akpase1

Adrian på barnvagnspromenad med mig tidigare idag, som vanligt i sin sköna åkpåse från Elodie Details. Foto: Petra Månström.

Om vi säger så här: att bli förälder just nu är helt livsfarligt. För det finns precis hur mycket djuriskt mönstrade prylar som helst att införskaffa. Napp, senilsnöre till nappen, åkpåse, haklapp, skötväska, regnskydd till barnvagnen…och lite till. Och lite till.

För att ge lite vägledning i djungeln av babyprylar kommer jag här på bloggen att recensera lite saker som jag har fått möjlighet att testa. Nu har turen kommit till ovanstående åkpåse med härligt zebramönster från Elodie Details. En stor anledning till att jag fastnade för just detta företag (förutom att det fanns gott om djurmönstrade grejor) var dess historia.

När grundaren, Linda Sätterström, hösten 2004 väntade sitt första barn föddes idén. Hon letade i butikerna efter bebisprylar som var både funktionella och snygga att se på, men hittade bara det förstnämnda. Så då började hon designa produkter på egen hand. Först ut var en napphållare i tyg – en enkel men genial uppfinning som snart blev en succé. På den vägen är det. Idag har Elodie Details återförsäljare i 35 länder och produkterna säljs också via nätet.

LÄS OCKSÅ: Recension av skötbord – min räddare i nöden

Napphållaren kommer i en framtida recension (den skymtar fram på bilden högst upp, tyget är leopardmönstrat), men den här gången handlar det alltså om åkpåsen, en fiffig pryl som håller barnet varmt när det sitter i barnvagnen. En slags minisovsäck, skulle man kunna säga. Modellen ovan heter ”Zebra Sunshine”, är fylld med fluffig syntetfiber och har ett yttertyg i 100 procent polyester som har behandlats med det ekologiska vatten- och vindavvisande ytbehandlingen ”bionic finish”.

akpase2

Företaget Elodie Details grundades av Linda Sätterström, som inte fann bebisprodukter som kombinerade stil med funktion och därför började tillverka egna. Foto: Petra Månström.

Vidare har påsen hål för 5-punktsbälte, kompatibelt med så gott som alla vagnmodeller. Resår vid toppen som går att vika runt ryggstödet eller vända runt barnet som en luva vid kalla eller blåsiga förhållanden. På baksidan finns en stor ficka som du viker runt ryggstödet, för att förhindra att åkpåsen glider ner. Överdel kan plockas av, praktiskt till exempel när du går i butiker. Insnitt vid fötterna ger extra rörelseutrymme och bekvämlighet. Måtten, 53 x 110 cm, passar en majoritet av barnvagnar på marknaden.

LÄS OCKSÅ: En ny leopard i stan

Jag har använt åkpåsen sedan Adrian föddes, alltså i drygt tre veckor. Han är så förtjust att ligga och mysa i påsen att vi har öppnat upp den och låtit honom ligga kvar och sova i den när vi kommit hem från promenaden. Bra att man kan öppna blixtlåset från båda sidor om öppningen och det är föredömligt gott om plats så att även min bebis, som gillar att sträcka ut benen och sprattla (undrar varifrån det beteendet kommer, hmmm ;-), får svängrum utan att bli kinkig.

Är det något jag ska anmärka på så är det att blixtlåset kan vara lite trögt att få upp respektive stänga då tyget ibland kan fastna i detsamma. I övrigt är det en härlig produkt som är lika snygg som funktionell och priset, omkring tusenlappen, gör den också prisvärd. Runt tusenlappen kan låta dyrt, men tänk på att åkpåsen är en produkt som man använder i stort sett varje dag när man är ute med sitt barn under den kalla årstiden. Så priset per användningstillfälle blir väldigt lågt.

Den som blev shoppingsugen hittar produkterna från Elodie Details i många webbutiker, samt i det kombinerade showroomet och butiken på Jakobsbergsgatan i Stockholm.

Share: