LÅT JULEN FÅ VARA EN FRIZON FÖR KROPPEN

Petra MånströmÄtstörningar, Hälsa, Livsstil, Vikt6 Kommentarer

löpning

Det här är ett inlägg jag önskar hade funnits när jag var yngre och ständigt nojade över hur min kropp såg ut. Och än idag kan de där tankarna komma över mig, om att jag borde träna nu när jag har ätit ”en massa mat”. Skillnaden mot då är att jag idag har verktygen att jaga bort de där dumma tankarna.

Julen är ju traditionellt en familjehögtid där samvaro och julmat står i fokus. Av uppenbara skäl var därför julen en väldigt ångestladdad tid för mig under åren då jag led som mest av ätstörningar. Jag ägnade massvis med tid åt att fundera ut hur jag skulle planera mina måltider så jag skulle ”ha råd” att äta av julmaten och så gav jag mig ut och tvångstränade de gånger då jag tyckte att jag riskerade att lida av kaloriöverskott.

Ja, du hör ju. Helpuckat. Men samtidigt vet jag att det är så många därute som drabbas av de här tankarna av och till. Kanske har man sett något tidningsomslag eller halkat in på någon artikel om hur man ska planera sitt ätande runt julen för att inte gå upp i vikt. Jag känner bara att visst, man ska naturligtvis inte överäta – men risken är att det ändå är fel personer som läser de där artiklarna. Risken att känna sig dålig och misslyckad är överhängande.

Så min vädjan till den som är mottaglig är att låta julen vara en frizon för allt vad kropps- och matnojor heter. Vem vet, kanske kan det inspirera till ett sundare synsätt på kroppen även under resten av nästa år? Var snäll mot din kropp, den är fantastisk och du har bara en. Dela gärna med dig av dina tankar kring träning och mat under storhelger i kommentarsfältet!

Stor kram och god jul!

Foto bilden ovan: Jonas Hansen

0

6 Kommentarer är aktiverade “LÅT JULEN FÅ VARA EN FRIZON FÖR KROPPEN”

 1. Jag känner delvis igen mig i vad du skriver då jag bestämmer vilka dagar jag ”får” äta mycket och gott. Det brukar vara, och är så även i år, kvällen den 23:e och hela Julafton.

  Jag försöker också träna 12-15 km löpning på julaftons förmiddag bara för att bränna lite extra kalorier vilket brukar kännas bra psykiskt.

  Jag upplever det dock inte alls som ett problem utan jag tycker det bara känns positivt och hälsosamt.

  Med det önskat jag dig en riktigt God Jul :-).

  0
 2. Här finns inte tid för tankar mellan frosserierna.
  Träning har låg prio kring högtider då jag inte är typen som hoppar upp klockan åtta för en jogg när jag är ledig.

  Dock tänker jag lite grann på kalorierna. Med min fettprocent kan jag inte släppa på allt sånt under en längre tid, men nån vecka går bra?

  0
 3. Håller med dig! Det är ju inte mellan jul och nyår vi går upp alla kilon utan snarare mellan nyår och jul … Tyck om dig, så kommer du att behandla dig väl. Och inte få dåligt samvete eller tvångskompensera alladin-ätandet med träning …

  GOD JUL!

  0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte Obligatoriska fält är märkta *