimera friktion och därmed skavsårsrisk. Plåstra om hälar och tår om du vet med dig att du brukar få skavsår där. Tejpa bröstvårtor (om du är man) och om du är kvinna kan det vara en bra grej att smörja in huden som ligger an mot klädkanter och sömmar med vaselin eller Sportslick.
7. Du kollar på klockan när du springer i mål
Ofta sitter det fotografer och tar bilder under loppet som du sedan blir erbjuden att köpa. De här bilderna kan vara ett kul minne, men hur kul är det att få en bild som visar en stressad löpare som kollar på klockan när han eller hon springer i mål? Släpp klockan och visa din glädje genom att höja armarna i skyn och fyra av ditt mest bländande leende.
Till sist: STORT LYCKA TILL!! Och om någon har fler tips är det bara att skriva i kommentarsfältet! På bilderna ovan ser du mig under Aruba Half Marathon och Prague Half Marathon.
(Foto bilderna ovan: Jonas Hansen)

Taggar

11 Kommentarer

 1. Kajsa

  Tack för grymma tips, blir perfekt inför Varvet imorgon 🙂

  Svara
 2. Kjell.Nilsson

  Lycka till alla ni som ska springa varvet bra tips från Petra.
  Här kommer ett löjligt enkelt tips som jag missat 8-9 lopp men sedan något år är noga med.
  Värm upp själv god tid innan bestäm vilka övningar.Jag fokuserar på sätesmuskler,vader,axlar m.m
  Sedan kan ni delta i den uppvärmningen som ofta är gemensam på de flesta lopp verkar någon
  övning ovan och konstig avstå ! .
  Ni kan redan efter frukost mjuka upp kroppen lite jag har efter 10 Marathon lopp börjar lära mig Yoga
  även där finns det enkla bra övningar

  Svara
 3. Malin

  Tack för supertips inför morgondagen!! Åker med löpartåget och får nummerlappen då så jag behöver inte stressa till expot ?Om det är nåt jag är noga med så är det uppvärmningen och ser till att benen inte känns så stela.
  Har fått tips från coachen att verkligen inte slarva med vattnet då det ser ut som att det blir värmebölja där nere ?☀️
  Dessa tips är nog med stor säkerhet nödvändiga inför maran i Stockholm om två veckor ??

  Svara
 4. Tess

  Tack för bra tips??inför morgondagen!

  Svara
 5. Helena

  Klockrena tips 🙂
  Ett annat är att inte dricka en sportdryck eller äta gels/bars eller liknande under loppet om du inte testat dem tidigare. Kolla med arrangören innan loppet vilken sportdryck de kommer använda, införskaffa lite av den, blanda enligt anvisning och testa på träning så att inte magen kommer med en dålig överraskning under loppet….

  Svara
 6. Stefan

  7 kompletterande tips
  I startfållan innan om skorna sitter bra på fötterna, gör dubbelknutar på skosnörena. I trängseln i starten är det lätt att någon råkar trampa på din fot lite lätt och då fastnar i ditt skosnöre och skosnöret går upp. I en trång start är det inte lätt att hitta en yta att stanna för att knyta om.
  Töm tarmen i bekväm tid innan start exempelvis innan då åker till starten. Att behöva nervositetskissa innan går fort och kan ofta göras bakom en buske, men att köa skitnödig till bajamajor bland alla skvättkissare är rätt jobbigt.
  Lär dig hur du grabbar en pappmugg springande och hur du kniper ihop toppen så du bara spiller en del av vätskan , pröva också så du kan göra det med båda händerna för ibland står vätskan på vänster sida. Träna också på hur du suger i dig vätskan ur en ihopknipen mugg medans du springer.
  Är det motvind på banan, så spana framåt och leta upp en bred löpare framför dig som ser ut att springa i ditt tempo. Spring i kapp och spring i lä bakom.
  Undvik inte pölar, utan spring igenom dem. I större lopp riskerar du att bli påsprungen när du girar oväntat. Dina skor kommer ändå att bli våta när du springer igenom en västskekontroll eller en bandusch.
  Gena inte genom att springa utanför banan på trottoarer eller vid sidan om vägen om du känner till banan väldigt väl. Du riskerar att springa på någon eller något som en kabel, när du lämnar den tänkta löpvägen.
  I större lopp med trängsel och många löpare är det viktigt att du har koll på var du sätter fötterna och vad du har framför dig hela tiden, så då går det inte att knappa på mobilen eller löparklockan. Så inga selfies eller sms medans du springer och lämna helst mobilen hemma, du har ju ändå inte tid att svara.

  Svara
 7. Hanna

  Vilka bra tips!

  Svara
 8. Linda

  Tack för tips!!
  Andra Göteborgsvarvet för mig och kände mig ?? hela vägen!
  Fasiken vad stolt jag är som klarar detta! Gåshud hela vägen! I Love löpning ❤️️

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen