M

Granbarren på golvet gör mig galen!

av | jan 26, 2016 | Blogginlägg | 9 Kommentarer

I morse tappade jag det helt. Klarade inte av att se ett enda j-a granbarr till på golvet i vår nya lägenhet. Barren är ju ÖVERALLT!

Spelar ingen roll att man dammsuger och plockar upp dem för hand, tio minuter senare ligger det ändå nya barr där. Och det mest komiska i det hela är att vi slängde ut julgranen för flera veckor sedan. Sedan har vi alla dammtussar som uppstår lite här och där, under soffan och bordet, i hörnen precis överallt. Och luddet på golvet i badrummet. Lägg till flyttkartongerna, halvurdruckna kaffekoppar nappar lite här och där, nerspydda handdukar också lite här och där och till och med den mest inbitna icke-pedant skulle förmodligen få krupp.
Är jag överkänslig? Ja, kanske. Och många är det säkert som nu tänker att men ”Herregud, hon har ju blivit mamma! Då måste det få vara lite stökigt!” Men det här med att bli blixtinkastad i en tillvaro som sambo med en liten spädis är verkligen inte helt lätt för en inbiten singeltjej. Att ha det hyfsat städat omkring sig har känts skönt och det är något som gör mig lugn. Jag blir till exempel jättestressad av en spis som är nergeggad efter matlagning, smutsiga kastruller och en diskbänk full av vatten och smulor och ett badrum där smutsiga barnkläder och handdukar ligger lite varstans – då måste jag ställa mig och städa för att känna lugn igen. Överhuvudtaget är det jättejobbigt att behöva acceptera att hur man än gör så blir det stökigt igen på nolltid.
Att dela bostad med någon annan efter att ha bott ensam i många år är en rejäl omställning, särskilt när man har helt olika syn på vad stökigt egentligen är. Förmodligen är det hormonerna som spökar, men jag känner att röran här hemma sakta äter upp mig inifrån. Hur gör ni som är mer vana vid ett liv med barn? Accepterar ni bara stöket och smutsen? Eller finns det något knep jag har missat? Och kom nu inte och säg något i stil med ”Vänta bara tills han blir stor och ni får ta hand om hans leriga kläder när han har varit ute och lekt…” för den har jag redan hört. Och bävar i tysthet…
En sak vet jag i alla fall. Får jag se ett till granbarr på golvet här hemma så måste jag nog avreagera mig genom att ge mig ut och springa. Fort.

Taggar

9 Kommentarer

 1. c

  Gör som jag städa. Jag blir en bättre mamma och partner då. Stöket äter upp mig också och jag kan inte koppla av så jag tar tag i det. Jag köpte världens roligaste mobil till vår lilla jesuskorg och la bebisen där. Sedan gick jag från rum till rum och städade och hade bebisen med mig i jesuskorgen. Han mådde inte dåligt av att ligga där och bara vara. När allt var klart kunde jag i lugn och ro gosa med honom utan stress. Man vänjer sig dock. Lär sig att plocka leksaker en eller två gånger om dagen och sedan får det vara stökigt däremellan. Blir bättre sedan när man kan sätta dem framför tv ett tag och kan ta tag i stöket.

  Svara
 2. Angelica

  Har inget barn än men är ganska rädd för hur jag ska tackla det där med stöket. Älskar att ha det fint och städat kring mig. Röjer alltid upp när jag kommer hem annars kan jag inte slappna av. Tror som någon skrev att man kan bestämma sig för att acceptera viss del av det och utforma ngn strategi för att kunna hinna städa undan lite då och då.

  Svara
 3. Petra Månström

  🙂

  Svara
 4. Sussi

  åh känner igen mig så väl men tänker inte acceptera det som många säger. Så jag passar på att städa när bebis sover eller när sambo kommit hem och kan avlasta. Då sköter jag all städning och kravet från min sida är att sambon istället sköter andra saker som han tycker är viktiga så att vi hjälps åt!! Funkar för oss.

  Svara
 5. Linda

  Detta funkar för oss som bor 4 pers i en liten tvåa.
  Ha tydlighet om vart saker ska vara, leksaker, använda kläder, mössor, badleksaker osv. Allt ska ha sin plats, och då gärna i typ snygga korgar eller lådor. Det ska inte behöva vikas eller ställas i ordning. Varje dag, typ samma tider, två gånger – plockar jag i ordning, allt och diskar. Snyggar till bland blöjorna, hänger upp handdukarna, slänger in tvätt i tvättkorgen osv. Där imellan är det kaos. Och min man storstädar en gång per helg, dammsuger, dammtorkar och tvättar. Tydligt och enkelt.

  Svara
 6. Josefin

  Är precis som du ny på dethär med bebis (9,5 vecka gammal dotter) och det stör mig som fan när det är stökigt eller skitigt på golvet. Mitt tips är att sjala din lille i bärsjal, alternativt sätta honom i bärsele, och städa. Om han tycker det är mysigt i sjal/sele kommer han troligtvis njuta av att du rör dig/gungar honom i dina rörelser. Jag dammsuger, fejar och får massa gjort (även utomhus) med lilltjejen i bärsjal (plus för bra överkroppsträning!). Och hoppas att jag ska kunna bli lite mindre pedant en vacker dag…

  Svara
  • Petra Månström

   Tack för tips! Och skönt att man inte är ensam 😉

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen