M

Svar på era frågor från Instagram – del 2

av | jul 27, 2018 | Blogginlägg | 4 Kommentarer

I det här inlägget fortsätter jag att besvara några av alla de frågor som kom in när jag testade den nya frågefunktionen på Instagram. Den första omgången svar hittar du här.
Hur styrketränar du din kropp?
– Precis som många andra löpare så är jag inget stort fan av klassisk styrketräning på gym. Men som tur är har jag upptäckt en massa andra roliga träningsformer med funktionell styrketräning i grupp, då blir det både roligare och lättare att få till passen. Sedan urminnes tider är jag trogen medlem i Friskis & Svettis (är även redaktör för deras magasin Friskispressen) och mina favoritpass där är bl a skivstång, cirkelfys, HIT och skivstång/intervall. Märker tydligt hur viktig den här alternativa träningen är för mig, fuskar jag med den kommer ryggontet som ett brev på posten.
Hur hittar du lugnt i all fart med företag och familj? Hinner du stanna upp?
– Mycket bra fråga! Det är inte alltid det lättaste och jag skulle kunna skriva massvis med blogginlägg (ja, en hel bok!) om just det här. Men kortfattat så tror många att jag driver ett mediehus med många anställda, de flesta tappar hakan när jag berättar att jag inte har några anställda och gör i stort sett allting själv. Eller, okej… All redovisning samt produktion av mina poddar har jag lagt ut på andra, men resten gör jag själv. Jag tycker att det kan vara svårt att logga ut helt från sociala medier och visst är det inte alltid jättepopulärt här hemma med de många timmarna jobb som krävs för att mitt företag ska gå runt.

Hur ”stort” var ditt namn ”Maratonpetra” innan du vågade satsa på eget företag?
– Också en bra fråga! Hur vet man om ens varumärke är stort och starkt? I mitt fall var det en stark känsla av att jag ville satsa på något eget och bryta mig loss från den anställning jag hade tidigare som var avgörande. När erbjudandet om att ta ett avgångsvederlag dök upp nappade jag direkt. En annan starkt bidragande faktor till att jag satsade på eget företag var att min son föddes och att det då gick upp för mig vad som är viktigt på riktigt. För mig var det att ha ett flexibelt och stimulerande jobb där jag kunde jobba mycket hemifrån eller åtminstone inte behövde ha en massa ”face time” på ett kontor.
När började du springa?
– I december 2009, blir alltså tioårsjubileum nästa år! 😉
Hur lång är du?
– Jag är 1,75 m lång.
Springer du varje dag? Och tänker du på vad du äter?
– Jag springer tre-fyra gånger i veckan (oftast tre) och visst tänker jag lite på vad jag äter. Framför allt äter jag bara när jag är hungrig och undviker att äta mig sprängmätt. Jag har turen att ha en sambo som är kung i köket och det är förstås guld värt för en löpare som gör av med en hel del energi varje dag. Dessert äter jag varje dag, det är ett måste – och gärna ett-två glas vin till maten. Bröd och pasta är det bästa jag vet och på senare tid har hela familjen börjat äta mer vegetariskt, något som jag hittills bara har märkt positiva effekter av.
Tips på hur man undviker illamående efter ett lopp, t ex en halvmara?
– Mycket bra fråga! De gånger jag har mått mycket illa efter ett lopp har jag antingen haft en infektion i kroppen som jag vetat om i bakhuvudet men ignorerat, eller så har jag ätit för tätt inpå eller för lång tid före loppet. Jag vet med mig att jag har känslig mage och då krävs det lite finlir och extra omsorg om magen inför lopp. Jag tar alltid två Imodiumtabletter cirka en-två timmar före ett lopp, något som jag upplever lugnar magen en hel del. Jag tar också tillskott av mjölksyrabakterier som jag tycker har förbättrat min maghälsa.
Du har inte funderat på att dra ihop en löpargrupp?
– Absolut! Det har jag. Problemet är bara att det är ett rätt tidskrävande jobb som tyvärr inte är särskilt lönsamt. Och att driva en löpargrupp på ideell basis har jag tyvärr inte varken tid eller resurser till.
maran
Av alla lopp du sprungit, vilket skulle du helst rekommendera för upplevelse/omgivning?
– Helt klart något av loppet under Mauritius Marathon! Fantastiska omgivningar och en helt magiskt vacker bana utmed Indiska oceanen, genom mysiga byar och kant i kant med vajande sockerrörsfält. Och så avslutning på en superfin strand! Dessutom är människorna på ön mycket vänliga och maten galet god, en härlig mix av det bästa från det afrikanska och asiatiska köket!
Skulle vara kul om du kunde ha en föreläsning om löpning, känslor och prestation?
– Håll utkik i höst! Kommer bli en hel del av den vara då, kan jag avslöja 😉
Vad är ditt bästa tips för att motivera sig till att träna när man egentligen inte alls vill?
– Lura hjärnan! Det kan du göra genom att stämma träff med en träningskompis, boka in dig på något annorlunda pass som du inte testat tidigare eller kanske gå med i en löpargrupp. Bra musik och snygga, sköna kläder och skor brukar också göra gott för motivationen, liksom bra poddar!
Foto bilderna ovan: Jonas Hansen

Taggar

4 Kommentarer

 1. Sofia

  Kul att läsa svaren. Spännande med kommande föreläsningar senare i höst. Skulle vara kul med någon löparhelg/träningshelg.
  Vilken är din favoritdistans att springa? Har du sprungit Stockholm halvmaraton?

  Svara
 2. Ulrica

  Intressant. Får man fråga hur långt du springer varje pass i veckan?

  Svara
 3. Karin

  Härligt att vi tänker exakt lika när det gäller matvanorna. Jag har alltid förespråkat just den linjen.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen