M

Naturligt snygg!

av | maj 27, 2016 | Blogginlägg | 6 Kommentarer

Det ska väl sägas på en gång: jag är ingen som går i bräschen för ”naturliga” produkter. Som f d kemist vet jag att det ofta är just naturliga produkter, inte minst när det gäller makeup, som framkallar allergier och överkänslighet.
Syntetiskt framställda produkter, alltså produkter som framställs i ett labb, anses ofta vara fult och inte lika fint som naturliga produkter – något som är jättemärkligt i mina kemistögon. För framställer man produkter på labb kan man ha stenkoll på vad de innehåller och just rädda många från att få allvarliga allergiska reaktioner. Bara för att något kommer från naturen behöver det inte vara det bästa – ibland är det snarare precis tvärtom!
Men, med detta sagt så vill jag ändå erkänna att jag gillar en del ekologiska smink- och skönhetsprodukter. Weleda gillar jag skarpt, till exempel, de har grymma handkrämer, duschkrämer och kroppslotioner (OBS! jag får inte betalt för att skriva detta, bör väl tilläggas 🙂 Så när de bjöd in till releasefest av Hannah Sjöströms nya bok ”Naturligt snygg” så hakade jag förstås på.
Och det blev en grym kväll! Hade med mig min fina vän Mia och vi njöt av goda snittar, bubbel och roliga saker som att få tillverka sin egen parfym (blev en citrustung variant för min del!) och få naglarna fixade. Stort tack för ett fantastiskt event och jag fick ju med mig en bok också, den ska läsas med lupp för att se om möjligen några av mina fördomar mot ”naturligt” hamnar på skam 🙂
Vilka är dina tankar kring naturliga produkter, smink och annat?
cherries
parfym
bok
sblueberry

Taggar

6 Kommentarer

 1. Mikaela

  Att Weleda och Saltå Kvarn kommer från antroposoferna och jag vägrar stötta människor/företag/religioner som tycker det är ”naturligt och hälsosamt” att låta sina barn dö i stelkramp, få allvarliga följder av mässling eller bli förlamade av polio (ok den sista har vi lyckats vaccinera bort men ändå).
  Hu!!

  Svara
 2. Sigurd

  Well, let me tell you, alla finfina Beauty Queens härstädes
  att klockan tickar aldrig för sent för att lyfta upp sin inneboende
  naturliga snygghet på sätt som man som kvinna säkerligen
  i stora drag på bästa sätt redan själv känner till.
  Men tillåt mig ändå att som en representant för manliga fjollor,
  litandes mer på personlig karisma är naturlig skönhet, att delge
  alla Beauty Queens här inne på bloggen följande Ögonöppnare:
  Ta i bruk de produkter som är vetenskapligt fastställda som
  säkra och till nytta för The Little People! Låt mig nämna enkom
  två finfina produkter: Natusan intensive care baby oil, Änglamark
  zinck salve, no perfume. Gällandes smink och dylikt utgås från
  att ni Beauty Queens här på mama.nu sinsemellan uppmuntrar
  och tipsar varandra om hur man är naturligt snygg, inför sig själv.
  Lycka till!

  Svara
 3. Chatrine

  Jag håller (som vanligt) med dig. Jag är tex allergisk mot latex – ett helt naturligt ämne. Maken är allergisk mot pollen och senast jag kollade var det också ett naturligt ämne 🙂
  Det jag kan tänka med de kemiskt framställda är att använda med måtta och eftertanke. Det är inte alltid att produkterna är så där toppen att få ut i avlopp och natur. Tex plastpärlorna som finns i en del peelingprodukter.
  Så, klokt framställda produkter är oftast mitt val. Sen är jag galen i socker/salt skrubb så lite naturligt använder jag också.

  Svara
 4. Lillian

  Låter som en spännande bok och en kalaskväll!
  Jag är förvisso lite glad i naturliga produkter, både vad gäller det yttre och vad jag stoppar i mig. Vi tycker olika helt enkelt och det funkar för mig. 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Jag gillar ju också en del naturliga produkter, det hoppas jag framgick av inlägget 🙂 Men inte allt, plockar russinen ut kakan. Kram!

   Svara
 5. Heléne

  Jag använder numera (nästan) enbart ekologiska (någon form av certifiering, typ eco-cert, bdih, natrue, soil association) hud- och kroppsvårdsprodukter.
  Började utifrån ett allmänt hälso- och miljötänk. Vill gärna se en minskad (onödig) kemikalieanvändning generellt i samhället, köper väldigt stor andel (alltid när det finns) ekologiska livsmedel (och även närproducerat eftersom vi trots allt har en lagstiftning och kontroll både vad gäller växtodling och djurhållning som skiljer sig en del även från övriga europa).
  Och dels vill jag avfärda en fördom – ekologiska och naturliga produkter är inte nåt flummigt ”hopkok” utan är tillverkade under kontrollerade former, med god kunskap och väl testade och utprovade innehåll, och dessutom med minst lika god ”effekt” och kvalitet. Beroende på vilka produkter man väljer förstås. Tar du första bästa kräm eller schampo från livsmedelshyllan är det förstås skillnad från de dyrare du hittar hos salonger och hudvårdsterapeuter oavsett om du använder naturligt/ekologiskt eller syntetiskt. De ekologiska och naturliga produkterna omfattas av precis samma regler för innehåll och märkning som alla andra kosmetiska produkter, och ska på samma sätt tillverkas med god tillverkningssed etc.
  Men dels måste jag säga att jag själv blev förvånad över hur bra min hud mår! Den största skillnaden, som jag inte alls hade förväntat mig, är att mitt eksem (på lår/ben) som jag haft (mer eller mindre -i skov) sen förskoleåldern (och försökt behandla med ”snällare” aloe vera för att slippa konstant kortisonsmörj) helt försvann inom bara några veckor och nu inte visat sig på de typ tre-fyra åren sen jag helt bytte – och har inte behövt behandlas alls! Jag vet ju inte VAD det är i de konventionella produkterna som troligtvis bidragit till eksemet, men en stark kandidat är SLS, natrium laurat sulfat, som är en fullt godkänd, enligt kosmetika- och kemikalielagstiftningarna ofarlig, tensid. Den ger ett härligt tjockt skum och bidrar till en lyxig känsla i produkter – även när de innehåller en hög andel vatten – men kan också vara hudirriterande! En annan misstanke är de konserveringsmedel som ofta finns fler av i en ock samma konventionella produkt medan de naturliga/ekologiska ofta har färre och ”snällare” konserveringsmedel, t.ex. alkoholer. Och faktiskt bryr jag mig inte om vilket, och lusläser inte innehållsförteckningar heller utan tycker att jag kommer tillräckligt långt i mitt allmänna miljötänk, får den oväntade positiva effekten på huden/eksemet och kan hitta tillräckligt med bra, effektiva, ”lyxiga” produkter om jag håller mig till de certifieringar jag känner till.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen