M

"Jag har en låtlista med cirka 500 låtar som gör mig peppad"

av | mar 9, 2016 | Blogginlägg | 6 Kommentarer

lindha
”Veckans löpare” blev en stor succé med väldigt många som ville medverka. Superkul! Bara för det firar jag genom att presentera nästa löpare, Lindha Stolpe, 37, från Uppsala. Hon har två barn, 5 och 8 år, och jobbar som controller inom telekom.
Hur länge har du löptränat?
– Jag har löptränat sedan 2011.
Hur kom det sig att du började?
– Efter mitt andra barn kände jag att jag behövde komma igång igen och löpning är en väldigt tidseffektiv träning vilket passade bra i småbarnskaoset. Satte upp ett mål om träna upp mig för att prova på att springa ett maraton. Började med korta pass på 20 minuter och ca 10 månader senare genomförde jag mitt första maraton. Det gick inte snabbt men jag tog mig i mål och på vägen hade jag lärt mig att älska löpningen.
Ungefär hur kan en träningsvecka se ut för dig just nu?
– Jag kör träning uppdelat i olika perioder beroende på närmaste utmaning. Just nu ser det ut så här: 2 löppass; ett intervall och ett distans, 1-2 styrkepass med inriktning på löpstyrka samt 1-2 cykelpass‚ ett intervall och ett distans.
Vilka är dina eventuella mål med träningen?
– Mitt mål är först och främst att må bra, sedan gillar jag att ha lopp att träna för. I år tränar jag till exempel för Ultravasan och Ironman i Frankrike. Detta låter säkert väldigt uttjatat men det är verkligen vägen till målet som är bäst. Planera, drömma, testa olika träningsupplägg, fixa med utrustning och se utveckling inom olika områden. Det sporrar mig att fortsätta och hitta nya mål.
Tränar du något annat än löpning, i så fall vad?
– Jag kör triathlon på långdistans för att jag gillar att variera träningen. Helst skulle jag bara löpträna men har lärt mig att min kropp mår bäst av varierad träning. Har haft problem med en plantar fasciit under en period och då var det bra att kunna blanda upp rehab med olika träningsformer.
Vilken är din syn på kost? Hur äter du?
– Kort kan man säga att jag har inga förbud men väljer oftast sund kost. Jag vet att jag svarar bättre på träning om jag har ätit bra mat, exempelvis orkar jag längre på distanspassen. Kosten är en viktig pusselbit i långdistans för att hålla energinivån uppe. Dock tycker jag att man ska få njuta av god mat också och inte alltid räkna kalorier.
Pryl du inte kan vara utan på löpturen?
– Min mobil med musik, älskar att lyssna på musik när jag springer. Har en låtlista med cirka 500 låtar som gör mig peppad med allt från schlager till hårdrock.
Ditt bästa löparminne?
– Jag har många fina minnen från olika löpningar allt från vackra morgonpass på sommaren till tuffa utmaningar i långa lopp. Om jag skall välja ett så är det nog Lidingö Ultra (50 km), det var en sådan dag när allt stämde. Jag kände mig pigg och fräsch hela loppet, vädret var strålande och jag passerade den bästa vätskekontrollen någonsin. För vem blir inte glad av hembakade kanelbullar och blåbärssoppa när man sprungit långt.
Till sist: DITT bästa tips till andra som är sugna på att börja springa men inte får tummen ur och hittar motivationen?
– Var inte för tuff mot dig själv och ha tålamod. Stressa inte upp dig över dina kilometertider utan börja med att bestämma en tid du ska vara ute istället, till exempel 30 minuter. Så sticker du ut 30 minuter och sedan spelar det inte så stor roll hur långt du kommer på den tiden. Sen ska du se att ganska snart så blir sträckan längre och längre för varje gång på samma tid. Efter hand kan du sedan förlänga tiden du är ute och springer. Precis så gjorde jag och idag kan jag med glädje köra ett pass på 2,5-3h och njuta av varje sekund.

Taggar

6 Kommentarer

 1. K

  Vill ha låtlistan!

  Svara
 2. Kjell.Nilsson

  Jag var veckans löpare på Petras tidigare blogg marathonbloggen för några år sedan
  Kul att läsa om dig jag springer utan musik.Instämmer ang tiden ofta är det
  totaltiden ej km/ tid som ger resultat.

  Svara
  • Petra Månström

   🙂

   Svara
 3. Annika

  Himlans vad duktiga alla dina läsare är Petra!!

  Svara
  • Petra Månström

   Jag är mäkta stolt över dem!

   Svara
 4. Annika

  Jag är förvisso också en läsare, hehe, men trots snart 4 års löpande så har jag inte kommit så långt. Lite gammal och trött och nu skadad linkar jag fram i min makliga takt. Hoppas att klara mitt andra marathon i juni trots allt.
  Galet kul att läsa om vilka härliga framsteg alla andra gör! 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen