M

Så håller du liv i löpningen under semestern

av | jun 11, 2015 | Blogginlägg | 0 Kommentarer

Det fanns en tid när jag spenderade större delen av min lediga tid på gymmet, aerobics och styrketräning var huvudaktiviteterna. Så fort semestern närmade sig oron på: finns det något gym dit jag ska resa? Hur ska jag annars få till träningen, ett gym är ju nödvändigt?

Det slutade ofta med diverse styrkeövningar på hotellgolvet. I slutet av 2009 kom löpningen in i mitt liv och jag blev lite mer flexibel. Skönt faktiskt. För jag hade tröttnat på aerobics och gym och ville inte vara så bunden av träningstider. Löpningen blev en räddare i nöden. Men hur gör man på solsemestern när det kanske är kokhett och man hellre ligger på stranden med en drink i handen än tränar? Här kommer lite tips, baserade på egna erfarenheter jag har gjort genom åren:

1. ”ONLY MAD DOGS AND ENGLISHMEN ARE OUT IN THE MIDDAY SUN”
Självklart bör du ta med dig löpardojorna på resan, om inte annat så för att ha sköna skor att stoppa ner fötterna i när du fått skavsår av flipflopsen. Skämt åsido. Ska du ta en löptur och du befinner dig på ett varmt ställe är det morgonpass eller kvällspass som gäller. Före kl 9.00 på morgonen och efter kl 17.00 på eftermiddagen kan vara något slags riktmärke, beror förstås på var du är. Men springa mitt på dagen gör ingen glad, allra minst din vätskebalans. De enda som bör springa då är eventuella aspiranter till något ökenmaraton.

2. SPRING I VATTNET
Malin Ewerlöf är en stor förespråkare för vattenlöpning. Under sina skadeperioder har hon kört just den här skonsamma träningsformen, vilket hjälpte henne att hålla uppe löpformen. Varför inte köra lite vattenlöpning i havet eller i hotellpoolen?

3. UTNYTTJA OMGIVNINGARNA
Jag vet hur kul det är att springa! Man vill springa jämt. Men om du reser bort till en ny plats under semestern, varför inte utnyttja de möjligheter som närmiljön erbjuder? Finns hotellgym kan du köra lite pass där, finns träd du kan klättra/hänga i, sand du kan kuta korta intervaller i eller kanske stenar du kan lyfta? Det är utmanande och roligt att vara lite kreativ. Gummiband och bollar som du kan fylla med vatten till önskad tyngd är andra bra hjälpmedel när du river av egna, alternativa pass.

4. LETA UPP LOKALA LÖPARGRUPPER
En god vän åkte på weekend till Liverpool nyligen. I förväg hade hon googlat fram en lokal löpargrupp som lägligt nog skulle köra långpass under hennes vistelse, så hon hängde på och fick förutom ett bra pass även annorlunda sightseeing. Kolla upp vad som finns i löparväg dit du ska åka. Kanske finns något gym som organiserar löppass eller någon annan grupp/klubb som springer gemensamma pass regelbundet.

5. GOOGLA FRAM BÄSTA RUTTERNA
Det är inte kul att famla i blindo på en ny plats. Tänker du löpträna på resmålet, googla och se om du hittar några loggade rundor i närheten av där du befinner dig. Mapmyrunär exempel på sajt där du kan hitta många förslag på rundor med tillhörande kommentarer.

BONUSTIPS: Våga vila! Livet är inte ett träningsläger, så se till att tillåta dig själv att släppa lite på kraven och bara njuta. Det ÄR HELT OKEJ att ta flera vilodagar under resan. Det är till och med helt okej att vila helt, kroppen och skallen behöver det ibland. Tids nog är semestern slut och du är åter i gamla vanliga spåret igen.

TILL SIST: Spring, njut och ha en härlig semester!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen