Trött på effektivitetshetsen!

petramanstromIntervallträning, Livet, Livsstil, Löpning, Motion, Personlig utveckling, Träning, Träningsfilosofi, Träningsprogram4 Kommentarer

effektivitetshets

Skrev tidigare idag på mitt Instagram om den effektivitetshets som råder och som jag tycker är väldigt onödig. Vi lever ju i ett i övrigt så kravfyllt samhälle.

Här tänkte jag utveckla mer hur jag menar. Läste nyligen i en löpartidning en text där det bland annat stod:

”Se till att alla pass är effektiva och har ett syfte! Att vecka ut och vecka in beta av tre medellånga distanspass är ganska trist och långtifrån ett optimalt utnyttjande av träningstiden.”

Sådana uppmaningar gör mig lite ledsen. För med detta säger man ju att man inte utnyttjar träningstiden optimalt om man ”bara” ger sig ut och springer tre medellånga distanspass per vecka. Nej, om man har som huvudmål att PRESTERA MER och BLI SNABBARE så är det säkert bättre att variera passen mer, vad gäller fart och distans.

LÄS OCKSÅ: Trött på träningshetsande bloggare? Läs då detta!

Men alla människor har ju faktiskt inte prestationsmål med sin löpning. Många ser sina lugna, sköna distanspass som mental avkoppling och en skön frizon från vardagens krav. Stressen minskar och välmåendet ökar. Snacka om effektivt utnyttjande av träningstiden, om du frågar mig!

Det sköna med att vara en glad motionär är att ha friheten att kunna lägga upp sin träning precis som man vill. Tänk vad jobbigt att vara elit och vara tvungen att träna ett visst pass en viss dag. Det slipper ju du, njut av det om du hör till dem som lätt får prestationsångest och börjar tycka att löpningen har blivit ett nödvändigt ont.

LÄS OCKSÅ: Om tokträning och hetsbantning

På ett sätt är jag tacksam över hälsporren och graviditeten som tvingade mig att göra ett uppehåll med kontinuerlig löpning i nästan ett och ett halvt år. För nu fokuserar jag helt och hållet på glädjen och njutningen i löpningen, prestationsmålen har jag lagt på hyllan på obestämd tid. Och det är fantastiskt skönt 🙂

DU bestämmer hur DIN löpning ska se ut. Ingen bok, artikel eller bloggare gör det, det är DU som är bossen. Visst är det superbra?

0

4 Kommentarer är aktiverade “Trött på effektivitetshetsen!”

  1. Sitter i soffan med en skål kvällsfika efter min första löprunda på ett par veckor och säkerligen min femte löprunda på 11 månader. Efter att jag fick barn är träningen lågprio och styrketräning går före kondition. Trots det anmälde jag mig tillsammans med mina kusiner till midnattsloppet och jag ska springa min första mil. Tankarna kommer om tidskrav och träningsupplägg. Läser ditt inlägg och stannar till. Nej, löpningen ska bli min frizon och meditation. Inga krav och inga mål. Bara ut och andas och låta kroppen röra på sig. Tack!

    0
  2. Det tog mig lång tid att komma ifrån den hetsen och istället tänka ”långsamt kommer man längst”. Har ofta bränt ut mig då jag tränar. Nu har jag som mål att motionera trettio minuter tre gånger i veckan. Vad jag gör är inte av så stor vikt. Jag älskar att springa men mår inte kroppen så bra tar jag hellre en promenad. Och så vardagsmotion på det (alltid ta trapporna, stå istället för att sitta). På så vis hoppas jag få in en riktigt god vana som leder till att jag har kraft att springa min första halvmara om två år. Good enough! Tack för en inspirerande blogg!

    0
  3. Så klokt. Håller med. Den här hetsen som sprider sig bland motionärer tror jag inte är av godo för alla. Prestationsmål är inte rätt för alla. Eller rättare sagt – prestation kan vara att fortsätta löpträna år ut och år även om jag inte förbättrar min miltid alls. Prestation kan inte alltid mätas i siffror!

    0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte Obligatoriska fält är märkta *