M

"Jag stiger upp 4.30 och kör intervaller före jobbet"

av | mar 14, 2016 | Blogginlägg | 7 Kommentarer

erika_löpning
Vi rivstartar måndagen med ännu en ”Veckans löpare”! Den här gången vill jag presentera Erika Berg, 31, jobbar som ekonomiassistent och som bor i Kumla med sin man Henrik och barnen Olivia 6 1/2 år och sonen Vincent 3 1/2 år.
Hur länge har du löptränat?
– I cirka 20 år. Började springa vid 11 års ålder och har sprungit regelbundet sedan dess. Men fotboll var min huvudidrott fram till 20 års ålder.
Hur kom det sig att du började?
– Skulle springa ett lokalt lopp med några klasskamrater i Karlstad, ”Minijoggen” tror jag det hette på den tiden (barnloppet till Karlstad Stadslopp idag). Tyckte då det var ganska kul och sen blev det ett komplement till min fotboll som jag gjorde ihop med min pappa, lillebror och vår hund.
Ungefär hur kan en träningsvecka se ut för dig just nu?
– Min träningsvecka ser enligt följande ut så här nu när de kallaste minusgraderna är borta och det är barmark:
Tisdag: intervallpass innan jobbet, uppstigning 04.30 för att hinna
Torsdag: intervaller om det är morgonpass annars mellan 5-8 km
Lördag: ett längre pass målet är att få till över milen i alla fall
Söndag: varierande, beror vad jag hinner och om jag missat något pass under veckan tar jag ikapp det den här dagen
Vilka är dina eventuella mål med träningen?
– Mitt stora mål varje år är Göteborgsvarvet och jag vill alltid bli bättre än vad jag var förra året. Mitt drömmål är att springa under 1.50. Har som bäst sprungit på 1.58. Men ett annat mål eller dröm jag har är att jag ska bli stabil under 5 min/km på lopp upp till 1 mil i alla fall.
Tränar du något annat än löpning, i så fall vad?
– Nej, jag tränar inget annat egentligen, inte regelbundet. När det finns snö åker jag gärna längdskidor och hinner jag går jag på något aerobicspass i veckan. Men tycker det är svårt att komma iväg på tidsbestämda pass efter jag fick barn. Testade cykel förra sommaren och hoppas kunna varva min löpning med cykel i sommar då jag tyckte det var riktigt roligt.
Vilken är din syn på kost? Hur äter du?
– Jag försöker äta varierande och nyttigt, men skulle beskriva maten vi lagar hemma hos oss som husmanskost och inga konstigheter och har alltid matlåda till jobbet.
Pryl du inte kan vara utan på löpturen?
– Min Garmin. Har den för att mäta distans och hastighet.
Ditt bästa löparminne?
– Måste nog vara mitt första Göteborgsvarv 2010. Hade aldrig sprungit så långt innan, inte ens själv när jag tränade. Och lite där och då blev jag fast i det loppet.
Till sist: DITT bästa tips till andra som är sugna på att börja springa men inte får tummen ur och hittar motivationen?
 
– Hitta en kompis som också är nybörjare, spring korta sträckor först och gå mycket. Anmäl er till något lopp som inte är allt för långt. Tror till exempel Vårruset kan vara ett bra lopp att börja med. Tycker själv löpningen är så bra då man kan göra den överallt och när det passar och planera passet efter hur mycket tid man har just då. Att ha en anmälan till ett lopp tycker jag själv är lite av en morot och motivationssporre.
Bilden ovan: Växlingen på Stafettvasan 2015 med Kumla Skidförening.

Taggar

7 Kommentarer

 1. Annika

  4.30?! Då är man bra sugen på löp./Tröttmössan

  Svara
 2. Sigurd

  Erika? En tvättäkta löparfantast!

  Svara
 3. Martina

  Skulle vilja ha någon veckans löpare som är lite mer ”vanlig” någon som inte tränar 5dagar i veckan super tidigt, jättelångt eller världens intervaller om du förstår vad jag menar… (För att dämpa min egen ångest över att jag inte tränar som jag borde/vill just nu)
  Kram

  Svara
  • Petra Månström

   🙂 Kan inte du vara veckans löpare då? Alla som ville kunde anmäla sitt intresse till att delta, så bara att mejla mig! Kram!

   Svara
 4. Annika

  Martina, jag är en sån ”vanlig” löpare. Jag försöker få inspiration av dessa snabba löpare vi kan läsa om här även om jag själv aldrig kommer att bli sådan. Jag är för lat helt enkelt.
  Jag gnetar på i maklig takt. Även om benen har tagit mig långt, en hel och en halvmara har jag grejat, men inga tider att skryta om.
  Sätt upp ett mål som får dig ur Marianergraven? Ett milslopp i höst? Kämpa på, you can do it!

  Svara
  • Martina

   Tack Annika! Jag började springa i februari förra året… Efter en månad bestämde jag att jag skulle springa milen här i stan (i maj) det grejade jag på strax under timmen nästa mål blev Sthlm halvmara i sep, det grejade jag oxå på strax över 2h… Men efter det har det varit motigt och tungt… Höst/vintermörkret har verkligen varit tungt i år, hoppas kunna springa milen i maj å kanske halvmaran till hösten igen. För jag vill ut å springa, men kommer liksom inte iväg ☺️
   Jag älskar bloggen och podden och inspirationen den ger!!!

   Svara
 5. Annika

  Men du är ju skitbra!! Nu kommer ljuset och med våren kommer spring i benen!!
  Så fort jag kan springa igen blir det åka av (i min fart, haha). Nu kör vi Martina!!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen