Så påverkas din kropp av löpning med vagn
Springa med löparvagn är en sysselsättning som lockar många löparintresserade småbarnsföräldrar. Men hur påverkas egentligen löpningen av att man har vagnen med sig?
Och är påverkan positiv eller negativ? Kan man rentav skada sig om man springer för ofta med löparvagn eller hur är det egentligen? De här frågorna ställde sig nyblivna pappan Rory O’Sullivan, fysioterapeut och maratonlöpare med pers på 2.44.
Eftersom han inte hittade särskilt mycket fakta i ämnet bestämde han sig för att göra en egen studie. De goda nyheterna är att löpning med vagn inte påverkar tillräckligt mycket för att orsaka skador, men ändå så pass att det är en god idé att göra en del förebyggande stretch- och styrkeövningar.
Läs mer här – riktigt bra artikel! Och ni föräldrar som har erfarenhet av löpning med vagn, dela gärna med er av era erfarenheter i kommentarsfältet!
Det bästa är nog att variera träningen också, köra löpning utan löpvagn ibland (omöjligt i början såklart men vänjer ni sen lillen att dricka mjölken ur flaska så kan du ge dig ut på löp-pass ”ensam” också medan pappan matar med flaskan, så gjorde en kompis till mig som desperat ville ut och rida och funkade jättebra 🙂 ). Och sen fortsätta med spinning och övrig alternativ. Ingen tanke att låta mästrande för du har säkert stenkoll på hur du ska lägga upp träningen, men vet av egna erfarenheter hur övertänd man kan bli på löpningen när man varit från den ett tag- och så kommer skadorna… Ha en kanonfin dag 🙂
Att se sin 2,5-åriga dotter bli ledsen när när sonen på 10 månader får följa med för första gången ser jag som ett riktigt gott tecken. Eftersom barn älskar fart och fläkt kommer uppskattar de att hänga med ut på rundor. En löparvagn bör vara en naturlig del i alla familjehem. Men passa på att inte tappa hållningen vid längre pass. Lätt att krokna i slutet av passen och falla framåt med överkroppen och snedbelasta.