M

Släpp sargen och bli en stjärna!

av | jan 4, 2017 | Karriär, Personlig utveckling | 6 Kommentarer

”Näääää, det där har jag aldrig provat. Det där med karriär är inget för mig. Jag trivs med det jag gör nu, det är sådant jag känner till och som jag är trygg i att göra.”
Alla som blir lite (eller mycket) provocerade av uttalanden liknande det ovan räcker upp en hand. Jag gör det definitivt! Varför? Jo, för att jag vet hur jobbigt det är med förändring. Men jag vet också att förändringar, ofta ganska radikala sådana, är den enda vägen till utveckling.
I november 2009 hade jag ingen aning om att jag en månad senare skulle ha en startplats till Stockholm Marathon året därpå. I november 2009 visste jag inte heller att jag sju år senare skulle ha min forna hatidrott löpning som största fokus i mitt arbete. Jag visste inte heller att jag var en person som höll på med karriär, det trodde jag var för andra.

Behöver inte vara jättestort

Nu säger jag inte att alla måste släppa allt de har för händerna och säga upp sig från sitt jobb. Eller sälja allt och flytta utomlands. Det behöver inte vara jättestora förändringar. Men att då och då gå utanför den trygga, invanda vägen ger så otroligt mycket tillbaka.
Jag hatälskar att ruska om mig själv och ge mig jobbiga utmaningar. Här är en lista över sådana utmaningar som jag brukar plocka upp lite då och då. De är alltid lika jobbiga, lite som sommarmygg, men man känner sig så otroligt stolt över sig själv när man har klarat av dem:

 • Bjuda en person som jobbar med något jag gärna skulle vilja jobba med framöver på en förutsättningslös lunch.
 • Våga säga nej till saker och underbygga nejet med välgrundade argument.
 • Våga inleda en konversation om väder och vind med en främmande människa som verkar intressant, på tunnelbanan, i en hiss, en toakö eller var som helst.
 • Våga ställa en fråga där jag riskerar att få ett nej (hänger mycket ihop med punkt 1).

Ovanstående utmaningar har lett till väldigt, väldigt bra saker för mig så de är klart värda att testa. Alla handlar de ju om att våga släppa kontrollen, något som många av oss tycker är extremt jobbigt. Att släppa sargen och våga satsa – och bli en stjärna! Har du egna utmaningar som brukar leda dig långt? Berätta gärna!
(Foto bilden ovan: Jonas Hansen)

Taggar

6 Kommentarer

 1. Ann-Sofie

  Så inspirerande att läsa! Tack! Det är precis där jag står just nu… Jag måste skaka om mig rejält och ta mig en funderare. Släppa sargen, våga hoppa, lita på att vingarna bär osv…. Tack för tänkvärd lista med bra punkter.
  Gaaahhh… läskigt, men kul och spännande.
  Framtiden-Här kommer vi!

  Svara
 2. Anna Olofsson

  Samma som Ann-Sofie i tidigare kommentar. Jag behöver en förändring vad gäller mitt arbete. Jag har inte klurat ut vad det skulle innebära dvs vad jag vill arbeta med ännu. Det är jobbigt att stå vid ett vägskäl och veta vad man har och kan och inte veta vad man vill och var jag är på väg. Det är inte målet som är belöningen utan vägen dit tänker jag.

  Svara
  • Petra Månström

   Helt sant! Man kan vara på väg och plötsligt bara hittar man något som känns självklart. Är säker på att du kommer att hitta din grej snart!

   Svara
 3. Sara Borg

  Utmaning = utveckling = sant! Så bra!

  Svara
  • Petra Månström

   Amen! Skönt när man kommit till insikt om det, då blir resan framåt enklare.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen