M

Möt självplågaren, selfiefreaket och enstöringen!

av | mar 4, 2019 | Blogginlägg | 6 Kommentarer

Det vi alla löpare har gemensamt är såklart (oftast i alla fall) någon form av positiv känsla kopplad till vår sport. Men sedan är vi ju alla olika såklart.
Men den stora, men kanske framför allt roligaste, frågan är ju: vilken löpartyp är du? Under mina snart tio år som verksam inom sociala medier och löpning har jag definierat ett gäng löpartyper som sticker ut lite extra – av olika anledningar.
SJÄLVPLÅGAREN (AKA ELITISTEN)
För Självplågaren existerar inte ordet lagom. Det ska vara hårt, smaka blod och gå fort för att det ska räknas. Den här löpartypen fnyser föraktfullt åt alla icke-disciplinerade söndagsjoggare som har mage att våga komma i hens väg och drömmer i hemlighet om att vara lite mer som dem. För faktum är att det inte blir särskilt många pass i löparskorna i snitt per år eftersom Självplågaren oftast är skadad och tvingas till alternativa träningsformer.
Läs också: Det obegripliga brunstvrålet
FIKARUMSSKRÄVLAREN
Fikarumsskrävlaren häckar med fördel i valfritt fikarum, men kan också påträffas i ett omklädningsrum eller en bastu. En gång i tiden sprang hen milen på en ”snabb” tid och det älskar hen förstås att påminna alla människor i sin närhet. Hen drar sig inte heller för att upprepade gånger beskriva svunna tiders stenhårda träningspass i väldigt överdrivna ordalag och samtidigt driva med kollegornas löpning. ”All löpning under 4 minuter per kilometer är jogg” är en klassisk repblik från Fikarumsskrävlaren.

ENSTÖRINGEN
Du kommer aldrig att få se den här löpartypen i varken löpargrupper eller större lopp. Enstöringen håller nämligen helst till i någon skog eller annan avskild plats där hen får utöva sin älskade sport utan att tvingas socialisera med andra. Att skryta om tider och snittfarter i någon nätcommunity, på Facebook eller Instagram skulle aldrig falla Enstöringen in, hen finns nämligen inte på någon sociala medier-plattform.
MATERIALAREN
Det här med träning tycker Materialaren att folk tar på för lite stort allvar. Hemligheten är ju den att man kan köpa sig till ett bättre pers genom rätt val av prylar. Därför spenderar också Materialaren orimligt höga summor på diverse gadgets och en förberedelse inför en löptur kan ta orimligt lång tid eftersom det är måååånga appar och satelliter som ska synkas ihop. En löpande techbutik skulle man kunna kalla Materialaren.
Swissalpine
NJUTHETSAREN
Som du kanske anar kommer det uppstå problem om Njuthetsarens och Självplågarens vägar korsas, antingen irl eller på sociala medier. Njuthetsaren är samma typ av människa som tycker att det är uteserveringsväder så fort kvicksilvret har kravlat sig upp över nollan. Oavsett om det spöregnade, haglade eller solen stekte onådigt under Njuthetsarens löptur så var det faaaaantastiskt löparväder. Negativism finns inte i Njuthetsarens vokabulär, allt är bara underbart, superkul och jättehärligt precis hela tiden. Ja, förutom när hen är hemma själv – då gråter hen i sin kudde.
LÖPBANDSKRAMAREN
Löpbandskramaren älskar den mix av värme, luftkonditionering samt frånvaro av luftmotstånd och lurigt väder som ett löpband på gymmet erbjuder. Passen är också ofta väldigt korta och ångestfyllda och sker heller inte med någon särskild kontinuitet. Men det är klart att även Löpbandskramaren skulle kunna tänka sig att springa utomhus, om det går att få noll graders lutning, 22 grader och vindstilla även där.
DEN NYFRÄLSTA
Den Nyfrälsta har precis upptäckt löpningen och likt en nyförälskad kastar hen sig med huvudet före rakt in i sin nya passion. Hen anmäler sig till en mängd lopp, börjar följa en massa löparkonton och tar mer än gärna selfies efter varje pass som hen lägger upp i sociala medier, sida vid sida med en bild på sin klockdisplay där snittfart och distans visas. Den här löpartypen har en hel del gemensamt med Selfiefreaket, bortsett från att Selfiefreakets passion för att uppdatera sina sociala medier med sina löparbravader aldrig avtar. Snarare tvärtom.

SELFIEFREAKET
Som framgår av namnet älskar Selfiefreaket att rapportera om sina bravader i spåret i sina sociala medier. En klassisk Instabild från den här löpartypen består till hälften av en selfie på vederbörande och andra hälften av en klockdisplay. Om man inte har informerat alla andra i löparcyberspace om sina tider och snittfarter så finns de ju inte, eller hur?
MINIMALISTEN
Minimalisten drömmer sig tillbaka till fornstora dagar då man åtminstone fick en notis i lokaltidningen om man sprang ett större lopp helt barfota. Hen tycker förstås att det här med tjocka mellansulor och tå-häldropp är överskattat och skadeframkallande, det är barfota som äger. Oavsett årstid och underlag. Och det minimalistiska tar sig gärna uttryck även i Minimalistens övriga liv: onödigt mycket prylar, ett utsvävande liv och överdrivna ordalag vänder sig hen emot. Kraftigt.
Känner du igen någon av typerna? Eller känner du kanske igen dig själv? Jag själv känner igen mig mest i…gissa! 😉
Foto bilden ovan: Pixabay och Luca Mara

Taggar

6 Kommentarer

 1. Ida

  ???klockrent känner igen alla å även mig själv

  Svara
 2. Lelle Johansson

  Förr om åren var jag pga tidigare idrottskarriär svårt att vara realist, skulle plåga mig o det skulle göra ont.
  Numera njuter jag av att utan klocka ge mig ut i skog o fjäll och låte benen gå och tankarna flöda.

  Svara
 3. Anna ( @ner10kg)

  Jag är den nyfrälste??

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fake it ’til you make it! | Petra Månström - […] låna deras inställning och mentala knep och applicera på din egen träning? Och skulle någon Fikarumsskrävlare eller annan självutnämnd…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen