M

Så powerdressar du inför loppet – 5 supertips!

av | jun 15, 2016 | Blogginlägg | 6 Kommentarer

powerdress
Att klä sig i särskilda tävlingskläder inför ett lopp är ett sätt för mig att hamna i rätt sinnesstämning. 
Genom att dra på mig de där speciella tightsen eller de där utvalda tävlingsskorna talar jag om för skallen och kroppen att nu är det fest. För ja, en tävling är fest för mig. Man minglar med en massa härliga löpare och det om något är väl fest?
LÄS OCKSÅ: HEJA MORSAN!!
Hur som helst, jag har genom åren samlat på mig lite tankar om hur man ”powerdressar” bäst inför ett lopp. Här kommer mina fem bästa tips:
1. Stick ut ordentligt
Färg, färg, färg! Ju mer du syns, desto mer pepp får du från publiken. Och pepp är det ju som bekant få som inte gillar, så satsa på en rejäl färgexplosion!
LÄS OCKSÅ: Kulpass – som långpass fast roligare!
2. Lämna löparjackan i väskinlämningen
Ser ofta folk som springer lopp i löparjacka, men redan efter några kilometer stannar de och tar av sig jackan och knyter den om midjan. Sedan är jackan bara en onödig vikt under resterande del av loppet. När du tävlar springer du oftast mycket snabbare än på träning och du blir svettigare. Alltså är sannolikheten att du kommer att behöva en jacka mycket liten. Dessutom: jacka förknippar man med träning – och nu är det ju lopp, eller hur? 😉 Att småfrysa lite i starten är en bra tumregel för hur klädseln ska kännas. Kör hellre långärmad tröja än jacka om du är fryslort.
3. Tävlingsskor
Att ha ett par särskilda tävlingsskor som du plockar fram när det är dags för lopp är roligt att ha. De får gärna vara lite lättare än dina vanliga löparskor och gärna också färgstarka. Viktigt dock att du liksom andra löparskor har sprungit in tävlingsskorna så att du undviker obehagliga överraskningar som skavsår.
LÄS OCKSÅ: Köp min bok till specialpris!
4. Färgstarka strumpor
Chockrosa, leopardmönstrat, neongrönt… Bara fantasin sätter gränserna, våga rocka loss lite när det gäller fot- och benbeklädnaden på loppet!
5. Lämna vätskebältet hemma
Med risk för att låta löparsnobbig, men vätskebälte känns lika mycket ”träningslöpning” som att springa lopp i jacka. Jag gillar att känna mig avskalad och fri när jag springer lopp (bortsett från hörlurarna då, men bra ljud kan ju ej kompromissas bort!), därför får vätskebälte och andra träningsgrejor vackert stanna hemma.
Till sist: stort lycka till på loppet och har du fler bra tips, skriv gärna i kommentarsfältet!
(Bilden högst upp: min tävlingsoutfit under Linköping Halvmarathon förra helgen. Lite varmare tröja eftersom jag ville vara beredd på oplanerade stopp för att serva bebis i vagnen. Nyinköpt, chockrosa keps och leopardpowertightsen! Foto: Jonas Hansen.)

Taggar

6 Kommentarer

 1. Gemma

  Lila hår brukar alltid funkar bra

  Svara
  • Petra Månström

   😉

   Svara
 2. Therese

  Du är så himla cool och snygg i dina solbrillor. Hur hittar man ett par som sitter bra och inte känns ”i vägen”? Jag gillar att foka på outfit inför lopp, det tar bort nervositeten att få koncentrera sig på andra väsentligheter. Jag gillar tema; färg eller mönster. Sist fick jag dock byta byxor då min 6-åriga dotter undrade varför jag skulle springa i trosor. De korta tightsen har nu förpassats till skamvrån i garderoben.

  Svara
  • Petra Månström

   Hej! Jag gillar X-Kross by Sziols, det är det enda sportglasögonmärke jag har använt på samtliga lopp och pass typ sedan jag började springa. De är snygga, de sitter bra, ventilerar bra och är helt enkelt bäst. Dessutom kan du byta ut bågar och linser efter tycker och smak. Lycka till!

   Svara
   • Therese

    Tack för tipset!

    Svara
 3. Linda Assarsson

  Vilka bra tips!!
  När jag springer lopp springer jag utan musik, utan klocka, helt ”naken”! Jag bara kör på känsla och för mig har det funkat kanonbra 🙂
  Börjat bli väldans sugen på att anmäla mig till ett nytt lopp nu, det är en härlig känsla att springa lopp! Och en väldans bra motivation 🙂
  Tack för din grymma podd Petra!! Den förgyller många löppass och promenader 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen