M

Snälla, sluta unna dig saker!

av | okt 30, 2015 | Blogginlägg | 3 Kommentarer

candy_pink

Varför begränsa sig till någon gång ibland om man verkligen gillar något? Det är i alla fall min melodi. Foto: Pexels.com.


Det finns ett uttryck som jag har extremt svårt för och det är det här med att ”unna sig”. Lite som att normalläget skulle vara något slags läge där man avstår från saker.
Personligen tror jag mer på att njuta av livet, det vill säga att göra unnandet till vardagsmat. Hur gör man då det utan att det blir för mycket av det goda då, undrar kanske någon. Jo, jag är övertygad om att de flesta av oss har en tendens att överäta om det är så att vi förbjuder oss själva att äta vissa saker för ofta.
LÄS OCKSÅ: Här är mina 5 kostbudord
Tänk själv hur det var när föräldrarna sa att du inte fick göra si eller så – då var det ju precis si eller så man ville göra. Bara för att det var förbjudet. Det blev en kittlande känsla att bara testa. Fundera nu på hur det skulle vara om du istället sa till dig själv att jag äter precis det jag är sugen på. Jag vill ha balans i mitt liv och det som kanske inte anses vara nyttigt är sådant som jag ändå gillar och som jag inte vill avstå från, alltså äter jag lite av detta varje dag.
Författaren och advokaten Jens Lapidus berättade i min nyligen gjorda intervju med honom för Maratonpodden att han älskar bullar och godis. Därför äter han en bulle varje dag, till eftermiddagskaffet. Jag tycker att det är en underbar inställning. Själv är jag just nu galet förtjust i saltlakrits, kardemummabullar och fudge. Nyttigt? Nej, kanske inte om man frågar hälsoexperterna. Gott? Ja! Därför äter jag gladeligen lite av dessa tre nämnda saker varje dag. Japp: varje dag!
LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!
Vart vill jag då komma med den här utläggningen? Jo, snälla sluta unna er saker! Att känna att större delen av ens vakna tid går åt till att förbjuda sig själv än det ena, än det andra känns väldigt tråkigt. Visst, somliga har ett sockerberoende och då kan det vara svårt att bara äta lite av det där man är beroende av. Då får man ta till lite mer drastiska åtgärder. Men de flesta av oss är inte beroende utan har bara hamnat lite fel och behöver ändra tankesätt för att få balans i sin kosthållning. Balans är nyckelordet här, för mig är det superviktigt med balans mellan nyttigare mat och mindre nyttig mat. Precis som jag behöver balans mellan vila och träning för att må bra.
Så vad säger ni, ska vi sluta unna oss? Och istället börja njuta av livet?

Taggar

3 Kommentarer

 1. Alexandra - starkochglad

  Du är grym, håller helt med!! Vem uppfann egentligen uttrycket ”unna sig”?! 🙂

  Svara
 2. PPIP

  Jag ska sluta ”unna mig” saker när du slutar träna ditt ”pannben”.

  Svara
 3. Elin

  Jag älskar denna idé! Jag själv har kommit på att jag får mycket mer balans i både kost och vardag när jag äter det jag vill i rimliga mängder varje dag! 🙂 Annars blir det lätt jag ”avstår, avstår, avstår, avstår” och sen, BAM, så överäter jag! Vilket varken är eller känns bra!! Därför är din idé riktigt bra 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen