M

Naturlighetshetsarna står mig upp i halsen

av | jan 15, 2016 | Blogginlägg | 19 Kommentarer

gravidmage
Foto: Flickr.com.
Jag. Blir. Så. Trött.
Urless på det ständiga hyllandet av ”det naturliga”. Allt som innehåller något som har ett E-nummer är livsfarligt och bör bekämpas. Och har du inte krystat fram din bebis och sedan helammat den i ett år (inte mer, då blir det onaturligt!) så är du inte naturlig. 
Det naturliga är det som gäller, även om det ofta är så att naturliga produkter kan framkalla allvarliga allergier eftersom man inte riktigt har koll på hela innehållet. Det har man ju däremot på produkter som har tillverkats på syntetisk väg, alltså i ett labb. Det kan gälla livsmedel, smink, mediciner och annat. Maten! Maten är en riktigt het potatis. Är inte maten ekologisk och närproducerad så blir naturlighetshetsarna apnervösa. Självklart ska det man stoppar i sig vara fri från laktos, gluten, kolhydrater eller vad det nu kan vara. Naturligt är ju så himla bra.
Inte ens som gravid eller nyförlöst slipper du undan naturlighetshetsarna. Begärde du kejsarsnitt för att du hade förlossningsskräck? Eller för att du inte hade lust att krysta ut ditt barn med allt vad det innebär av förnedrande situationer med diverse kroppsvätskor och annat som får härja fritt? Då har du inte fött barn på riktigt! Då har du inte fött naturligt! Ditt barn kanske tar skada av att det inte fick vara med om det för den framtida utvecklingen så viktiga utdrivningsskedet. Du kanske har orsakat ditt barn men för livet och allt detta för att du var ”too posh to push”.
LÄS OCKSÅ: Öppet brev till alla amningshetsare
Ville du ha alla bedövningar som gick att uppbringa under förlossningen? Då har du inte fött naturligt! Helst ska man djupandas igenom varenda värk och se smärtan i vitögat. Det ska göra ont att föda barn, vad du vill är inte relevant. Har du fött utan bedövning blir du hyllad och beundrad – då har du fött barn på riktigt. På det naturliga sättet. Den perfekta mamman har krystat fram sitt barn utan bedövning och helammat det i minst ett år. Ammar du längre än så blir det äckligt och inte naturligt, åtminstone verkar det så om man till äventyrs råkar surfa in på en viss familjesajt som Gud glömde (ja, jag har slirat in där någon gång under min graviditet…)
Valde du bort amningen? Kanske rentav från första början för att du kände motstånd mot hela amningsgrejen, för att du ville ha möjlighet att lämna hemmet några timmar om dagen för att få lite tid för dig själv? Kanske hinna träna eller göra annat som fick dig att må bra och bli den bästa föräldern till ditt barn. För att du visste att du inte skulle bli en bra mamma åt ditt barn om du tvingade dig själv att göra något som du inte kände dig bekväm med. Då är du onaturlig! Och egoistisk! Amma är naturligt, amma ska man göra till varje pris och man bör kämpa hårt för att då det hela att fungera. Strunt samma att du känner dig trött, deppig och konstant urlakad på energi. Du måste kämpa, vara naturlig!
LÄS OCKSÅ: Sanningen bakom den mysiga Instagrambilden
Okej, jag överdriver kanske lite här. Men ändå. Det finns en besatthet av det naturliga som jag inte tycker är särskilt sund. Som gammal kemist vet jag att inte allt som är framställt i ett laboratorium är av ondo. Tvärtom – ibland är det så att syntetiska produkter är att föredra, just därför att man där har bättre koll på innehållet. Och när det gäller förlossning och amning så tycker jag att många är helt ute och cyklar. Snacka om att skuldbelägga mammorna. Vi mammor är inte stöpta i samma form, men likt förbaskat är vi lika mycket föräldrar till våra barn. Vi är närvarande och angelägna, kärleksfulla och hönsiga. Ett bra föräldraskap sitter inte i ett par tuttar eller i en vaginal förlossning. Ett bra föräldraskap handlar om lyhördhet, förtroende och respekt. Som likt vilket kärleksförhållande som helst måste jobbas på, varenda minut och livet ut.
Visste ni syre har ett E-nummer? Och något så naturligt som ett blåbär är fullt av E-nummer? Alla E-nummer är inte av ondo, så dra inte dem över en kam. Folk med överdriven vurm för det naturliga borde göra sin hemläxa. Punkt slut. Så, jag tar gärna emot input från er läsare i den här frågan, gissar att ni har erfarenheter av ovanstående. Ha en härlig helg 😉

Taggar

19 Kommentarer

  1. Chatrine

    Vi kvinnor är himla bra på att vara våra egna ovänner.
    Jag har aldrig ens tänkt tanken att fråga någon om hur de är födda eller om de har ammats. Om det inte är viktigt i vuxen ålder borde det inte vara viktigt när barnen är nyfödda. Jag är adopterad, har ingen aning om jag är född med snitt eller vaginalt. Jag har aldrig fått en droppe bröstmjölk. Jag har burit ett par barn i min mage, de är inte kvar där – alltså har de tagit sig ut på ett eller annat sätt, jag har ammat dem rejält olika antal veckor. Vi är rätt så bra folk, både jag och barnen – både de jag fött och de jag fått. Detta trots att vi startat våra liv ganska olika.
    Jag kan tycka att vi ska sätta fokus på andra saker än hur mycket bedövning eller ur vilken öppning barnen kommer ut ur. Om vi kan hålla diskussioner på hellre fria än fälla-nivå generellt skulle våra liv som kvinnor/mamma vara lite enklare.

    Svara
    • Petra Månström

      Snackade med en manlig kompis nyligen. Han menade att han inte begriper vad vi tjejer håller på med, varför vi ifrågasätter varandra på det här viset. Hade män fött barn hade planerade snitt och så mycket bedövning det bara går varit standard, sa han…

      Svara
  2. John Leonard

    Eftersom E-nummer är något vi människor uppfunnit som beteckning för vissa substanser är det självklart att det förekommer naturligt i livsmedel. Det fanns blåbär innan e-nummer uppfanns. Lite låg nivå argumenten kring det tycker jag. Tillsatsen av e-ämnen för att på något sätt påverka ett livsmedels egenskaper är det som är problemet. Svårt att se felet med att eftersträva ”naturliga” (oprocessade är kanske bättre ord) livsmedel. Det kan inte vara fel att eftersträva naturlig, oprocessade och oraffinerad mat. Att ta ämnessubstanser (e-nummer) ur sitt naturliga sammanhang och tillsätta i livsmedel är inte helt utan risk.

    Svara
  3. Linda

    Heja dig!
    Var på föräldragrupp för någon vecka sedan. Kände att jag fick stålsätta mig när jag berättade att det var ett planerat snitt, och nej vi ammar inte. Jag skämdes så. Och varje gång vi träffar sjukvården: var förlossningen ok? Och hur funkar ammningen? Åt helvete är svaret på båda.
    Eller nej, förlossningen var underbar; jag dog inte – vilket både min man och jag var rädda för. Och ammningen gav mig ångest – och nu delar vi på att mata vårt gemensamma barn, det är också underbart.
    Märklig kommentar, men du fattar, uppskattar att du tar upp frågorna.

    Svara
    • Petra Månström

      Ja, suck. Det finns så mycket normer och går man emot dem så känner man sig stigmatiserad. Det är oerhört trist att så många får en så traumatisk start i sitt föräldraskap på grund av detta.

      Svara
  4. mom to 4

    Jag har fyra barn fyra snitt det onaturliga sättet födda fyra barn på och min största är uppfödd på bröstmjölk ett år men mina tre mindre på ersättning pågrund av thyroid problem jag har och då är det två onaturliga val

    Svara
  5. Matilda

    SÅ. BRA.

    Svara
  6. tina

    Har i detta nu en diskussion på fb med en förälder som förfäras över att saltet i messmör innehåller natrium…. Ursäkta va? Sen när innehåller inte salt natrium? Och varför inte hata på saltet istället? Eller bara lägga ner helt? Så många frågor…. Har man ingen koll på läget tycker jag man ska låta bli att vara så picky…. Eller bara hålla snattran

    Svara
    • Petra Månström

      Ooookej… Ja, vad säger man. Natrium är säkert livsfarligt. Natriumklorid bör man undvika till varje pris 😉

      Svara
  7. Angelica

    Oj vilken igenkänning… Jag arbetar med hudvård och får dagligen förklara bland annat att allergena ämnen finns även i ekologisk hudvård. En del tror att bara för att ngt är ekologisk är det per automatik det bästa valet suck.. Har inga barn men har redan bestämt för snitt och ingen amning det lär bli spännande att se hur det mottas.

    Svara
  8. Sanna

    Messmör innehåller inte salt så det var ju en konstig disskussion utan någon fakta…

    Svara
    • Petra Månström

      Näringsvärde per 100 g osötat messmör från Fjällbrynt: Energi 1000 kj/240 kcal, protein 7,6 g, kolhydrater 46 g, varav sockerarter 46 g, fett 2 g, varav mättat fett 1,3 g, SALT 1,7 g, kalcium 280 mg (35 %*), järn 5 mg (36 %*). *Andel av dagligt referensintag (DRI).

      Svara
  9. Sanna

    Ett blåbär plockat i skogen innehåller inte e-nummer. Det är ju ett faktafel. Blir irriterad på folk som sprider idioti och okunskap för att vara tvärtemot.

    Svara
    • Petra Månström

      Jodå. Ett blåbär plockat i skogen innehåller visst E-nummer. Skillnaden är bara att de finns där från början och inte är tillsatta, som är fallet med syntetiskt framställda produkter. E-nummer infördes för att ha en gemensam beteckning av livsmedelstillsatser i Europa. Ett naturligt blåbär från skogen innehåller bland annat färgämnen, smakämnen, luft och annat som har E-nummer.

      Svara
  10. Sanna

    Inget tillsatt salt utan då natrium som finns tom i ett blåbär…. Man måste ju se skillnad på tillsatser och det som finns naturligt i en produkt? Eller du tycker på riktigt inte att det är konstigt?

    Svara
    • Petra Månström

      Grejen är att bara för att saker och ting finns naturligt i ett livsmedel behöver de inte vara jättebra för hälsan. Tänk t ex på flugsvampar, finns grejor i dem som inte är supernyttiga. Men flugsvampen är ju väldigt naturlig 🙂

      Svara
  11. Sanna

    Och ett blåbär från skogen innehåller ju inga tillsatser alltså inga e-nummer. Men från ett blåbär kan man ju utvinna t.ex e-163.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen