M

Testa min löparfrukost med kalkon- och äggmacka

av | nov 4, 2017 | Blogginlägg, Mat, Samarbeten | 1 kommentar

Vad ska en löpare äta till frukost? Frågar du mig så kommer man i alla fall inte särskilt långt med en smoothie eller liknande. Jag behöver rejälare prylar – som bland annat ordentligt med mättande kolhydrater och fibrer.
sponsorbalk
För ett tag sedan skrev jag ju om den goda nyheten att bröd äntligen har börjat få lite bättre rykte igen. Framför allt har man slutat dra allt bröd över en kam, vilket känns som en välkommen utveckling. I perioder har jag testat att dra ner på bröd, pasta och liknande men det har alltid slutat med att jag inte haft ork att göra något. Min slutsats är därför att (surprise!) vi alla är olika: somliga mår toppen av att äta mycket kolhydrater, andra inte.
Sedan är det ju så att kolhydrater kroppens favoritbränsle. Hjärnan är ett krävande organ som behöver mycket energi och särskilt om du tränar mycket fungerar det inte att dra ner på kolhydrater, då kommer det att kännas som att köra en bil utan luft i däcken.
Men åter till frukosten: jag får ofta frågor om just frukostar för löpare. Och basen har alltid varit ett gott bröd med pålägg, kaffe och juice. Här nedan kommer receptet på den superenkla och supergoda ägg- och kalkonmackan:
1 macka
1 Frökuse från Fazer
1 ägg
Ev lite bredbar färskost 

2 skivor rökt kalkon
1 skiva tomat
Senap

Ruccola
Örtsalt
Svartpeppar
Rosta Frökusen i brödrost eller ugn, den får absolut inte bli bränd utan bara anta lite gyllene färg. Stek ägget – vändstekt eller ej bestämmer du själv. Om du vill breder du sedan lite färskost på varje brödskiva. Därefter lägger du lite ruccola på underskivan, därefter kalkonskivorna som du eventuellt också brer lite senap på. Efter det lägger du på en skiva tomat och till sist det stekta ägget som du eventuellt saltar och pepprar. Avnjut direkt, gärna tillsammans med en kopp färskbryggt kaffe, körsbärsjuice (superdryck för löpare på grund av högt innehåll av antioxidanter) samt yoghurt med müsli. Fler tips på härliga frukostar hittar du här.
En bättre start på dagen kan man inte få! Hur startar du helst din morgon? Och vilken är din relation till bröd?
Foto bilden ovan: Petra Månström

Taggar

1 kommentar

  1. Linda Assarsson

    Älskar mackor ❤️
    Toppenbra tips Petra ?
    Och just detaljen med macka OCH yoghurt/musli! Jag äter alltid båda delar ? Och jag behöver det för att orka och må bra ❤️ Märker dock att jag med andras mått mätt äter väääldigt mycket till frukost ?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen