M

3 grymt bra träningstips som är klockrena just nu

av | apr 14, 2020 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

Inställda lopp, träningsresor och pass med stora löpargrupper. Att motivationen sjunker som en sten för många är kanske inte så konstigt. Men det finns faktiskt också fördelar med rådande situation. Här är några av dem, kvalitetssäkrade av mig! 

1. Unik chans till längre tid av sammanhängande träning
Lopp kräver alltid en längre tid av återhämtning än vanliga träningspass eftersom de sliter mer, såväl fysiskt som mentalt. Det gör att träningen ”hackas upp” och risken att bli skadad eller sjuk när du har tagit ut dig under ett lopp ökar också. Nu när inga lopp arrangeras har du alltså en unik möjlighet att i lugn och ro kunna förbereda dig inför framtida lopp utan att falla för frestelsen/känna dig tvingad att delta i en massa lopp. Fatta hur du kommer att fara fram som en stark och supersnabb komet när loppen väl drar igång!

2. Du kan i lugn och ro experimentera med olika träningsupplägg
Har kanske norska superlöparbröderna Ingebrigtsens framfart på löparbanorna fått även dig att bli sugen på så kallad tröskelträning? Alltså löpning som är jobbig, men utan att ge dig stumma ben. Tröskelträning tar mer tid än traditionell intervallträning, men den ger oerhört mycket tillbaka i form av sänkt skaderisk och större chans att orka ligga i ett högre tempo under längre tid. Med andra ord som upplagt för en massa nya personbästan, om det är något du är sugen på 😉 Den här tiden av inställda lopp ger dig en bra möjlighet att experimentera lite med olika intressanta träningsupplägg. Alla är vi olika och svarar olika på ett och samma träningsupplägg, det är ju just därför som generella träningsprogram sällan fungerar optimalt. Men nu har du alltså chansen att se exakt vad som fungerar för dig. Den chansen borde du verkligen ta. Lägg in lite snabbare partier i dina långpass, byt ut intervallerna med ståvila mot sammanhängande löpning i tröskeltempo, lägg in tung styrketräning då och då osv. And let the magic happen!

Mer om tröskelträning plus konkreta tips på pass hittar du här!

Ett mycket bra poddavsnitt om tröskelträning hittar du här!

3. Träna med löpcoach för att få till tävlingsliknande träningspass
Med nummerlapp på bröstet och en massa andra löpare runtomkring lyckas de flesta springa i farter som de aldrig skulle klara på träning. Så, för att hålla igång kvalitén i din träning nu när det inte går några lopp är ett hett tips att med jämna mellanrum boka in ett pass med löpcoach. Att få individuell coachning av någon som har tänkt ut ett pass utifrån just dina unika förutsättningar är en upplevelse som alla borde testa. Jag tränar själv regelbundet med en löpcoach och inför de passen går jag runt med lätt ångest några dagar i förväg. Men känslan efteråt är alltid helt magisk! Jag kan liksom direkt känna hur jag utvecklas som löpare och det är verkligen helt fantastiskt för motivationen. Så, testa gärna du också om du har möjlighet ekonomiskt såklart. Det är dyrt, men klart värt pengarna. Och springa lopp är ju inte heller gratis.

Har du fler smarta träningstips som funkar extra bra just nu? Kommentera gärna!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen