M

"Måste du träna så mycket då?!"

av | apr 15, 2016 | Blogginlägg | 10 Kommentarer

löparvagn
Vad väljer du: att vara hemma en halvtimme extra med barn och sambo – eller ta en lika lång löptur som du vet förmodligen kommer att göra dig till en roligare och gladare mamma (eller pappa)? För oss som gillar att träna är svaret rätt så enkelt. En halvtimmes bortavaro som i gengäld ger flera dygns harmoni och glädje, inget att fundera över.
Därför tycker jag det är så fascinerande att många, då menar jag främst folk som inte tränar själva, tycker att träningen är den där yttersta lyxen som självklart är det första man skär bort när man får tidsbrist. Jag ser massor av andra saker som jag hellre skär ner på. Till exempel:
– Tid framför tv:n
– Sitta och fika (man kan springa och snacka istället, även om sittande fika förstås också är kul)
– Ligga i soffan
Jag fattar absolut att det är skönt att slöa i soffan, det tycker jag också. Faktum är att jag aldrig har uppskattat sofftiden så mycket som nu, just för att den är så begränsad. Det tar emot galet mycket att dra på sig träningskläderna och ge sig ut, särskilt när kroppen är stel och huvudet värker, men det är ju alltid värt det. Det behöver heller inte vara någon superlång runda, bara att få röra på sig i friska luften en stund gör underverk med humöret.
Så nej, jag tänker inte sluta träna ”så där mycket”. För ”så där mycket” är just nu ett par timmar i veckan, de timmarna vägrar jag tumma på. Då tummar jag hellre på tv- och sofftiden och får en bättre sömn istället.
Hur tänker ni andra träningssugna mammor, får ni också liknande kommentarer gällande er träning och ambitionerna med den? 

Taggar

10 Kommentarer

 1. Madelene

  Köpte ett par nya löparskor förra månaden och fick kommentarer ”ska du redan börja träna” ”spring inte mycket” ”ta det lugnt med träningen” blablabla. 9 månader sen förlossningen btw. Men tror det mest handlar om rädsla/avundsjuka, för SKAM den som är mamma och är vältränad..

  Svara
  • Petra Månström

   Absolut, du får inte bli för vältränad så att du ger andra dåligt samvete 😉

   Svara
  • Anna

   Äsch, vad trist att du får såna kommentarer! Jag upplever det precis tvärt om, får massor av pepp och hejarop för min träning! Min omgivning verkar bara tycka det är kul att jag kommit tillbaka i träning redan efter 6 veckor!

   Svara
 2. Petra Månström

  Kul med Prag! Jag hoppas ta mig runt inom maxtiden. Huvudsaken är att det är roligt 🙂 kram

  Svara
 3. Petra Månström

  Haha, hög igenkänning – IGEN! Folk som inte tränar själva tycker att löpning är en märklig grej, självplågeri som är meningslöst. Har också fått höra att jag riskerar A:s säkerhet genom att springa typ 2 meter från vattnet eller att det är knasigt att springa i backar för då kan jag ”tappa vagnen”… SUCK! Kram och stå på dig!

  Svara
 4. Hanna

  Jag håller så med! Träningen är verkligen viktig för mig. Utan den så fungerar jag inte.

  Svara
 5. Karin

  Hahaha, träningen viker jag inte en millimeter ifrån, däremot kan jag anpassa den efter dagsformen. Jag vet inte hur många gånger folk vänt sig om och kollat när jag kommit springande med joggingvagnen i ena handen, och hunden i den andra. Likadant har det sen fortsatt, fortfarande med en hund men nu med två ungar på var sin cykel, varav minst den ena behöver puttas på. Bra träning så fort fet lutar uppför. Har man inte tillgång till barnvakt så får kidsen hänga med, i vagn eller på cykel. Bra deal brukar vara en cykeltur till en lekpark, en bra stunds lek/träning och sen några kilometer hem igen. Det går att göra massor av bra och funktionell träning i en lekpark eller klätterställning. Och dessutom gör man något tillsammans som gör alla parter ( läs både mamma och kids) glada och nöjda.
  Kram

  Svara
 6. Anna

  Håller helt med! Träning gör att man klarar alla vakna nätter. Fattar inte hur man orkar första året annars. Jag skulle ha ont överallt utan min styrketräning och löpturer.

  Svara
 7. Jeanette

  Jaa jag blir en såå mycket trevligare mamma och fru om jag får springa!!
  Mest tycker jag att ”inte behöver du springa/träna så mkt” kommer i samband med hur man ser ut.
  Jag behöver inte gå ner massor i vikt eller så. Det är ju inte bara för att komma i jeansen jag springer!
  Jag måste för att må bra!
  Med tanke på ditt tidigare inlägg… Så kämpar jag på att bli frisk från en låång utmattningsperiod. O det som verkl hjälper mig att hålla mig på banan är min löpning!
  Ett TACK till Dig Petra för all pepp o inspo via bloggar o podd o instagram! ❤️
  Kram J

  Svara
 8. A-E

  Jag får jättemycket liknande kommentarer, att jag behöver ”lugna ner mig”, sluta ”slita ut mig med träning” osv. Det är ju dock träningen som fått mig att överleva och gett mig energi de senaste åren. Tror som Madeleine skriver att det till största delen handlar om avundsjuka. Som tur är har jag en tränande make och får pepp och stöd där. Träningen är det sista jag stryker ur schemat. Det jag dock insett är att träningen också är en stress för kroppen även om det är positiv stress och när det är för mycket stress runtom som är utanför min kontroll som vaknätter, sjukperioder, jobbtoppar osv får jag ibland balansera även med träningen. Men vill inte byta ut träningen mot ett moment som inte är ett stresspåslag.
  Tack för en bra blogg!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen