HAR ALDRIG KÄNT MIG SÅ TILLPLATTAD OCH VÄRDELÖS

Petra MånströmLivsstil, Löpning, Motion, Träningsfilosofi19 Kommentarer

löpare

Det finns saker man kan råka ut för som löpare som på nolltid kan släcka din träningslust fullständigt. Det här hände för några år sedan då jag skulle testspringa de sista två milen på Lidingöloppsbanan.

Det fanns olika grupper för olika snittfarter och i varje grupp fanns en eller två farthållare. Jag ställde mig i den gruppen som skulle hålla ett tempo på 6 min/km och var jättenervös och orolig för om jag skulle klara det. Och medan jag stod där och darrade av nervositet kom farthållaren joggande och hojtade: ”Nämen hej på er! Är det ni som är fikagruppen? Vad mysigt vi ska ha det idag, eller hur?!”

Jag har aldrig tidigare känt mig så tillplattad och värdelös i ett träningssammanhang. Och framför allt: jag kände mig inte längre som en löpare. Okej, vi tar det igen – för det här verkar inte vara självklart för alla. Det är så att en viss fart, till exempel 6-minuterstempo, kan vara flåstempo för någon medan någon annan tycker att det går extremt långsamt. Det är därför vi aldrig ska KOMMENTERA andras tempon, för fel kommentar vid fel tillfälle kan faktiskt sabba folks motivation för all framtid. Och det vore väl jäkligt synd?

Jag har funderat väldigt mycket på det här med varför en del känner ett så stort behov av att kommentera och värdera andras tider. Och gärna också skryta om sina egna tider. Vad är grejen, liksom? Så vi tar det än en gång, det här brukar jag ofta prata om: TÄVLA INTE mot dig själv! JÄMFÖR dig bara med dig själv och inte med andra!

Fler tankar i ämnet? Kanske har du råkat ut för något liknande? Kommentera gärna!

Foto bilden ovan: Luca Mara

0

19 Kommentarer är aktiverade “HAR ALDRIG KÄNT MIG SÅ TILLPLATTAD OCH VÄRDELÖS”

 1. Jag kan skoja så om mig själv och mina långsamma maraton men icke att man vill få det i fejset av nån utomstående!
  Otroligt nedlåtande.

  0
 2. Fick för några dagar sedan höra angående min sluttid på Sthlm maraton att ”Den tiden borde jag inte säga högt” och när jag frågade om hen själv hade sprungit ett maraton så var svaret ”Nej men jag satsar hellre på kvalitet än kvantitet”. Jag blev superledsen:(

  0
  1. Det är många som avbryter Marathon efter någon mil för de ej kan slå sitt personbästa.Det är hjältarna som fullföljer !roligt att du klarade Marathon.Stockholm har även en ganska tuff bana.

   0
 3. Men va fasen, så kan man väl inte säga som farthållare?! Jäklar vad dålig stil, inte OK! Alla har ju sin fart och den är olika, punkt!

  0
 4. Otroligt onödigt och korkat/obevågat på alla sätt. Säkert menat som ett lättsamt skämt utan en tanke på hur det uppfattas av mottagaren. Hoppas arrangörerna av ”testloppet” fick feedback från dig om den här helt onödiga kommentaren?! En sådan här person ska ju inte vara farthållare, en farthållare ska förutom att hålla jämn fart såklart också peppa och uppmuntra, väl medveten om att för många av de som väljer hens fartgrupp har det som utmanande mål att klara och att de inte kommit för att ”fika sig igenom” passet.

  Som förhållandevis snabb ”gubbmotionär” blir jag också ibland föremål för liknande kommentarer, som du vet och gliringar om ”motionärer som tar sig på för stort allvar” och jag ser hur yngre elitwannabies hänger på och likear hånfulla kommentarer på sociala medier, jag är så trygg i mig själv, numera, att jag kan hålla det på avstånd och tänker att det mest är synd om de här omogna människorna som trots deras fantastiska prestationer löpmässigt har så dålig självkänsla, är så osäkra i sig själva att det har ett behov av att visa sig coola genom att trycka ner andra.

  0
 5. Jodå visst kommer det sånna nertryckningar både då och då.
  Försöker hålla god min och humöret uppe men ibland faller man och ibland faller man hårt och bryter ihop och storbölar.
  Jag har ännu inte kommit ner till det tempot men i orientering som jag håller på med blir det alltid högre tider per km då man springer i skog och upp och ner och oftast inte på stigar.
  Vi satt och diskuterade en gång och då va det nån som frågade men om du spinger på platta backen så springer du 5km sååå mycket fortare. Jag berättade att jag hamnar på över 7 i tempo iallafall. Nähä, blev svaret, det kan du inte mena för det är ju nästan gångtempo alla springer ju fortare till o med hon som är 70! Kan tala om att jag gick därifrån och försöker hålla mej undan sånna diskussioner då de sårar så. (Kan inte ens skriva detta utan att grina)
  Har bara sprungit i 2år och började träna för 4år sen regelbundet. Hatade löpning som kommer från skoltiden då jag inte va snabb och blev alltid vald av de sista. Har nu hittat en sport som jag på snabb tid blivit riktigt bra på (förutom tempot då) och tycker det är jättekul och de flesta klubbkamraterna är underbara och stöttande och hjälpsamma.
  Tack för dina peppande inlägg! De gör verkligen under när man är nere!

  0
 6. När jag kämpat mig tillbaks i löpspåret 1 år efter min dotter föddes o nämnde för min chef att jag skulle springa en halvmaran fick jag som kommentar ”En halvmara springer man otränad” Sjukt knäckande kommentar

  0
  1. Men wtf?? Alltså seriöst, vad är det för fel på folk? Vilken värdelös kommentar, usch! En halvmara springer man väl för *** inte otränad. Blä. Stå på dig, du är grym!

   0
 7. Jag minns när jag var nybörjare på löpning för några år sedan och jag sprang i ett tempo som var snabbt för mig, när en gubbe lägger kommentaren: ”min hund springer ju fortfarande än dig”. Otroligt knäckande och glädjedödande.

  0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte