M

HJÄLP!! Panikskrik natten lång!!

av | jun 8, 2016 | Blogginlägg | 17 Kommentarer

meme

Den gångna natten tänkte jag mycket på alla som har kolikbarn. Förmodligen har de det så här typ varje natt.

Hur som helst: just nu skulle jag behöva teatersmink för att få bort de mörka ringarna under mina ögon. Adrian håller på att få tänder och skriker just nu mer än någonsin. Och dessutom är han otröstlig. Vi har googlat och testat allt från bitring som kylts ner i kylskåp, knapra på majskrokar, massera gommen (han vägrar, så den funkade inte) och ge Alvedon när inget annat hjälpte. Dra igång ”Hallonsaft” på mobilen funkade också, tills jag lade ner honom. Då började han gallskrika igen, ett läskigt skrik som jag aldrig tidigare har hört från honom.

Någon som har erfarenhet och några bra tips? Vågar man stryka någon form av bedövningsgel på hans över- och underkäke? Finns sådant för barn? Eller ska man helt enkelt trycka ner bebben i vagnen och gå/jogga ett varv runt kvarteret mitt i natten? Hjälp!! Nu löprunda för att jaga bort tröttheten…

Taggar

17 Kommentarer

 1. Karin

  Men va lustigt! Är i exakt samma situation! Min son är 7 månader och har sedan han var 4 månader sovit ganska bra. Mer hela natten än inte och lätt somnat om även om han vaknat till under natten. Men nu när han får tänder! Vaknar helt otröstlig och vill inte amma inte ligga ner osv.. Det är lite stötvis.. Han fick tredagarsfeber och då var han otröstlig i tre dagar trots bara 38 grader i feber och samtidigt fick han de första tänderna. Sen sov han bra säg tre nätter. Nu har han börjat igen och är otröstlig och det kliar som bara den i munnen antar jag. Sen vill jag ju inte ge alvedon bara så där och sen står det ju att det ska vara max tre dygn i sträck tror jag.. Han fick lite alevedon när han hade 38 nattetid men jag vet inte om det hjälpte.. Det som hittills funkat bäst är att ta in liggvagnen så får jag gunga han till sömns.. Ibland somnar han till en kvart så får jag börja om men till slut funkar det så han sover iaf två-tre timmar till. Igår natt var han vaken tre timmar och inatt bara 1,5.. Lite jobbigt när jag har två till barn. Men hoppas du får något mer och bättre tips så lyssnar jag med 🙂

  Svara
 2. Frida

  Hej!

  Bara en tanke, kanske inte alls är det men jag som haft 2 öronbarn tänker genast öroninflammation, det är enda gångerna jag hört de där skriken som du beskriver. Särskilt när man lägger dem plant i en säng. Tips om det är tänderna har jag tyvärr inte, lite Ipren eller alvedon kanske? Kram!

  Svara
 3. Johanna

  Hej,
  Tänkte samma som Frida här ovan nämnt, öronen. På din beskrivning låter det som att kan vara öronen som gör ont. Typiskt att de gallskriker när man lägger dom ner vid öronvärk.
  Är det bara tänderna så skulle jag fortsätta ge alvedon.

  Svara
 4. Annika

  Enda gången dottern hade såna panikskrik om nätterna var när det börjades drömma. Då hade vi några veckor där jag vankade med henne i famnen nätterna igenom. Sen gick hon tillbaka till sin goda nattsömn (ungen har alltid sovit länge på morgnarna, tack och lov).

  Vi köpte en sån gel till tandköttet utomlands, men jag tror att det finns här på Apoteken också.

  Svara
 5. Tessan

  Tänker som ovan, säker på att det är tänderna? Kan annars vara öronen! 🙂 jobbigt hur som helst och alla barn reagerar så klart olika! Vår dotter får ett hemskt humör när hon har tandsprickning! Även nu i senare ålder över 1 år! Men hon har aldrig reagerat så på natten! Däremot har hon haft både drömmar och någon gång nattskräck då hon skrikit så fast då har det gått över fortare! Ont i öronen däremot kan ju verkligen ge panikskrik när de läggs ned!

  Svara
 6. Eriks

  Min son har fått alvedon (flytande) före läggning när det har varit som värst. Det har hjälpT lite. Dagtid har det funkat att distrahera – öppna förskolan, promenera, träffa nya människor, etc. Omöjligt att hålla honom nöjd eller få honom sty sova om vi bara är hemma när det är tandsprickning på g.

  Svara
 7. Christina

  Exakt sådär gjorde vår son när han var ungefär så gammal som Adrian är nu! Han vaknade och gallskrek i panik, jag minns att jag låg vaken och fick ångest för varje gång jag hörde att han började böka runt i sängen för då kom vrålet strax.. det höll i sig i ca en vecka knappt och sen började det vända. Han hade tredagarsfeber och vi tror att tänderna började komma fram då och vi gav honom Alvedon i omgångar, smörjde tandköttet med en gel som hette babydent (om jag inte minns fel) vilket gick helt åt skogen med en gallskrikande unge som viftade bort allt som kom i närheten av munnen..
  Efter det hade vi en period där vi sövde honom på kvällen i vagnen som vi tog ín i sovrummet, samt varje gång han vaknade (en miljon ggr per natt) la vi honom i vagnen och drog den fram och tillbaka i timmar.. SEN släppte det mer och mer och i takt med att han åt mer och mer vanlig mat på dagarna, tänderna sprack fram ordentligt och han lärde sig krypa fort som attan så sov han lugnare och lugnare och nu sover han från senast 20- ca 04 då han vill ha lite flaska och mys innan han däckar till 07 = livet kommer åter till mig och pappan! Förmodligen är han inne i en intensiv tillväxtfas + tänder + drömmer + nya intryck och därav dessa fruktansvärda panikskrik på nätterna. Men det går över! Man tror det kommer vara för evigt men det går över, och poff så minns man inte när det nu var igen som vi hade det så jobbigt med bebin? Var det nångång i våras eller? Höll det i sig flera veckor säger du? Nää det gick väl över rätt snabbt va? Hehe småbarnsföräldrar har världens sämsta minne 😉

  Svara
 8. A-E

  Jag har tyvärr en egenuthämtad doktorsexamen i barn med dålig sömn 🙂 Håller med Frida, har inga tips om tänder, det har gått obemärkt förbi (kanske för att han alltid sov så dåligt??) men just panikskrik i plant läge har oftast varit öroninflammation för våra barn.

  Kan f.ö säga att det du typ skojar om dvs att gå en runda mitt i natten var ofta en verklighet för oss. Har sett förvånade resenärer anlända till Rhodos kl två på natten för att få se en utmärglad hålögd mamma på vagnpromenad runt hotellet med 1,5-åring…samt sett soluppgången kl 4 på vagnpromenad, utan att ha sovit något alls innan dess. OBS absolut inte meningen att ”skryta” i dålig sömn, bara säga att det finns folk som vet vad en skriknatt innebär.

  För oss var vagnen många gånger vår räddning för att en av oss skulle få sova, oftast använd inomhus.

  Svara
 9. LIna

  När ett barn somnar, och man vill att de ska fortsätta sova – är trixet att låta de hamnar i djupsömn under tiden du bär/har de i sjal. Cirka tjugo minuter, innan du vågar göra en minsta antydan att lägga dig ned 😉

  https://ochenkaffetack.com/

  Svara
 10. Lovisa

  Hej! Om det är tänderna så fungerade en ny salva som kommit in på apoteket precis som heter multi-mam babydent! Den var enkel att smörja på och gör ingenting om de sväljer! Den fungerade för vår tjej och hon kunde äntligen äta igen efter matvägran några dagar.. Hoppas det går över snart!

  Svara
 11. M

  Fick tips från min bvc sköterska att använda ”Alfa med”, man sätter en klick gel på den kommande tanden och det hjälpte iaf min dotter mycket.

  Svara
 12. M

  Kan också tillägga att lägga flytande Alvedon i munnen är en myt…. Alvedon har ingen bedövande effekt, ge en hel dos anpassad till barnets vikt.

  Svara
 13. C

  Om han har ont (vilket det låter som) tycker jag inte att han ska ligga ensam i en vagn. Han behöver säkert mer närhet än någonsin nu när han har ont, känner sig obekväm eller genomgår en utvecklingsfas. Faserna under första året är gigantiska, så inte omöjligt att han nu behöver tanka trygghet och vara ännu mer nära.
  Kolla öronen, jag säger som de andra!

  Svara
 14. Johanna

  Öronen! Om de gråter när man lägger de ska man nog fundera på det…

  Svara
 15. Rebecca

  Har ingen erfarenhet av gråt vid tandsprickning (dottern är 14 månader och fortfarande tandlös).
  Däremot har jag och pappan stor erfarenhet av otröstlig bebis kvälls och nattetid.
  För oss har det fungerat att sitta med dottern i famnen på en pilatesboll och studsa. Vi gav bort en till våra vänner som nyss fick barn och den funkar fint för dom också. Kanske en tillfällighet men oavsett har den varit en räddare för oss många gånger. Sitter fortfarande på den och nattar varje kväll 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen